Georgia davasında kazanan Trump’ın kampanyası oldu

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın perşembe günü Georgia'da tutuklanmasından bu yana seçim kampanyası için 7,1 milyon dolar toplandı. Trump ayrıca Fulton County hapishanesinde çekilen sabıka fotoğrafından da faydalanmaya çalışıyor.

Dünya 28 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Bu fotoğraf, ABD tarihinde bir ilk. Daha önce sabıka fotoğrafı çekilen bir ABD Başkanı yok.

ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü şimdiye kadarki en zorlu davası için Georgia eyaletindeki Fulton County hapishanesine teslim oldu. Bu sene üç ayrı davadan daha yargılanan Trump’ın Georgia’daki davası hem sabıka fotoğrafının çekilmesi hem de başkanlık yarışını kazansa bile affedilemeyeceği tek suçlama olması nedeniyle diğer davalardan ayrılıyor.

Ancak Trump, bu durumda bile kazançlı olmayı başardı. Konuya aşina bir kaynağın açıklamasına göre Trump sadece cuma günü 4,18 milyon dolar toplayarak, 2024 başkanlık kampanyasının en yüksek tek günlük hasılatını elde etmeyi başardı. Georgia davasından bu yana toplamda 7,1 milyon dolar toplanırken, 6 Ocak baskınını teşvik etmekle suçlandığı Washington davasıyla birleştirildiğinde Trump destekçilerinden son üç haftada yaklaşık 20 milyon dolar toplamayı başardı.

Söz konusu kaynak, Trump’ın hesabı askıya alındığından beri uğramadığı Twitter hesabından yaptığı ilk paylaşımın sabıka fotoğrafı ile kampanya bağış sayfasının linki olmasının ardından bağış toplama işinin hız kazandığını bildirdi. Politico’nun haberine göre toplanan 7 milyon dolar, Trump’ın Save America Ortak Kaynak Oluşturma Komitesi aracılığıyla ikinci çeyrekte elde ettiği 35 milyon doların yaklaşık beşte birini oluşturuyor.

Trump sabıka fotoğrafını da paraya çevirdi, satmaya başladıTrump sabıka fotoğrafını da paraya çevirdi, satmaya başladı

Trump’ın yetişkin film yıldızı Stormy Daniels’a 2016 başkanlık seçimleri sırasında sus payı olarak verdiği 300 bin doları ‘seçim harcaması’ olarak göstermesi sebebiyle vergi dolandırıcılığından yargılandığı Manhattan davasının ilk duruşmasının ardından da seçim kampanyası için 15,4 milyon dolar topladığı bildirilmişti.

Savcı Jack Smith’in Trump’ı devletin güvenliğini içeren gizli belgeleri saklamak ve ABD’li yetkililerin söz konusu belgeleri geri almasını engellemek için komplo kurmak dahil olmak üzere 37 ağır suçtan yargılandığı davada ise eski başkanın sadece ‘birkaç gün içinde’ 6,6 milyon dolar topladığı ortaya çıkmıştı.

Sabıka fotoğrafı çekilen ilk ABD başkanı olan Trump, bu görüntüsünü tişörtler, posterler ve kahve bardakları gibi ürünlerin üzerine basarak kampanyasını büyütmek için kullanmaya başladı. Art arda açılan davalar Trump’ın imajına zarar vermek yerine hem Cumhuriyetçilerin eski ABD başkanının etrafında daha sıkı bir şekilde toplanmasına hem de başkanlık ön seçimleri için kamuoyu yoklamalarında oy oranının artmasına yardımcı oldu. RealClear Politics’in takip ettiği anketlerin ortalamasına göre Trump, Cumhuriyetçi adaylar arasında rakiplerine yaklaşık yüzde 41 puan fark atıyor.

Bu davalar her ne kadar kampanyasına yarasa da Georgia davası sadece eyalet düzeyinde açıldığı için Trump’ın başkan olması halinde bile cezasını kaldırması mümkün olmayacak. Çünkü ABD başkanının yetkileri sadece federal düzeydeki suçlamaları affetmekle sınırlı. Üstelik Georgia valisi de yetki sınırları içerisinde olmadığı için Trump’ın cezasını affedemiyor. Dolayısıyla Trump’ın suçlu bulunması halinde en az beş yıl hapis yatması gerekebilir.

Trump şimdiye kadarki en kritik davayla karşı karşıya: Başkan seçilse bile cezasını kaldıramayabilirTrump şimdiye kadarki en kritik davayla karşı karşıya: Başkan seçilse bile cezasını kaldıramayabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.