Gabon’da geçici başbakan konuştu: İki yıl içinde seçim istiyor

Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun darbeyle devrildiği ve yönetime el konulan Gabon'da, yeni başbakan Raymond Ndong Sima, ülkede gelecek iki yıl içinde bir seçime gidilmesi gerektiğini söyledi. Sima, seçim takviminin gelecek günlerde karara bağlanacağını söyledi.

Dünya 11 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Gabon'un geçici başbakanı Sima, kariyerinin önemli kısmında Ali Bongo'nun yakın çevresindeydi.

BBC’nin Newshour programına konuşan Gabon’un geçici başbakanı Raymond Ndong Sima, “Yayımladığım bir belgede seçimlerin iki yıl içerisinde yapılması gerektiğini söyledim” derken, seçim takviminin gelecek günler içerisinde karara bağlanacağını ifade etti.

Sima, perşembe günü geçici başbakan olarak göreve getirilirken, Bongo’ya karşı yapılan darbeye öncülük eden General Brice Oligui Nguema da Gabon’un geçici cumhurbaşkanı olmuştu.

Sivil halk, Nguema’nın Cumhurbaşkanlığı görevine gelmesini coşkuyla karşılasa da pek çok kişi, Nguema yönetiminin geçmişten farklı olup olmayacağı konusunda soru işaretlerine sahip. Çünkü Nguema, kariyerinin büyük kısmında  Bongo’nun yakın çevresindeydi. BBC’nin darbeden beri nelerin değiştiğine dair sorusunu Sima şöyle yanıtladı: “Değişen şey, askeri gücün halka şiddet uygulamayı reddetmiş olması. Demokratik yönetime sahip olacak kurumları inceleyeceğimize dair bir söz verdik. Bir ailenin 50 yılı aşkın süredir yönettiği siyasi etkiyi bir günde sonlandıramazsınız. Dolaylı ya da doğrudan etkileri var bunun.”

Bongo hükümetlerinde görev yapmış yeni başbakan, iki seçimdeyse Bongo’ya karşı aday olmuştu. Bongo’nun yolsuzluk iddialarıyla yargılanması çağrılarına rağmen Sima, Bongo’ya karşı hukuki bir dava açmayı reddetti ve “Şu anda bir dava açmanın uygulanabilir olacağını düşünmüyorum” dedi.

Ne de olsa kuzenler: Gabon'da darbe lideri, devrik cumhurbaşkanını serbest bıraktıNe de olsa kuzenler: Gabon’da darbe lideri, devrik cumhurbaşkanını serbest bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.