Yeter ki sokakta gezin: Güney Kore, gençlere 490 dolar harçlık verecek

Güney Kore artan işsizlik ve azalan doğum oranlarını telafi etmek için yeni bir adım atıyor. Ülkede 9 ila 24 yaşları arasında kendilerini eve kapatan gençleri topluma geri kazandırmak için aylık 490 dolara tekabül eden 650 bin won destek verilecek.

Dünya 14 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Hikikikomori, kendisini toplumdan soyutlara deniliyor.

Güney Kore, Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı tarafından kabul edilen yeni düzenlemeye göre, kendini evlerine kapatan gençleri topluma kazandırmak amacıyla aylık 650 bin won (490 dolar) tutarında para desteği sağlanacak. Düzenleme ayrıca eğitim, iş ve sağlık alanlarında da destek verilmesini kapsıyor.

İşsizlik oranı yüzde 7,2’ye ulaşan Güney Kore, buna ek olarak hızla düşen doğum oranıyla da mücadele ediyor. Doğurganlık oranı ortalama 0,78’in altına düşen Güney Kore, bu yıl tek haneye inmeyi başaran tek ülke oldu. Hem işsizliğin hem de evlilik oranlarının düşmesinin bir yüzü de evden çıkmamayı tercih eden gençler.

Japonca bir terim olan ‘hikikomori’ bu gençleri tanımlıyor. ‘Elini ayağını çekmek’ anlamına gelen ‘hikikomori’de kişiler kendilerini evlerine kapatarak hayatla tüm bağını koparıyor. Kore Sağlık ve Sosyal İşler Enstitüsü’ne göre Güney Kore’de 19 ila 39 yaşları arasındaki yaklaşık 350 bin kişi ya yalnız ya da her şeyden soyutlanmış bir şekilde yaşıyor. Bu da söz konusu yaş grubunun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor.

Hükümetin verilerine göre kendisini topluma kapatan gençlerin yaklaşık yüzde 40’ı dezavatanjlı bir geçmişe sahip ve ergenlik döneminden itibaren kendilerini toplumdan soyutlamaya başlıyorlar. Raporda gençlerin bu yola girmesinin, aile hayatlarındaki aksiliklerle başa çıkmanın bir yöntemi olarak tercih ettiği belirtiliyor. Bu ailevi sorunlar kimi zaman aile içi şiddet olurken kimi zaman da iflas görünümünü alabiliyor. Hükümet işte tam da bu durumu yaşayanları evden çıkarıp okula, üniversiteye ya da işe gitmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Kasım ayında açıklanan düzenlemenin daha da genişletilmiş bir versiyonu olan tasarı, 9 ila 24 yaş arasında olan ve bu özellikleri taşıyan gençlere, hayatlarını düzene sokmaları ve topluma yeniden entegre olmalarını sağlamak için ayda 490 dolara tekabül eden 650 bin wonluk yardım yapılacak. Bu destek kapsamında gençlerin taşımaktan rahatsız oldukları yara izleri de dahil olmak üzere fiziksel görünümlerini değiştirmeleri için gerekenler sağlanacak.

Havada aşk kokusu var: Çin'de havacılık okullarına aşık olma tatiliHavada aşk kokusu var: Çin’de havacılık okullarına aşık olma tatili

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.