Fransa’da seçime müdahale tartışması: Hep ‘Rusya’ denirdi, bu kez suçlanan İsrail

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ülkesindeki seçimlerde aşırı sağcı Le Pen'e destek veren İsrailli bakanı Netanyahu'ya şikayet etti.

Dünya 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu // Fotoğraf: AA - Arşiv.

Bir ülke başka bir ülkeyi içişlerine ya da seçimlerine müdahale ile suçladığında genelde suçlanan Rusya olurdu. Ancak bu sefer odaktaki ülke değişti, Fransa seçimlere müdahale ettiği gerekçesiyle İsrail’i suçladı. İsrail’in en çok okunan gazetelerinden Haaretz’ten Amir Tibon Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde Diaspora Bakanı Amichai Chikli’yi Fransa seçimlerine müdahale etmekle suçladı.

Tibon bu uyarı ve suçlamanın seçimlerden günler önce yapıldığını yazdı. Buna göre Macron seçimlerden günler önce Netanyahu’yu Diaspora Bakanı Amichai Chikli’nin Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisine verdiği desteğin Fransa’nın içişlerine uygunsuz bir müdahale teşkil ettiği konusunda uyardı. İsrailli diplomatlar Chikli’nin Fransa ile ilişkilere zarar verdiği kanısında.

Netanyahu’ya şikayet

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail Diaspora Bakanı Amichai Chikli’nin Fransa seçimlerine müdahalesini Başbakan Benjamin Netanyahu’ya şikayet etti. Seçimlerden birkaç gün önce yapılan görüşmede Macron, Netanyahu’yu Chikli’nin “pervasızca” Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik partisine yardım etmeyi amaçlayan eylemlerinin Fransa’nın içişlerine “kabul edilemez” müdahale olduğu konusunda uyardı.

Macron ve Netanyahu arasında geçen ve ilk olarak gazeteci Barak Ravid tarafından İsrail’in Walla gazetesinde detayları yayımlanan görüşme, Netanyahu’nun bakanlarının Fransa’nın iç meseleleriyle ilgili daha fazla açıklama yapmayacağı taahhüdüyle sona erdi. Ancak durum pek de öyle olmadı. Bunun ardından Dışişleri Bakanı Israel Katz, İsrail’in başka ülkelerin seçimlerine müdahale etmediğini belirten bir tweet attı. Ancak Chikli, Netanyahu ve Katz’ın açıklamalarına rağmen, Le Pen’in partisi seçimleri kaybettikten sonra bile yorum yapmaya devam etti.

‘Diplomatik bomba’

İki ülke arasındaki temaslarda yer alan İsrailli bir yetkili Chikli’nin davranışını “diplomatik bir bomba” olarak nitelendirirken Haaretz’e konuşan diğer bazı diplomatlar da Chikli’nin Fransa ile ilişkilere zarar verdiğini söyledi. İsrailli bir diplomatik kaynak, Chikli’nin Avrupa’daki aşırı sağcı partilerle olan ilişkilerinde tamamen bağımsız hareket ettiğini ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Chikli’nin yaptığı toplantılardan ya da konuyla ilgili yaptığı açıklamalardan haberdar bile olmadıkları zamanlar olduğunu söyledi.

‘Macron Yahudi toplumunu otobüsün altına attı’

Chikli Pazartesi sabahı ordu radyosuna verdiği röportajda Le Pen’e verdiği destekle ilgili olarak “Macron Yahudi toplumunu otobüsün altına attı” dedi. Şöyle devam etti: “[Marine Le Pen] Fransa’nın cumhurbaşkanı olsaydı İsrail için mükemmel olurdu. Bana göre bu İsrail Devleti için de iyi olur.”

İsrail başbakanının kendisiyle aynı fikirde olup olmadığı sorulduğunda Chikli, “[Netanyahu ve ben] aynı görüşteyiz gibi görünüyor. Bu kişisel bir mesele değil” diyerek Le Pen’e desteğinin Hamas, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve “Yahudi toplumunun antisemitizme karşı mücadelesi” konusundaki tutumuna dayandığını ekledi. Chikli, Fransız aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin eski başkanı Le Pen ile Mayıs ayında Madrid’de İspanya’nın aşırı sağcı Vox partisi için düzenlenen bir toplantıda tanıştığını anlattı.

Chikli, “çok İsrail yanlısı” olarak nitelendirdiği konferans sırasında Le Pen ile konuştuğunu ve “bazı söylemlerinden çok etkilendiğini” söyledi.

Geçtiğimiz ay Diaspora Bakanı, Ulusal Birlik’in Başkanı Jordan Bardella’yı desteklediğini açıklayarak İsrail’in aşırı sağcı partiye ve onun önceki versiyonu Ulusal Cephe’ye yönelik uzun süredir devam eden boykotunda önemli bir kırılma yarattı.

Nereye kadar? İsrail yine Gazze'nin kuzeyinde, göç hareketi yeniden başladıNereye kadar? İsrail yine Gazze’nin kuzeyinde, göç hareketi yeniden başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.