Havada kapısı kopan uçağın cıvataları gevşek çıkmıştı: ABD’den Boeing’e soruşturma

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) seyir halindeyken acil çıkış kapısı aniden kopan Boeing 737 Max 9 uçakları nedeniyle firma hakkında soruşturma başlattı.

Dünya 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Alaska Havayollarına ait Boeing 737-9 MAX yolcu uçağının havadayken gövdesinden uçak kapısı büyüklüğünde bir parçanın dışarı doğru kopmasını takiben United Havayolları, Alaska Havayolları, Türk Hava Yolları, Copa Havayolları ve Aeromexico, filolarındaki aynı model uçakları detaylı denetimler için hizmetten çekerek yere indirdiğini duyurmuştu. / Fotoğraf: DHA

Yolcularla havada seyir halindeyken acil çıkış kapısının olduğu bölüm kopan ve gövdesinde dev bir delik açılan Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağına ilişkin tartışma sürüyor. ABD üzerinde uçarken acil çıkış kapısı kopan uçak modeline sahip tüm firmalar filolarındaki uçakları incelemeye almıştı. United Airlines ekipleri inceleme sırasında en az beş uçağın cıvatalarının gevşek olduğunu tespit etmişti.

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) de olayla ilgili Boeing hakkında bir soruşturma yürüttüğünü açıkladı. FAA’dan yapılan açıklamada, söz konusu olayın asla gerçekleşmemesi gerektiği ve bir kez daha yaşanamayacağı vurgulandı. Boeing’in ürünlerini FAA düzenlemelerine uygun olarak güvenli bir şekilde çalıştırabilecek durumda olup olmadığının belirlenmesi için soruşturma yürütüldüğü kaydedilen açıklamada, soruşturmanın resmi olarak şirkete bildirildiği aktarıldı.

Açıklamada soruşturmanın Boeing 737 MAX 9 uçağının gövdesinden uçuş sırasında bir parçanın kopması ve sonrasındaki ek uyuşmazlıkların bir sonucu olduğu ifade edildi. Firmanın üretim uygulamalarının, yüksek güvenlik standartlarına uygun olması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, şirkete gönderilen mektup da paylaşıldı.

Kuruluşun açıklamasında Boeing 737 MAX 9’un yeniden hizmete başlayacağı zamanı yolcuların güvenliğinin belirleyeceğine işaret edildi.

Açıklamanın tam metni ise şöyle:

“Bu olayın asla yaşanmaması gerekirdi ve bir daha da yaşanmamalı. FAA, Boeing’e, tamamlanmış ürünlerin onaylanmış tasarımına uygun olup olmadığını ve FAA düzenlemelerine uygun olarak güvenli bir şekilde çalıştırılabilecek durumda olup olmadığını belirlemek için bir soruşturma yürüttüğünü resmi olarak Boeing’e bildirdi.

Bu soruşturma, Boeing Model 737-9 MAX’ta ‘kapak’ tipi yolcu kapısının koptuğu ve ek tutarsızlıkların olduğu bir olayın sonucudur. Boeing’in üretim uygulamalarının, yasal olarak uymakla yükümlü oldukları yüksek güvenlik standartlarına uyması gerekiyor.

Boeing 737-9 Max’in hizmete geri döndürülmesinin zaman çizelgesini hız değil, hava taşımacılığını kullanan halkın güvenliği belirleyecek.”

Tarihin ‘en sorunlu’ uçağı

Boeing 737 Max 9 bir dizi güvenlik sorunu ve soruşturmanın ardından “tarihin en çok incelenen uçağı” olarak kayıtlara geçti. Boeing verilerine göre yaklaşık 300 adet 737 Max 9 uçağı kullanımda.

FAA geçen ay havayollarına yaptıkları bildirimde uçuş kumanda yüzeylerinde gevşek cıvata olması ihtimali nedeniyle Max modellerini denetimden geçirme çağrısı yapmıştı.

Ne olmuştu?

Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 uçağı kalkışından 35 dakika sonra Oregon eyaleti üzerinde yaklaşık 5 bin metre irtifada, bir pencereyi de içinde alan gövde parçasının kopmasının ardından Portland’a acil iniş yapmak zorunda kalmıştı. Alaska Havayolları uçağında 171 yolcu ve 6 kişilik mürettebat bulunurken, uçuş kayıtlarına göre uçak yaklaşık 5 bin metre yükseklikteyken aniden inişe geçmişti. Uçak acil iniş yapmış ve yolculardan hiçbiri yaralanmamıştı.

Yolcuların anlattığına göre uçağın gövde bölümü kalkıştan kısa süre sonra kopmuştu. Uçak gövdesinin bu bölümü, bazı hava yolları tarafından ek acil çıkış kapısı olarak kullanılıyordu ancak Alaska Havayolları bu bölümü aynı amaçla kullanmıyordu. ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) uçakta kopan bölgeye yakın yerdeki koltukların boş olduğunu açıklamıştı.

​Olayın ardından Alaska Havayolları filosundaki 65 adet 737 Max 9 uçağı incelemeye alınmıştı. Şirket incelemelerin en yakın hafta ortası bitebileceğini açıklamış, incelemelerin ise uçak başına 4 ila 5 saat sürebileceği belirtilmişti.

Havadaki kabus sonrası 'Boeing 737 Max 9'lara uçuş yasağı geldiHavadaki kabus sonrası ‘Boeing 737 Max 9’lara uçuş yasağı geldi

Havada acil çıkış kapısı kopmuştu: En az beş uçağın cıvataları gevşek çıktıHavada acil çıkış kapısı kopmuştu: En az beş uçağın cıvataları gevşek çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.