Netanyahu: Rehineler için orduyu Gazze’den çekmeyeceğiz

İsrail Başbakanı Netanyahu "Esir takası için orduyu Gazze'den çekmeyeceğiz. Tam bir zaferden azına razı değiliz" dedi. Ana muhalefet lideri Lapid ise İsrail devletini sorumluluklarını hatırlatarak hükümete güvenlik ağı sağlayabileceklerini söyledi.

Dünya 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken uzun süredir gündemde olan Katar arabuluculuğundaki esir takası görüşmeleri çıkmaza girdi. Eli kentindeki Bnei David Askeri Akademisi’ni ziyareti sırasında konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olası bir esir takası anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Netanyahu Hamas ile çatışmalara uzun bir ara verilmesi ve çok sayıda Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını içeren olası esir takası anlaşmasına ilişkin haberler için “Esir takası için binlerce teröristi (Filistinli mahkumları kastederek) serbest bırakmayacak ve orduyu Gazze’den çekmeyeceğiz. Bunların hiçbiri olmayacak. Ne olacak? Mutlak zafer!” dedi.

İsrail basınında çıkan haberlere göre Tel Aviv pazar günü Paris’te ABD, Katar ve Mısır’la yaptığı toplantıda kadın, çocuk, yaşlı ve hastalardan başlayarak tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir çerçeve anlaşmada mutabık kalmıştı. Haberlere göre devam ederken İsrail’in Gazze’deki savaşında da “aşamalı duraklamalar” olacaktı. İsrail Gazze’ye daha fazla yardım girmesine izin verecek, çok sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakacaktı. Çerçeve anlaşmanın kalıcı ateşkes öngörmediği, ancak ateşkesi de dışlamadığı belirtilmişti.

Netanyahu’nun ofisi pazartesi günü İsrail’in rehinelerin serbest bırakılması için çerçeve anlaşmaya varıldığını yalanlamamış, ancak “anlaşmaya ilişkin haberlerin yanlış olduğunu ve İsrail için kabul edilemez koşullar içerdiğini” söylemişti.

‘Tam bir zaferden daha azına razı olmayacağız’

Bu haberlere değinen Netanyahu öğrencilere İsrail’in “bu savaşı tüm hedeflerine ulaşmadan bitirmeyeceği” sözü verdi. İsrail Başbakanı “Bu Hamas’ın ortadan kaldırılması, tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Gazze’nin artık İsrail için tehdit oluşturmayacağı sözü anlamına geliyor” dedi.

“Bu başka bir raunt, başka bir saldırı değişimi, başka bir operasyon değil, aksine tam bir zaferden söz ediyoruz” diyen Netanyahu “Daha azı olamaz. Bunda kararlıyım, savaşçılarımız da kararlı ve halkın mutlak çoğunluğu da bu şekilde düşünüyor. Tam zaferden daha azına razı olmayacağız” diye ekledi.

Ana muhalefet liderinden esir takasına destek

Muhalefet Lideri Yair Lapid’in partisi Yesh Atid (Gelecek Var) ise dün erken saatlerde “rehineleri eve getirecek herhangi bir anlaşmaya” destek vereceğini açıkladı. Lapid sosyal medya hesabından Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşması imzalanması için hükümete güvenlik ağı sağlayabilecekleri açıklaması yaptı.

Gazze’deki İsrailli esirleri getirmenin görevleri olduğunu ifade eden Lapid aksi takdirde “toplum içinde ve vatandaş ile hükümet arasındaki ilişkilerde çatlaklar oluşacağı” uyarısı yaptı ve ekledi:

“Devlet ile vatandaşları arasındaki sözleşmenin ilk maddesi, ilk satırı, devletin onların hayatından sorumlu olduğunu söylüyor. Sadece onların sağlığı, çocuklarının eğitimi için değil, en temel ve basit anlamda yaşamları için, güvenlikleri için devlet onları asla ölüme terk etmeyecektir.

İsrail sıradan bir ülke değil. Tarihin en büyük katliamını yaşadıktan sonra ülkelerine dönen bir halkın elinde ortaya çıktı. Burada birbirimizi korumaya, birbirimizi sevmeye, birbirimize değer vermeye dair bir yeminin gücüyle yaşıyoruz. Risklere rağmen burada yaşamamızı sağlayan da bu, çocuklarımızı askere gönderip geceleri uyanık yatmamızı sağlayan da bu.”

İsrail basını Lapid’in açıklamalarını hükümete katılım değil ateşkes ve esir takası için geçici destek şeklinde yorumladı.

Ben Gvir bastırıyor: Saldırılar durursa koalisyondan ayrılırım

Aşırı sağcı UIusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir ise Gazze’deki saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana sık sık talepleri doğrultusunda adım atılmazsa Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtma tehdidinde bulunuyor.

Ben-Gvir geçen hafta partisinin haftalık olağan toplantısında Gazze’ye saldırıların durdurulması halinde Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinden ayrılacağını söylemişti.

Paris toplantısı

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani 28 Ocak’ta Washington’da verdiği bir röportajda َFransa’nın başkenti Paris’te ABD, İsrail, Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes ve esir takasına ilişkin yetkililerle müzakereler yapıldığını söylemişti.

İsrail Kanal 12 televizyonu da Paris’te ABD, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail’den istihbarat direktörlerinin katıldığı görüşmelerin yapıldığını, ancak buna ilişkin “basına sızan maddelerin doğru olmadığını” duyurmuştu.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 26 bin 751 Filistinli öldürüldü, 65 bin 636 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 220’si karadan işgal sürecinde olmak üzere 557 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 30 Lübnanlı sivil ve 174 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Gazze: İsrail UAD kararını yok sayıyor, Batılı ülkeler UNRWA'ya desteği durduruyorGazze: İsrail UAD kararını yok sayıyor, Batılı ülkeler UNRWA’ya desteği durduruyor

Ateşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastıAteşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.