Lahey kararına tepkiler: Filistin uyma çağrısı yaptı, İsrail ‘yanlış ve çirkin’ dedi
İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'ni 'tahliye edin' emri verdi. Hastaneyi zorla terk eden hastalar güneye doğru ilerliyor.
İsrail ordusunun Gazze’nin en büyüğü olan Şifa hastanesine operasyonları dört gündür devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) bu sabah hastanenin tahliye edilmesini istemişti. Yerinden edilmiş Filistinlilerin tamamı ve çoğu hasta zorla hastaneyi terk etti.
Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş hastanedeki 650 hastadan geriye sadece 100-120 civarında kişinin kaldığını ve bunların tahliyesi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordinasyona ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Hastanede kuvözde tutulan bebekleri çıkarılmaması için Uluslararası Kızılhaç Komitesi’yle iletişim kurduklarını aktaran Berş hastalara yardım için de sadece beş doktor bırakabildiklerini ifade etti.
Berş ayrıca Al-Jazeera televizyon kanalının canlı yayınına telefonla bağlanarak İsrail askerlerinin gece boyunca kendilerini ayakta tuttuğunu, Şifa Hastanesinden çıkmaları için görüşmeler yaptığını anlattı.
Hastanedeki yerinden edilmiş Filistinlilerin yürüyerek ayrılmasının istendiğini dile getiren Berş buradaki Gazzelilerin yaya ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.
Sedye ve tekerlekli sandalyelerde sürüklenen hastalarla birlikte bölgeden ayrılırken yol boyunca bina tepelerine yerleşmiş İsrailli keskin nişancıların ateş açabileceği korkusu yaşadığını anlattı.
Hastaneden Gazze’nin güneyine doğru yürüdüklerini aktaran Berş yanlarındaki hasta ve yaralıların duydukları acının etkisiyle bağırarak yardım istediğini, ancak destek olacak kimse bulamadıklarını vurguladı.
Geçen çarşamba günü İsrail ordusu Şifa Hastanesi’nin içine girmişti. İsrail askerlerinin bastığı hastanede durumun çok kötü olduğuna dikkati çeken Berş askerlerin hastane içinde sürekli dolaştığını, bina tepelerinde de keskin nişancılar konuşlandığını belirtti.
Zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneye gidişi sürerken akıllara İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi’nin sözleri geldi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Gazze Şeridi’nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılacağı sinyalini vermişti. Ordudan yapılan açıklamaya göre Halevi askerlere “Kuzey Gazze Şeridi’ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz” demişti.
Filistin Kızılayı Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Ehli Arap hastanesindeki ekiplerinin İsrail’in yoğun bombardımanı nedeniyle hastanede mahsur kaldığını bildirerek acil müdahale istedi.
Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada ”Filistin Kızılayı acil sağlık ekipleri İsrail’in yoğun bombardımanı ve İsrail askerlerinin silah sesleri arasında El-Ehli Arap Baptist Hastanesi’nde mahsur kaldı” dendi.
🚨🚑PRCS emergency medical teams remain trapped at Al-Ahli Baptist Hospital, amidst heavy bombardment and gunfire by Israeli soldiers.
🔊We demand immediate intervention to protect our teams that are now in danger⚠️#Gaza#NotATarget #SaveGazaHospitals
— PRCS (@PalestineRCS) November 18, 2023
Filistin Kızılayı 16 Kasım’da İsrail tanklarının Gazze’nin kuzeyindeki Ehli Arap Baptist Hastanesini kuşattığını duyurmuştu.
İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’deki 35 hastanenin 25’i hizmet dışı kaldı.
İsrail Savaş Kabinesi dün aldığı bir kararla ABD’nin talebi üzerine Gazze Şeridi’nin güney bölgesine günlük iki yakıt tankeri girişine izin verilmesi yönündeki öneriyi oybirliğiyle onayladı.
Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nda geçişleri izleyen Filistin Yönetimi cuma akşamı Gazzeli telekomünikasyon şirketinin jeneratörlerine güç sağlamak için 17 bin litre yakıt teslim edildiğini duyurdu.
Yakıtın BM’nin bölgedeki su ve sanitasyon altyapısını desteklemedeki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacağı belirtildi.
Açıklamada ”Tankerler Hamas’a ulaşmamak şartıyla BM aracılığıyla Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi güneyinde sivil halka ulaştırılacak” dendi.
Açıklamada bu adımla Gazze Şeridi’ndeki yakıt kıtlığı kaynaklı su sorununun yol açması muhtemel salgın hastalıkların bölgeyi işgal eden “İsrail askerlerine zarar vermesini ve İsrail içine yayılmasını önlemeyi de amaçladığı” belirtildi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Gazze’deki çatışmaların bitmesinin ardından Gazze Şeridi’ni yalnızca Filistin Yönetimi’nin idare edebileceğini söyledi.
Borrel Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) Manama Diyaloğu Konferansı’nda konuştu. Borrel ”Hamas artık Gazze’nin kontrolünü elinde tutamaz, peki Gazze’yi kim yönetecek? Bunu yalnızca Filistin Yönetimi’nin yapabileceğine düşünüyorum. Ramallah’taydım ve bu sorumluluğu almaya hazır olduklarını söylediler” dedi.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.
İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana 51’i Gazze içerisindeki çatışmalarda 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 372 İsrail askeri öldürüldü.
İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 5 bini çocuk ve 3 bin 300’ü kadın olmak üzere 12 bini aşkın Filistinli öldürüldü.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 212 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.