Husilerin liderinden İsrail’e: Saldırıları kesmezseniz gerilimi tırmandırırız

Husilerin lideri Abdulmelik El Husi İsrail'in saldırıları kesmemesi halinde Kızıldeniz'deki gerilimi daha da tırmandıracakları tehdidinde bulundu. Örgüt bu sabah ticari gemileri hedef aldığını duyururken ABD saldırıları doğruladı.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde başlayan savaş Kızıldeniz’deki gerilimi de tırmandırıyor. ABD’nin bölgede kurduğu uluslararası görev gücü Refah Muhafızı ve İran destekli Husilerin karşılıklı saldırıları Kızıldeniz’deki krizi her gün daha ileri boyuta taşıyor. Bölge ticareti sekteye uğruyor, güvenlik riski büyüyor.

Husilere bağlı televizyon kanalına açıklama yapan örgüt lideri Abdulmelik El Husi “Saldırganları uyarıyoruz; Gazze’ye yönelik saldırıları ve kuşatmayı durdurun! Gazze’ye yönelik barbarca saldırganlığı, yardım ve ilaçları esirgedikleri Filistin halkına yönelik ablukayı derhal kesmezlerse gerilimi daha da tırmandırmaya yönelik girişimlerimiz devam edecek” dedi.

Bu sabah Amerikan ve İngiliz gemilerine saldırdıklarını ve yapılması gerekeni yapmaktan çekinmeyeceklerini söyleyen Husi şöyle konuştu:

“Yemen halkı askeri ve genel seferberlik konusundaki haklı ve onurlu duruşu çerçevesinde Kızıldeniz’deki tüm faaliyetlerini sürdürecek. Halkımız tüm cesareti ve kararlılığıyla ABD, İsrail ve İngiltere’den oluşan şer üçlüsünün karşısında duracak, zaferler kazanıp tüm cesaretiyle düşmanlara saldıracak.”

ABD: Husiler ticari gemilere altı balistik füze fırlattı

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde ticari gemileri hedef alan altı gemisavar balistik füze attığını duyurdu. Saldırıya uğrayan gemilerden biri küçük çaplı hasar aldı. CENTCOM “İran destekli Husi militanları 6 Şubat günü 01.45 ile 16.30 arasında Yemen’in Husi kontrolündeki bölgelerinden Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne doğru 6 adet gemisavar balistik füze (ASBM) ateşledi” açıklaması yaptı.

Açıklamada ilk füzenin Marshall Adaları bandralı ve Yunanistan tarafından işletilen MV Star Nasia adlı gemiye isabet ettiği, geminin küçük çaplı hasar aldığı ancak seyre devam ettiği belirtildi. İkinci füze 14.00 sıralarında yine Star Nasia’nın yakınlarına düştü, ancak isabet etmedi. Üçüncü füze ise bölgede görevli USS Laboon savaş gemisince imha edildi.

CENTCOM diğer üç füzenin Barbados bandralı ve İngiltere tarafından işletilen MV Morning Tide adlı gemiyi hedef aldığını, ancak füzelerin gemiye isabet etmeden denize düştüğünü söyledi. Bu geminin de seyre devam ettiği açıklandı.

Kızıldeniz gerilimi

İran’ın desteklediği Husiler İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı. Washington da küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz’de 31 Aralık 2023’te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler de 10 Ocak’ta da İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz’de ABD’ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 11 Ocak’ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Fitch: Kızıldeniz'deki yük hacmi BAE ve Afrika'ya kaydıFitch: Kızıldeniz’deki yük hacmi BAE ve Afrika’ya kaydı

ABD ve İngiltere'den Husilerin 'kalbine' saldırıABD ve İngiltere’den Husilerin ‘kalbine’ saldırı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.