Filistin’in cesur kızı Tamimi dahil 30 Filistinli serbest bırakılacak

Filistinli örgütler ve İsrail arasındaki savaşta, gözler arabulucu Katar'daki devam eden görüşmelerde. Bir yandan da taraflar bugünkü esir takasına hazırlanıyor. İsrail aralarında Tamimi'nin de olduğu 30 kişiyi salıverecek.

Dünya 29 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Filistinli örgütler ile İsrail arasındaki savaşta Katar arabuluculuğundaki ateşkesi uzatma çabası sürüyor. Hamas’ın ateşkesi uzatmaya istekli olduğu, İslami Cihad’ın da İsrail’in daha fazla Filistinliyi serbest bırakması karşılığında daha fazla askeri esiri salabileceği belirtildi. Taraflar yeni bir esir takası için hazırlanıyor.

Hamas: 30 mahkum serbest bırakılacak

Hamas’ın Telegram kanalından yaptığı açıklamaya göre otuz kadın ve çocuk İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak. Bırakılacaklar arasında Filistinli aktivist Ahed Tamimi de var.

Ahed Tamimi

“Filistin’in cesur kızı” olarak bilinen Filistinli aktivist Ahed Tamimi’nin de bugün İsrail tarafından serbest bırakılacak isimler arasında yer aldığı belirtildi. İsrail medyasındaki habere göre Ahed Tamimi İsrail hapishanelerinden salıverilmesi planlanan ve tamamı kadın ya da reşit olmayan çocuklardan oluşan 30 Filistinli mahkûm listesi. İsrail şu ana kadar İsrail hapishanelerindeki 180 kadın ve reşit olmayan Filistinliyi serbest bıraktı. Tamimi ilk olarak 2012 yılında henüz 11 yaşındayken bir İsrail askerini yumruk atmakla tehdit etmesiyle basına yansımıştı. 15 Aralık 2017’de ise dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından sonra çıkan protestolarda silahlı iki İsrail askerine bağırırken, onlara vurup tekme atarken görüntülenen kadınlar arasındaydı.

Gözler Doha’da

Savaşta 54’üncü gün geride kalırken gözler arabulucu Katar’ın başkenti Doha’daki görüşmelerde. Ateşkesin ikinci kez uzatılmasıyla ilgili mesajlar Katar’a iletiliyor. Fransız haber ajansı AFP’de yer alan habere göre Hamas’a yakın bir kaynak “örgütün ateşkesi dört günlüğüne uzatmaya istekli olduğu yönünde arabuluculara bilgi verdiğini” söyledi. AFP’deki haberde bugünkü anlaşma koşullarında hem Hamas’ın, hem de diğer Filistinli örgütlerin ellerindeki İsrailli esirleri bırakabileceği belirtildi.

Öte yandan Hamas yetkilileri ellerindeki Rusya vatandaşı tüm rehineleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “teşekkür”  jesti olarak anlaşma dışında serbest bırakacaklarını söyledi.

İsrail’den her gün 10 rehine şartı

Hamas ve Filistinli örgütler takasın şimdi koşullarda uzatılmasına evet derken İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’e konuşan bir yetkili ateşkesin yeniden uzatılmasının Hamas’ın her gün 10 rehine daha bırakmasına bağlı olduğunu yineledi.

24 Kasım’da başlayan ve uzatılan ateşkes sürecindeki esir takasında şu ana kadar 61 İsrailli esir serbest bırakıldı. İlk anlaşma çerçevesinde İsrail’in 150 Filistinliyi, Filistinli örgütlerin de 50 İsrailliyi salıvermesi bekleniyordu. Hamas ve Filistinli direniş örgütleri tarafından salıverilen kadın ve çocukların oluşturduğu 61 esirin ülkelerine dönmesiyle, geriye kalan İsrailli esirlerin çoğunun erkek olduğu tahmin ediliyor. Bu da Hamas ve Filistinli örgütlerin ilk kez İsrailli erkek esirleri de serbest bırakması ihtimalini gündeme getirdi.

İslami Cihad: İsrail hazırsa biz de hazırız

İslami Cihad Hareketi İsrail’in cezaevlerinde tuttuğu tüm Filistinli esirleri bırakması halinde kendilerinin de ellerindeki erkek rehineleri bırakabileceğini duyurdu. İsrail ile Hamas arasında Katar arabuluculuğunda sağlanan ve iki günlüğüne uzatılan geçici ateşkesin dolmasına bir gün kala, İslami Cihad ellerindeki asker rehineleri bırakma şartlarını yineledi. İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi “İsrail tüm esirlerimizi serbest bırakmaya hazırsa biz de hazırız” diye konuştu.

Al Jazeera’ye demeç veren Hindi “herkese karşılık herkesin serbest bırakılması” koşuluna bağlı olduklarını dile getirdi.

İnsani aranın iki günlüğüne uzatılmasının ardından İsrail istihbaratı Mossad ile Amerikan istihbarat örgütü CIA başkanları “anlaşmanın yeni aşamalarını” görüşmek üzere dün Katar’ın başkenti Doha’ya gitmişti.

ABD: İnsani aranın uzatılmasına odaklanacağız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gelecek birkaç gün içinde İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edeceğini Hamas ile İsrail arasındaki “insani ara”nın uzatılmasına odaklanacaklarını söyledi. Blinken NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı  sonrasında Brüksel’deki NATO karargahında basın toplantısı düzenledi.

Brüksel’den Üsküp’e, sonra da İsrail ve Batı Şeria’ya gideceğini söyleyen Blinken, Gazze’ye insani yardımı artırmaya çalıştıklarını belirterek “Önümüzdeki birkaç gün insani arayı uzatmak için elimizden geleni yapmaya odaklanacağız” dedi.

7 Ekim’den bu yana yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze’deki sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 242 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. İsrail ile Hamas arasındaki “insani ara” uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi’nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 61 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 180 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, dün, Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda “insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Ateşkeste beşinci gün: 30 Filistinliye karşılık 10 İsrailli serbestAteşkeste beşinci gün: 30 Filistinliye karşılık 10 İsrailli serbest

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.