‘Hamas’la gurur duyuyoruz’ diyen Filistinli öğrencinin vizesi iptal edildi

İngiltere’de okuyan ve Hamas’ın 7 Ekim saldırılarına ilişkin “Gurur duyuyoruz” diyen Filistinli öğrencinin vizesi İngiliz makamlarınca iptal edildi.

Dünya 18 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hamas'ın 7 Ekim saldırılarında alıkoyduğu İsrailli rehinelerin fotoğraflarının yer aldığı protestolardan bir kare. / Fotoğraf: Shutterstock

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail kontrolündeki topraklara düzenlediği ve ‘Aksa Tufanı Operasyonu’ adını verdiği saldırıların hemen ardından İsrail Gazze Şeridi’nde kapsamlı bir işgal harekatı başlatmıştı. Bugüne kadar devam eden İsrail saldırılarında şu ana dek 35 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. 

Savaş sürecinde yerinden edilen 1.5 milyona yakın Filistinli de şeridin en güneyindeki Refah kentine sığındı fakat İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tüm uluslararası tepkilere rağmen 7 Mayıs’ta buraya da karadan girdi. Ordunun saldırıları nedeniyle 600 bine yakın Filistinli burayı da terk etmek zorunda kaldı. 

Hal böyleyken dünyanın dört bir yanında, üniversitelerde, sokaklarda, hatta ulusal parlamentolarda Filistin’e destek protestoları devam ediyor. Bu protestolardan Avrupa’nın önemli eğitim kurumlarında da gerçekleştirilirken bu ülkelerden en çok ses getirenlerden biri de İngiltere oldu. 

Manchester Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan ve Gazze protestolarına katılan 19 yaşındaki Filistinli öğrenci  Dana Abukamar, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından sadece bir gün sonra bu saldırılardan ötürü örgütle “gurur duyduğunu ve neşe içinde hissettiğini” söylediği görüntülerle gündem oldu.

Abukamar videosunun gündem olmasının ardından bir video daha yayınlayarak “sözlerinin bağlamından koparıldığını” savundu. Fakat bu savunma onu kurtarmamış olacak ki, hemen akabinde İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın vizesini iptal ettiğini duyurdu. 

‘Sözlerim bağlamından koparıldı’

Karara itiraz etmeyi planladığını da söyleyen genç öğrenci Middle East Eye’a yaptığı açıklamada “Sözlerim bağlamından koparılarak masum sivillere zarar verilmesini desteklediğim şeklinde yansıtıldı ki, bu tamamen yanlış ve tamamen gerçek dışıdır” dedi.

“İçişleri Bakanlığı’nın beni ulusal güvenlik tehdidi olarak görmesi çok çirkin bir iddiadır” diyen Abukamar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, Filistinlilerin uluslararası hukuk çerçevesinde baskıya karşı direnme ve 16 yılı aşkın bir süredir Gazze’ye yasadışı olarak uygulanan ablukayı kırma hakkını destekleyen açıklamalarımın ardından öğrenci vizemi iptal etmeye karar verdi”.

Al Jazeera’ye de demeç veren ve kararı “tamamen temelsiz” olarak nitelendiren Abukamar şunları söyledi: 

“Esasen İçişleri Bakanlığı Birleşik Krallık’taki varlığımın ulusal güvenliği tehdit ettiğini iddia ediyor; yaptığım açıklamaların bir tür aşırılık yanlısı görüşleri desteklediğini söylediler. Unutmayın, ben 19 yaşında bir hukuk öğrencisiyim. Hayatta yaptığım tek şey okula gidip eğitim almak ve sosyal adaleti savunmak.”

‘İfade özgürlüğü bizim için geçerli değil’

Yetkilileri “baskı uygulamakla” suçlayan öğrenci, ifade özgürlüğünün “etnik azınlıklar, özellikle de kendisi gibi Müslümanlar ve Filistinliler için geçerli olmadığını” düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Abukamar 8 Ekim’deki protesto sırasında kendisiyle bir röportaj yapılmış ve Sky News’e şunları söylemişti: “Gururluyuz. Olanlar karşısında gerçekten ama gerçekten sevinç doluyuz. Filistin direnişinin bu noktaya gelmiş olmasından gurur duyuyoruz.”

Daha sonra BBC’ye yaptığı açıklamada yorumlarının “yanlış aksettirildiğini” söyleyen Abukamar: “Hiçbir masum sivilin ölümüne asla göz yumulmamalıdır ve biz buna asla göz yummuyoruz” demişti. 

Üniversitelerde Filistin eylemleri

ABD’deki üniversitelerde başlayıp gösterilerin yeni merkezi haline gelen Avrupa dahil dünyada birçok üniversitede Filistin’e destek gösterileri tüm hızıyla devam ediyor.

ABD ve Kanada

ABD’de bazı üniversitelerde öğrenciler ve idareciler anlaşmaya varırken bazılarında gösteriler sürüyor. Harvard Üniversitesi’nin ardından California Berkeley Üniversitesi’nde Filistin’e destek veren öğrenciler ile üniversite yönetimi, İsrail ile bağlantılı yatırımları görüşme konusunda anlaşmaya vardı. Öğrenciler anlaşma sonucu kampüsteki kampı kaldırdı.

ABD’nin New York eyaletindeki New York Üniversitesi’nin (NYU) mezuniyet töreninde Filistin destekçisi öğrenciler, taktıkları kefiye ve taşıdıkları dövizlerle okul yönetiminin İsrail’e yardımda bulunan şirketlerle ticari bağlarını sonlandırmamasını protesto etti.

California Üniversitesi Irvine kampüsünde de polis, Filistin destekçisi göstericilerin kurduğu kampı kaldırmak için kampüse geldi.

Avrupa

ABD’de başlayan öğrenci protestoları İsveç’ten Yunanistan’a Avrupa’nın pek çok ülkesine yayıldı. Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) öğrencileri de İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etti.

Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre başta olmak üzere yüzlerce öğrencinin katıldığı protestolar ve kampüslere yerleşme eylemlerinde, üniversitelerden İsrail ile her türlü işbirliğinin kesilmesi talep ediliyor.

Protestolar zaman zaman polisin sert müdahalesine ve gözaltılara sahne oluyor. Polis, öğrencileri kampüsten zor kullanarak çıkarmaya çalışırken biber gazı ve cop ile müdahale ediyor. Polis kampüste bazı göstericileri gözaltına aldı.

Ayrıca Kanada’nın Quebec eyaletinde hakim, McGill Üniversitesi’ndeki Filistin’e destek kampının kaldırılmasına yönelik tedbir talebini reddetti. Hakim Marc St.-Pierre, McGill Üniversitesi’nin ön bahçesine kurulan kampın kaldırılmasının acil ihtiyaç haline geldiği yönündeki iddiaların kanıtlanamadığını ifade etti.

Avustralya

Avustralya’da çeşitli üniversitelerde Filistin’e destek gösterileri kamp ve yürüyüşlerle devam ediyor. Melbourne Üniversitesi’nin Parkville kampüsünde öğrencilerin binaya girerek oturma eylemi yapması nedeniyle dersler iptal edildi.

Öte yandan RMIT, Monash, Deakin ve Avustralya Ulusal üniversitelerinde de öğrenciler tüm uyarılara rağmen protestolarını sürdürüyor.

Fransa'da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi'nde de eylemdeydiFransa’da üniversite protestosunu örgütleyen bir öğrenci daha önce Boğaziçi’nde de eylemdeydi

The Times'a göre Hamas Türkiye'de üs kurmayı planlıyorThe Times’a göre Hamas Türkiye’de üs kurmayı planlıyor

Hamas baskısı, İsrail zulmü: Gazzelilerin bitmeyen açmazıHamas baskısı, İsrail zulmü: Gazzelilerin bitmeyen açmazı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.