Hizbullah: İsrail hayal kırıklığına uğradı, bizimle yüzleşemez

Tel Aviv'in Lübnan Hizbullahı ile yaşadığı gerilim giderek tırmanırken üst düzey bir Hizbullah yetkilisi İsrail ordusu için "Destekçilerini hayal kırıklığına uğrattı, bizimle yüzleşemez" dedi.

Dünya 20 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

7 Ekim’de Gazze’de İsrail ve Filistinli örgütler arasında başlayan savaş hemen bir gün ertesinde Lübnan’a da sıçramış, Hizbullah’la İsrail ordusunu karşı karşıya getirmişti. Daha sonra 2024’ün ikinci gününde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak bilinen Dahiye’de Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih Aruri’nin öldürüldüğü saldırı gerilimi başka bir boyuta taşımıştı.

Bölgede gerilim giderek tırmanırken Hizbullah yetkilisi Muhammed Raad, İsrail’in örgüte karşı savaşa hazır olmadığını söyleyerek Gazze’de Hamas’a karşı çatışmalarda verdiği kayıplardan dolayı “hayal kırıklığına uğradığını ve utandığını” savundu.

Ülkedeki Direniş Ekseni’nin İsrail’e karşı savaşmasının “Lübnan için bir onur” olduğunu söyleyen Raad, “Yahudi devleti” diye tanımladığı İsrail’i “zenginliğimizi yağmalayan, su yollarımızı kontrol eden, bazı ülkelerimize kendi iradelerini dayatan ve bize hükmeden kibirli insanların koruyucusu” diye nitelendirdi.

İsrail’in Gazze’de yenilgiye uğradığını ve her yönüyle “hedeflerine ulaşamadığını” söyleyen Raad “Direniş Ekseni’nin savaşta üstün taraf olmaya devam edeceğini” savundu. Hizbullah yetkilisi “İsrail düşmanı geri çekilmek zorunda kaldı çünkü yoruldu ve beklemediği bir direnişle karşılaştı. Kendisini destekleyen herkesi hayal kırıklığına uğrattı ve utandırdı” dedi.

Raad ayrıca “İsrailli düşman Lübnan’daki İslami direnişin kendisi için yaptığı hazırlıklar karşısında savaşa kesinlikle hazır değil” diye ekledi.

Lübnanlı Hristiyanlardan Hizbullah’a tepki: Ülkeyi savaş alanına çeviriyorlar

Lübnan merkezli medya kuruluşu LBCI Lebanon’un haberine göre ülkenin Hristiyan siyasi partisi Lübnan Güçleri’nin lideri Samir Geagea, İngiltere’nin Lübnan Büyükelçisi Hamish Cowell ile yaptığı görüşmede İran destekli Hizbullah’ı ülkeyi “savaş alanına” çevirmekle suçladı.

Habere göre görüşme sırasında Lübnan’ın mevcut geçici hükümetini Hizbullah’a çok fazla güç vermekle eleştiren Geagea “Hizbullah Lübnan’a ve halkına hizmet etme görevini yerine getirmek yerine karar alma mekanizmasını bir gruba devrederek ülkenin bir savaş alanına, istikrarsız bölgede sadece bir metaya dönüşmesine izin verdi” dedi.

Geagea ayrıca Gazze’de İsrail ve Hamas arasında devam eden savaşın ortasında Filistin halkı için bir çözüm bulunması çağrısında bulundu ve bu olmadan bölgenin istikrarsız kalacağını söyledi ve ekledi:

“Filistin sorunu çözülmeden bölgede herhangi bir istikrara tanık olmayacağız. Bölgeyi, Lübnan’ı ve Filistin’i 70 yılı aşkın bir süredir yoran bu sorunda eylemlerle birlikte pozisyon alma zamanı gelmiştir.”

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 162 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Aruri ve Tavil suikastları

İsrail saldırısında ölen Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Salih Aruri. / Fotoğraf: AA

Hamas’ın Politbüro Başkan Yardımcısı Salih Aruri ve beraberindeki 6 örgüt üyesi 2 Ocak’ta Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak bilinen Dahiye’de İsrail’in insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.

İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışma halinde olan Hizbullah, Tel Aviv’in Aruri’ye yönelik suikast saldırısının karşılıksız kalmayacağı tehdidinde bulunmuştu.

Daha sonra 8 Ocak’ta İsrail’in yine Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda üst düzey Hizbullah komutanı Vissam Tavil’in öldürülmüştü. Tavil, Hamas’ın 7 Ekim saldırısı ile başlayan savaştan bu Hizbullah içerisinde öldürülen en kıdemli ismi oldu.

7 Ekim sonrası yaşananlar

İsrail saldırısında yaşamını yitiren Hizbullah komutanı Vissam Tavil. / Fotoğraf: Hizbullah ‘Savaş Enformasyon Merkezi’ (İlam El Harbi)

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 800’ü çocuk, 7 bin 250’si kadın olmak üzere 24 bin 762 Filistinli öldürüldü, 62 bin 108 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 194’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 530 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrai binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 369 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail'in savaş faturası hükümeti çatırdatıyorİsrail’in savaş faturası hükümeti çatırdatıyor

25 bin ölümden sonra İsrail Cumhurbaşkanı: Filistinliler için iyi bir gelecek istiyorum25 bin ölümden sonra İsrail Cumhurbaşkanı: Filistinliler için iyi bir gelecek istiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.