Gazze’yi daha kötü günler bekliyor: İsrail Refah operasyonunu genişletti

İsrail ordusu 7 Mayıs'ta karadan girdiği ve saldırılar nedeniyle 800 binin üzerinde Filistinlinin ayrılmak zorunda kaldığı Refah kentindeki operasyonu genişletti. Ordunun açıklamasına göre beşinci takviye askeri birlik bölgeye intikal etti.

Dünya 23 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail kontrolündeki topraklara düzenlediği ve ‘Aksa Tufanı Operasyonu’ adını verdiği saldırıların ardından İsrail Gazze Şeridi’nde işgal harekatı başlatmıştı. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) saldırılarında şimdiye kadar 35 binin üstünde Filistinli sivil hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı, 1.5 milyonu aşkın Gazzeli yerinden edildi.

Son olarak 7 Mayıs’ta Gazzelilerin tek sığınağı olan şeridin en güneyindeki Refah kentine de karadan giren IDF tüm uluslararası çağrılara kulak tıkayarak burada da saldırılarını artırdı. Hatta salı günü Birleşmiş Milletler (BM) İsrail’in sınır kapılarını ele geçirdiği bu bölgede insani yardım dağıtımının imkansız olduğunu belirterek operasyonları askıya aldığını duyurmuştu.

Gazze’de durum giderek daha da kötüleşirken IDF Refah kentine beşinci takviye askeri birliği gönderdiğini duyurdu. İsrail merkezli yayın kuruluşu The Times Of Israel’in haberine göre,İsrail ordusu mayıs ayının başlarından bu yana Refah’ta bulunan 162. Tümen’e katılması için Nahal Tugayı’nı Refah kentine gönderdi. Böylelikle Givati Tugayı, 401. Tugay, Komando ve Negev birliklerinin ardından Nahal Tugayı Refah’taki kara saldırılarına katılan 5. askeri birlik oldu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Refah kentinin Brezilya ve Şabura mahallelerine saldırı düzenlendiği ifade edildi. Görgü tanıkları IDF’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Philadelphia Koridoru’nda (Gazze ile Mısır arasındaki sınır) Refah kentinin batısında kara saldırılarını genişlettiğini aktarmıştı. Tanıklar İsrail ordusuna ait askeri araçların koridorda Refah’ın Mısır sınırına paralel olan mahallelerinde ilerlediğini belirtmişti.

İsrail ordusu 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısı yapmıştı. Bunun ardından 7 Mayıs’ta İsrail ordusu Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır’la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu. BM 20 Mayıs’ta yaptığı açıklamada son 2 haftada 810 binden fazla Filistinlinin IDF’in hedefindeki Refah’ı  terk etmek zorunda kaldığını duyurmuştu.

ABD’den uyarı: Gazze’de güçlü bir direniş getirir

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Temsilciler Meclisindeki bütçe oturumunda yaptığı konuşmada İsrail’i güvenilir ve uygulanabilir kapsamlı bir plan olmaksızın Refah’a büyük bir saldırı düzenlemesi konusunda bir kez daha uyardı. ABD’li bakan bölgede 1,5 milyon civarında Filistinli sivilin bulunduğunu ve böyle bir bölgenin işgal edilmesinin ciddi sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

İsrail’in kendilerine Refah’a saldırıyla ilgili bugüne kadar kapsamlı bir plan sunmadığını hatırlatan Blinken, böyle bir plan olmaksızın ilerlemenin çok zor olacağını, bunun yerine kendilerinin sadece Hamas üyelerini elimine etmek için birtakım planlar sunduklarını belirtti. ABD’nin sunduğu perspektifin sadece Hamas’ı hedef aldığını ve bunun yanı sıra bölgedeki sivillerin daha az zarar görmesini amaçladığını savunan Blinken, İsrail ile Refah konusundaki endişelerini her görüşmelerinde paylaştıklarını söyledi.

Blinken “Eğer İsrail (Hamas’ın) kalan taburlarını yok etmek için bütünüyle Refah’a girerse problem çözülmeyecek. Böyle bir saldırıdan sonra bile binlerce silahlı Hamas üyesi kalacak. Bu durumda İsrail, Gazze’de, kendisinin sorumlu olacağı büyük bir direnişi miras alacak” diye konuştu.

İsrail'in Gazze Şeridi’ne saldırıları 228 gündür devam ediliyor

İsrail ordusu son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda beş katliam gerçekleştirdi. / Görsel: AA

7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?

Gazze’de savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Gazze'de üç rehinenin cesedi bulunurken Netanyahu: Refah operasyonu problemleri çözecekGazze’de üç rehinenin cesedi bulunurken Netanyahu: Refah operasyonu problemleri çözecek

ABD'ye göre Suudi-İsrail normalleşmesi yakın, ama Netanyahu Riyad'ın taleplerini reddedebilirABD’ye göre Suudi-İsrail normalleşmesi yakın, ama Netanyahu Riyad’ın taleplerini reddedebilir

BM Refah'a yardımları durdurdu, İsrailli bakan 'Mümkünse Gazze'de yaşamak istiyorum' dediBM Refah’a yardımları durdurdu, İsrailli bakan ‘Mümkünse Gazze’de yaşamak istiyorum’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.