Hamas lideri İsrail hapishanesinde öldü: İşkence gördü, tedavi etmediler

İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Hamas liderlerinden Muhammed Ebu Ara hastaneye sevk edilirken öldü. Hamas liderinin işkence gördüğü ve tedaviden mahrum bırakıldığı ifade ediliyor.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Hamas üyeleri

İsrail’in saldırılarının devam ettiği Gazze’de ölü sayısı 7 Ekim’den bu yana 39 bini aşmış durumda. İsrail saldırıları, engellenen yardımlar, insani ihtiyaçlara erişim sıkıntılarının sürdüğü bölgedeki kriz devam ederken şiddetin bir ayağı da Batı Şeria’da sürüyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında şu ana kadar 589 Filistinli hayatını kaybetti. Yine Batı Şeria’da İsrail tarafından tutuklanan 18 Filistinli mahkum da öldü. Bunlardan biri de Hamas’ın Batı Şeria’daki liderlerinden 63 yaşındaki Mustafa Muhammed Ebu Ara oldu.

İşkenceye maruz kaldı, tedavi edilmedi

Filistin hükümeti, Batı Şeria’daki Hamas liderinin sağlık durumunun kötüleşmesi sonucu İsrail gözaltında hayatını kaybettiğini duyurdu. Duyuruyu, Filistin Tutuklular Komisyonu yaptı.  Kurumdan yapılan açıklamada, 63 yaşındaki Mustafa Muhammed Ebu Ara’nın, İsrail’in güneyindeki Ramon Hapishanesi’nden hastaneye kaldırılırken hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, “Tutuklanmadan önce ciddi sağlık sorunları yaşıyordu ve yoğun tıbbi takibe ihtiyacı vardı. Ancak tutuklandığı andan itibaren Şeyh Ebu Ara, tüm tutuklular gibi, imha savaşının başlangıcından bu yana benzeri görülmemiş işkencelerle karşı karşıya kaldı” denildi. Filistinli kuruluş, geçen yıl Ekim ayında tutuklanan Ebu Ara’nın işkenceye maruz kaldığını ve tıbbi tedaviden mahrum bırakıldığını söyledi.

Öte yandan 1990’dan bu yana birçok kez tutuklanan Hamas liderlerinden Ebu Arra, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Tubas’a bağlı Akkabe kasabasında ikamet ediyordu. Ara, yakın tıbbi gözetim gerektiren ciddi ve kronik sağlık sorunları olmasına rağmen 30 Ekim 2023’te yeniden tutuklanmıştı.

Hamas: Yas tutuyoruz

Hamas’tan yapılan açıklamada, Ara’nın ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilendi. Açıklamada, “Lider ve tutuklu Mustafa Muhammed Ebu Ara’nın vefatından dolayı yas tutuyoruz ve işgalcileri (İsrail’i), kasıtlı tıbbi ihmal yoluyla onun öldürülmesinden sorumlu tutuyoruz. Hamas, bu menfur suçun işgalcilerin devam eden imha savaşı ve sistematik cinayetleri çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguluyor” ifadeleri kullanıldı.

Filistinli Mahkumlar Derneği’nin geçen ay yaptığı açıklamaya göre, Gazze’deki savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana İsrail hapishanelerinde en az 18 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze sağlık yetkilileri, Gazze’nin büyük bölümünü tahrip eden ve insani bir felakete yol açan çatışmalarda 39 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü ve Gazze’deki 2,3 milyon nüfusun çoğunun yerinden edildiğini söylüyor.

Fetih ile Hamas Çin'de el sıkıştı, Türkiye 'memnun'Fetih ile Hamas Çin’de el sıkıştı, Türkiye ‘memnun’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.