Hamas’ın ‘hayalet lideri’ Sinvar’dan Hizbullah’a mektup

Hamas'ın 7 Ekim'den bu yana yüzünü göstermeyen lideri Yahya Sinvar, Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah'a bir mektup yolladı. Sinvar, Nasrallah'a ve Direniş Ekseni'ne Filistin mücadelesine sundukları katkıdan dolayı teşekkür etti.

Dünya 13 Eylül 2024
Fotoğraf: AA

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar, liderlik koltuğuna oturduğundan bu yana yayınladığı ikinci mektupla gündemde. Sinvar, Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah’a ve onun nezdinde Direniş Ekseni’ne, Filistin mücadelesine sundukları katkılardan dolayı teşekkür eden bir mektup yayınladı. Bu mektup, içeriği açısından oldukça önemli olmasının yanı sıra “7 Ekim’in beyni” olarak anılan Sinvar’ın imzasını açıkça ikinci kez görüşümüz.

Direniş Ekseni’nin büyük güçlerinin ‘sıkı dostluğu’

Sinvar, Nasrallah’a gönderdiği mektupta “Direnişimizin en ön cephelerinde bizimle gösterdiğiniz dayanışma için teşekkür ederiz” dedi. İsrail’in Gazze işgalinin başlamasına “sebep olan” Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bu yana herhangi bir görüntü vermeyen Sinvar’ın 7 Ekim’den bu yana Hamas’ı Gazze’nin tünellerinden komuta ettiği düşünülüyor. Hamas’ın “hayalet” lideri, daha önce bir mektup da Cezayir’in yeniden seçilen başbakanı Abdülmecid Tebun’a göndermiş.

Hizbullah, İran güdümündeki Direniş Ekseni’nin tartışmasız en güçlü gruplarından biri. İsrail’in işgali başlattığı günden bu yana Direniş Ekseni’nin öne çıkan gücü Hizbullah, çatışmaların ilk günlerinde de Hamas’tan bir teşekkür almıştı.

İşgal boyunca süren çatışmalarda İsrail neredeyse 500 Hizbullah askerini öldürdü. Bunlardan belki de en tartışmalı olanı Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’dü. Şükür’ün öldürülmesi tansiyonu iyice yükseltse de aradan 24 saat geçmeden Hamas lideri İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesi sonrası işler iyice rayından çıkmıştı.

İran, “intikam yeminleri” ederek İsrail’i vuracağını söylemiş, İran’ın savaşa doğrudan dahil olma ihtimali dünyanın gündemine oturmuştu. Bu olaydan kısa süre ateşkes görüşmelerinin yoğunlaşması sebebiyle İran henüz uğruna yeminler ettiği müdahaleyi gerçekleştirmedi. Ancak bölgede yine de tansiyon hiç düşmüyor.

Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar olduHamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.