Fransa’da sapık koca davası yüzlerce kadını sokağa döktü: Utanması gereken suçlular

Fransa'da yüzlerce kadın 10 yıl boyunca eşinin ilaçla uyuttuğu ve 80'den fazla erkeğe tecavüz ettirdiği Gisèle Pélicot ile dayanışmak için cumartesi günü sokaklara döküldü. Hepsi bir ağızdan "Utanması gerekenler suçlular" diye haykırdı.

Dünya 15 Eylül 2024
Fotoğraf: ABDUL SABOOR/REUTERS

Fransa’nın çeşitli yerlerinde çoğu kadınlardan oluşan yüzlerce kişi cumartesi günü sokaklara döküldü. Protestolara alışık bir ülke olan Fransa’da halkı bu kez sokağa döken şey, 71 yaşındaki Dominique Pélicot’nun 10 yıl boyunca eşi Gisèle Pélicot’yu 80’den fazla erkeğe tecavüz ettirmesiydi. Kadınlar Pélicot’nun yalnız olmadığını göstermek istedi. Feminist dernekler Marsilya’dan Paris’e kadar 30’dan fazla yerde toplanma çağrısı yaptı. Fransa’nın meşhur Place de la République’inde “Gisèle’i destekliyoruz,” “Utanması gerekenler suçlular” ve “Mağdurlar biz size inanıyoruz” yazılı pankartlar açıldı.

10 yıllık kabusun davası bu ayın başlarında görülmeye başladı. Gisèle’in yaşadıkları sadece Fransa’da değil, dünyanın dört bir yanında ilgi çekti. Bilmeyenler için hikayeyi biraz baştan saralım: 71 yaşındaki Pélicot 10 yıl boyunca popüler sohbet sitelerinde tanıştığı adamları evine aldı, ilaçla uyuttuğu eşi Gisèle’e tecavüz etmelerine izin verdi. Evine çağırdığı erkeklerin yaşları 26 ila 74 arasında değişiyordu. Şüphelilerin meslek skalası da genişti: Kamyon şoförleri, askerler, marangozlar, tüccarlar, hapishane gardiyanı, hemşire, bankada çalışan bilişim uzmanı, bir yerel gazeteci…

Pélicot eşinin durumu fark etmemesi için eve çağırdığı insanlara sigara içmemek, kolonya kullanmamak, mutfakta soyunmak, elini sıcak suya tutmak gibi birtakım kurallar koymuştu. Böyle gecelerin sonunda eşinin vücudunu temizleyen Pélicot hiçbir şey olmamış gibi davranıyordu. O, 10 yıl boyunca Gisèle gerçekten de hiçbir şeyin farkına varmadı. Saçları dökülüyor, kilo alıyor, hayat daha bulanık hale geliyordu ama çevresi bunu Alzheimer gibi bir hastalığa bağlamış, gittiği jinekolog ve nörologlar da sorunu anlayamamıştı. Fransız doktorların kadının uyuşturulduğunu nasıl anlamadığı da bir tartışma konusu.

Ancak gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu var. Pélicot’nun yıllarca ördüğü iyi eş ve baba imajı 2020 yılında bir markette üç kadının etek altlarını kayda almaya çalışmasıyla son buldu. Kadınların şikayetçi olması sonucu karakolluk olan Pélicot’nun el konan iki cep telefonu, iki kamera ve dizüstü bilgisayarında 20 binden fazla video ve fotoğraf bulundu. Bunlar sadece Gisèle’e ait görüntüler de değildi, Pélicot’nun kızı ve iki gelininin görüntüleri de vardı.

Her gün yolda görebileceğiniz insanlar

Gisèle davanın halka açık bir şekilde görülmesini istedi, bunun sebebi kamuoyunun cinsel istismara ve uyuşturucunun rıza kavramını ortadan kaldırmasına dikkatini çekmekti. Kadın, yaşadığı şeylerden dolayı utanması gerekenlerin suçlular olduğunu da diğer mağdurlara göstermek istiyor. Coudes a Coudes derneğinden Fatima Benomar, BFMTV’ye “Gösterdiği bu büyük cesaretten dolayı ona binlerce kez teşekkür ediyoruz” dedi ve bu toplaşmaların aynı zamanda tüm tecavüz mağdurlarını anmak için yapıldığını sözlerine ekledi.

Marsilya’daki protestolara katılan 74 yaşındaki Martine Ragon “tecavüz kültürünü kınamak” için orada olduğunu söyledi. Ragon “Geniş yankı bulan bu dava, insanların bu konularda konuşabilmesini sağlayacak” dedi. 75 yaşındaki eşi Gérard Etienne de “Bu şekilde muamele gören kadınlara arka çıkmamız gerekiyor. Suçluların ifadelerini duyduğunuzda bir erkek bir kadına böyle davranabilir mi diye düşünüyorsunuz” dedi. Fotoğrafçı Pedro Campos da aynı fikirde: “Gerçekten şok edici bir dava. Duruşmadaki adamlar her gün sokakta gördüğümüz insanlara benziyor. Bu da tecavüzcülerin tek tip olduğu fikrine ters düşüyor.”

Pélicot’nun bu hafta ifade vermesi bekleniyordu ama sağlık durumu nedeniyle mümkün olmadı. Karın ağrısı çektiği açıklanan Pélicot’nun sağlık durumunun elvermesi halinde yarın ifade vermesi bekleniyor. Pélicot’nun niye böyle bir şey yaptığını değerlendiren uzmanlar, 71 yaşındaki adamın “kişilik bölünmesi yaşayan benmerkezci bir manipülatör” olduğunu düşünüyor. Ayrıca çocukken uğradığını iddia ettiği tecavüzün de karakterinin şekillenmesinde etkili olduğu konusunda uzmanlar hemfikir.

Şu an Pélicot dışında 50 kişi daha tecavüz suçundan yargılanıyor. Bunlardan biri firari. Tecavüzde parmağı olan 32 kişinin ise kimliği tespit edilemedi. Yani onlar hâlâ dışarıda. Pélicot suçunu kabul etti. Fransız medyasına göre diğer sapıklardan bazıları suçlarını kabul ederken bazıları da “Gisèle’in uyuyor taklidi yaptığını düşündüklerini” söyleyerek masum olduklarını iddia edecek kadar ileri gitti.

Gisèle Pélicot ise ifadesinde “Bu beyler evime girme özgürlüğünü kullandı. Bana kafama silah dayayarak tecavüz etmediler belki ama vicdanları rahattı” dedi. Eğer yargıç bu kişileri suçlu bulursa her biri 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Fransa'da sapık koca davası: Her yeni detay öncekinden daha korkunçFransa’da sapık koca davası: Her yeni detay öncekinden daha korkunç

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.