Güney Kore bunu tartışıyor: Çocukla girmenin yasak olduğu mekanlar

Güney Kore dünyanın en düşük doğum oranına sahip ülke. Hükümet üremeye teşvik edici adımlar atsa da çiftler, ülke genelinde kamuya açık alanlarda çocukların girmesinin yasak olduğu bölgelerin çocuk sahibi olmayı zorlaştırmasından şikayetçi.

Dünya 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Güney Kore genelinde çocukların girmesinin yasak olduğu yüzlerce alan var. Fotoğraf: Shutterstock

Güney Kore hükümetinin topladığu verilere göre geçen yıl ülkedeki doğum oranı 0,78’e kadar geriledi. Ülkedeki birçok çift, artan çocuk bakımı ve barınma maliyetleri, işsizlik ve gelecekle ilgili artan kaygılar nedeniyle çocuk sahibi olmak istemiyor. Hükümet çocuklu ailelere yıllardır yüzlerce dolarlık teşvikler verse de bunlar nüfus krizini durdurmaya yeterli olmadı.

Temel Gelir Partisi’nden Yong Hye In, bu ayın başlarında meclise yürümeye yeni başlamış çocuğunu getirdi ve diğer milletvekillerine seslendiği konuşmasında restoran, müze, kafe gibi kamuya açık alanlara çocukların alınmasını yasaklayan yasanın kaldırılmasını istedi.

Çocukların belirli alanlara girmesinin yasaklandığı şehirlerde çocuk yetiştirmenin daha zor hale geldiğini söyleyen Yong, buna izin verilmeyerek çocukları daha fazla kabul eden bir toplum yaratmanın ülkedeki düşük doğum oranının üstesinden gelmeye yardımcı olacağını belirtti. Konuşması sırasında oğlunu kucağına alan Yong, “Çocuklu bir hayat kolay değil. Ama yine de çocuklarımızla bir arada yaşayabileceğimiz bir toplum yaratmalıyız” dedi.

Güney Kore genelinde çocukların girmesinin yasak olduğu yüzlerce alan var. Örneğin Kore Milli Kütüphanesi’ne özel izni olmayan 16 yaşından küçük kişilerin girmesi yasak. Hatta bazı yerlerin yaşlılara yönelik yasaklar da getirme girişimleri bazı tartışmaları tetikledi.

Yong, daha önce bir kez daha 2021’de oğlu henüz birkaç haftalıkken yanında meclise getirmişti. Aslında meclise de milletvekilleri ve yetkili personel haricinde kimse giremiyor. Söz konusu vekil, 2021 yılında 24 aylıktan küçük bebeklerin meclis salonuna girmesine izin verilmesini talep eden ‘Ulusal Meclis’te Çocuk Refakatçi’ yasa tasarısını sunsa da bu tasarı henüz kabul edilmedi.

Çoğunluk mekanların politikasını destekliyor

Hükümet istatistiklerine göre Güney Kore’de 10 yaşın altında yaklaşık 3,5 milyon çocuk var ve bu çocukların oynaması için tasarlanmış 11 binden fazla kamu tesisi bulunuyor. Çocukların yasak olduğu yerlere ilişkin kamuoyu görüşü ise çoğu yetişkinin bu yasağı desteklediği yönünde.

Merkezi Seul’de olan Hankook Research adındaki bir anket şirketinin yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 73’ünün çocukların yasak olduğu mekanları desteklediğini, sadece yüzde 18’inin karşı olduğunu gösteriyor. Mekanların bu politikasını destekleyenler, çocukların müşterileri rahatsız edebileceğini savunuyor.

Yeter ki sokakta gezin: Güney Kore, gençlere 490 dolar harçlık verecekYeter ki sokakta gezin: Güney Kore, gençlere 490 dolar harçlık verecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.