Holokost’u inkar eden ‘Nazi büyükanne’ye bir hapis cezası daha

Holokost'u inkâr ettiği için birçok kez hapse atılan ve 'Nazi büyükanne' lakabıyla bilinen 95 yaşındaki Alman kadına 16 ay hapis cezası daha verildi.

Dünya 28 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
'Nazi Büyükanne' lakabıyla tanınan Ursula Haverbeck. / Fotoğraf: Shutterstock

İkinci Dünya Savaşı insanlık tarihinin en karanlık ve yıkıcı dönemlerinden biri olarak hafızalara kazındı. Bu savaşın en acımasız ve dehşet verici yanlarından biri Holokost olarak bilinen Nazi Almanyası’nın sistematik soykırımı. Bu soykırım sürecinde milyonlarca Yahudi, Roman, engelli birey, siyasi mahkûm ve diğer azınlık grupları Nazi rejiminin insanlık dışı politikaları ve uygulamaları sonucunda katledildi.

Alman yasaları Adolf Hitler rejimi tarafından işlenen ve sadece işgal altındaki Polonya’da bulunan Auschwitz-Birkenau kampında çoğu Avrupalı Yahudi olmak üzere yaklaşık 1.1 milyon insanın hayatına mal olan soykırımı inkâr etmeyi yasadışı sayıyor. Ülkede Holokost inkârı ve nefreti kışkırtmanın diğer biçimleri beş yıla kadar hapis cezası gerektirirken gamalı haç gibi Nazi sembollerinin kullanımı da yasak.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yürürlüğe konan bu yasaklar hâlâ varlığını devam ettirirken Almanya kamuoyu yeniden ‘Nazi büyükanne’ davasıyla meşgul. Holokost’u inkâr ettiği için birçok kez hapse mahkûm edilen ve ‘Nazi büyükanne’ olarak bilinen Ursula Haverbeck son duruşmasında 16 ay daha hapis cezasına çarptırıldı.

Hamburg’daki mahkeme 95 yaşındaki Haverbeck’i 2015’te eski bir Nazi kampı gardiyanının yargılandığı dava dahil birçok kez Yahudi Soykırımı’nı inkardan suçlu buldu.

Bir mahkeme sözcüsü AFP’ye yargıçların hüküm verirken Haverbeck’in önceki mahkumiyetlerini ve “duruşmaları görüşlerini daha fazla yaymak için kullandığı” gerçeğini göz önünde bulundurduğunu söyledi.

Haverbeck duruşmada Holokost ile ilgili sözlerini birkaç kez tekrarladı. Sözcü ise Alman kadının destekçilerinin duruşma sırasında ortaya çıkıp mahkeme heyetine defalarca laf atarak yargılamayı kesintiye uğrattıklarını söyledi.

2020 yılında görülen duruşma sırasında Haverbeck. / Fotoğraf: dpa-Zentralbild

‘Holokost tarihteki en büyük ve en uzun süreli yalandır’

Bu arada Haverbeck bir zamanlar Nazi propagandası yaptığı gerekçesiyle 2008 yılında kapatılan aşırı sağcı bir eğitim merkezinin başkanıydı. Daha önce de Yahudi Soykırımı’nı inkar ettiği için birçok kez hapis cezasına çarptırılmış, bir keresinde televizyonda “Holokost tarihteki en büyük ve en uzun süreli yalandır” demişti.

Haverbeck bu kez cinayete iştirakten hüküm giyen eski Auschwitz gardiyanı Oskar Groening’in davası sırasında 2015 yılında yaptığı iddia edilen yorumları nedeniyle aldığı mahkumiyet kararının ardından temyiz davasını da kaybetmesiyle hapse mahkum edildi.

Savcılara göre yaşlı Alman kadın, Auschwitz toplama kampının sadece bir çalışma kampı olduğunu ve orada toplu katliam yapılmadığını savundu.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi ve hastalık nedeniyle Haverbeck’in davasına ilişkin duruşmalar birkaç kez ertelenmişti. Haverbeck’in ilerleyen yaşı göz önünde bulundurulursa gerçekten hapse girip girmeyeceği henüz netlik kazanmadı.

Bu son hüküm Nazi sempatizanı kadının başka bir röportajda ve bir etkinlikte yaptığı açıklamalar nedeniyle 2022 yılında Berlin’deki bir mahkeme tarafından verilen önceki mahkumiyeti de dikkate alıyor.

Tarihin karanlık odalarından gelen ayak sesleri: AfD'nin yükselişi Nazi reenkarnasyonu mu?Tarihin karanlık odalarından gelen ayak sesleri: AfD’nin yükselişi Nazi reenkarnasyonu mu?

Neo-Nazi alarmı: Almanya'da bir haftada üç politikacıya saldırıNeo-Nazi alarmı: Almanya’da bir haftada üç politikacıya saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.