Hamas’ın siyasi lideri Meşal, saldırıyı TV’den öğrenmiş: Sivil öldürmedik, savaşta olur böyle şeyler

Hamas'ın siyasi liderlerinden Halid Meşal, Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy'a konuştu. Meşal, hem operasyona dair gelişmeleri hem de Türkiye'den beklentilerini aktardı.

Dünya 14 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Hamas’ın siyasi liderlerinden Halid Meşal, 7 Ekim’de İsrail’ yönelik başlatılan ‘Aksa Tufanı Operasyonu’ ardından ilk kez bir TV yayınında açıklamalar yaptı. Habertürk’ten Mehmet Akif Ersoy’a konuşan Meşal, operasyonun ardından başlayan savaşla ilgili gelişmeleri aktardı.

Türkiye’nin ‘savaşa dur’ demesi gerektiğine dikkat çeken Meşal, Ankara’dan beklentilerini şöyle anlattı: “1500 şehidimiz var, 500’ü çocuk. Sivillere karşı işlenen cinayetlere karşı dünya durmalıdır. Türkiye’ye saygım büyük. Türkiye İsrail’in cinayetlerine dur demeli. Elektrik ve suyun kesilmesine dur demeli. Gazze halkı oradan göçmeyecek. Ne olursa olsun. Türkiye’den ve İslam ülkelerinden bir İslam Zirvesi gerçekleştirmelerini bekliyoruz.”

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı operasyonun detaylarının grup içinden dahi 5 kişi tarafından detaylıca bilindiği açıklanmıştı. Bu kadar gizli olduğu belirtilen operasyondan haberi olup olmadığı sorusuna cevap veren Meşal, grup içinde enformasyonun ihtisasa göre dağıldığını ifade etti.

‘Operasyonun başladığını TV’lerden öğrendim’

Meşal, “Saha ile ilgili bilgiler ihtisasa göre dağılır. Askeri direniş tugayları vardır. Saha ile ilgili planları onlar alırlar. Siyasi kararları ise bizim yönetimimize bağlıdır. 7 Ekim’de olanlar sahada olanlar ile ilgiliydi. Hamas hareketinin genel stratejiisi dahilindeydi. İşgalden kurtarmaya yönelik bir adımdı” dedi.

Operasyonun başladığını TV yayınlarından öğrendiğini söyleyen Meşal, “Tek başımaydım sabah namazından çıkmıştım. Haber geldi ve televizyonlar paylaştı, biz de bu şekilde haberdar olduk. İlk başta kimin gerçekleştirdiğini bilmiyorduk sonrasında detayları biz de öğrendik. Sonrasında da Hamas üyeleri toplantıya çağrıldı” diye konuştu.

Söz konusu operasyonun ‘büyük bir olay’ olduğunu dile getiren Hamas’ın siyasi lideri gurur duyduklarını da sözlerine ekledi.

Meşal, Filistin’in 1948 yılından bu yana işgal altında olduğuna vurgu yaparak yaşanan tüm olayların İsrail’in onlarca yaptıklarının bir yansıması olduğunu da sözlerine ekledi.

Meşal şöyle konuştu: “Olay yeni başlamadı, olay 1948’den beri başladı. İşgaldi tüm olanlar. Bu adım İsrail’in cinayetlerine doğal gelen bir tepkiydi. Olan olay doğal bir refleksti, Gazze halkı tarafından İsrail’in birikmiş tepkilerine karşı birikmiş bir tepkiydi. İsrail Mescid-i Aksa’nın içindeydi.”

‘Bizim tarafımızdan kasıtlı sivil ölümü olmadı’

Hamas’ın siyasi liderlerinden Halid Meşal ve Gazeteci Mehmet Akif Ersoy

Ersoy’un, “Sivilleri öldürdünüz ve bütün dünya terör eylemi gerçekleştirdiğinizi söylüyor. Neden festivallere gelen farklı uyruklardaki 30’dan fazla ülkeden insanları öldürdünüz?” sorusu karşısında ise cevaben Kassam Tugaylarının inanış şeklini anlattı: “Kassam Tugayları askeri inanışı şudur: İşgali bu topraklardan defedene kadar savaşmak. Bununla alakalı bir hazırlık vardı. Yaşlılar kadınları çocukları öldürmeyin bunlar dini öğretilerdir.”

Ersoy’un araya girerek “Ama öldürdüler” demesi üzerine Meşal, İsrail tarafındaki sivil ölümlerini inkar ederek, “Hayır öldürmediler. Savaş sırasında bu tür durumlar olur. İsrail de öyle demiyor muydu? Bizim tarafımızdan kasıtlı sivil öldürdüğümüz olmamıştır. Ancak İsrail her yerde katliamlar yapıyor. İsrail sivilleri öldürmeye meyilli bir oluşumdur” ifadelerini kullandı.

Batı’nın İsrail’in Filistinlilere yaptıklarını unuttuğunu söyleyen Meşal, “Karşıda her teknolojiye sahip ABD var. Çok fazla sivil öldürdü, Batı bunu unutuyor ve karşıdakinin kasıtsız yanlışlıklarına odaklanıyor. Fakat İsraillilerin öldürdükleri de var. Bir esiri düşmana kaptırırsanız o kişiyi de öldürün inanışı İsraillilerde var” dedi.

‘İşgalci ile halkı bir tutamazsınız’

Ersoy, Hamas’ın sivilleri öldürmesi üzerine İsrail’e benzetildiği yönündeki yorumları sordu. Meşal ise şöyle cevap verdi: “Hayır, büyük fark var. Bizler bu vatanın sahipleriyiz. Yabancı işgalci ile halkı bir tutamazsınız. Dışardan düşman gelince asker de öldürse sivil de öldürse düşman. Ülkeme gelen herkes düşmandır, suçludur. Ben bu toprakların sahibiyim. Hamas’ı şeytanlaştırmak istiyorlar, Filistin’i şeytanlaştırmak istiyorlar. Batı ABD çifte standart yaptıkları için, iki yüzlülük yaptıkları için İsrail’e istediklerini sunmaya çalışıyorlar. İsrail’e neden füzeler veriyorlar? Camileri, hastaneleri yıkmak için, Filistinli insanların üstüne atmak için.”

İçinde farklı uyruktan insanların da olduğu rehinelerle ilgili “İşgalci askerlerden bahsediyoruz. Başka ülkelerin vatandaşlığına sahip insanlar var diyorlar. Bu ülkenin vatandaşlıkları var, başka ülkenin ordusunda hizmet eden, başka ülkenin vatandaşını öldüren birine neden vatandaşlık veriyorsunuz?” diyen Meşal, “Beni alakadar etmez vatandaşlığı” diye de ekledi.

Meşal öte yandan rehinelerin kimliklerini bilmediğini, içlerinde ABD vatandaşı olanların da olduğu yönündeki söylentilerin bulunduğunu ifade ederek “incelemek gerekir” yorumunu yaptı.

Meşal, kıvılcımı ateşleyenin İsrail’in son politikaları olduğunu ifade ederek İsrail Binyamin Netanyahu liderliğinde kurulan ülke tarihinin en sağcı koalisyonunu işaret etti.

Hamas lideri, “İsrail ateşle oynadı. Birisi ateşle oynuyor” dedi.

“Gazze’deki kardeşlerimiz Mescid-i Aksa’nın tehlikede olduğunu gördüler. Dolayısıyla Kassam Tugayları da bu adımı gerçekleştirdi” diyen Meşal, “Filistin halkının yaptığı bütün şeyler işgal nedeniyledir. Başka nedenler de var haksızlıklar, tutuklamalar, saldırılar. Filistin halkımız inannçlı, mümin bir halk.”

‘Bölge ülkelerinin haberi yoktu’

İsrail’in “Operasyonu destekledi” dediği İran ve Hizbullah’ın sözkonusu eylemleri önceden bilmediğini ifade eden Meşal, “Kesinlikle net şekilde cevaplayayım. Alınan kararlar tamamen Filistin’de alınmış kararlardır, Hamas’ın kararıdır. Bölgedeki ülkelerin saldırıdan haberi yoktu” ifadelerini kullandı.

İsrail’in sivil tahliyesi için süre verdiği kara harekatı planlarına ilişkin Meşal, Vietnam ve Cezayir örneğini vererek, “İsrail şu an Gazze’deki sivil halkımızdan yenildiği için intikam alıyor. Korkak düşman ancak sivillerden intikam alır. Gazze’yi halkından tahliye etmeye çalışıyorlar ki bu bir soykırımdır. Sanıyorlar ki bu Hamas’ı zayıflatacak, halkımızı zayıflatacak. Vietnam’da 3.5 milyon kişi öldü. Cezayir’de soykırım yaptılar. Ne oldu? Cezayir kazandı, Vietnam kazandı” diye konuştu.

Savaşta bir hafta doldu: İşte Hamas'ın İsrail ordusuyla ilgili istihbarat notlarıSavaşta bir hafta doldu: İşte Hamas’ın İsrail ordusuyla ilgili istihbarat notları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.