İki yılda dördüncü ölüm: Lukoil yöneticisi ofisinde ‘asılı bulundu’

Rusya'nın en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil'in bir yöneticisi daha şüpheli şekilde öldü. Kendisini asmış halde bulunan Robertus, iki yıl içinde ölen dördüncü üst düzey Lukoil yöneticisi oldu.

Dünya 15 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Rusya’nın en büyük ikinci petrol üreticisi olan Lukoil yine bir ölüm haberiyle sarsıldı. Şirketin Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Vitali Robertus, yetkililerin açıklamasına göre Moskova’daki ofisinde ölü bulundu. Rusya’da bağımsız gazetecilik projesi ASTRA ve Baza dahil Telegram üzerinden yayın yapan birçok haber kanalı  Robertus’un kendisini asmış bir şekilde bulunduğunu bildirdi. Proje olarak “bağımsız gazetecilik” dense de söz konusu kanalların Rusya güvenlik servisleriyle bağlantılı olduğunu da vurgulamak gerek. Robertus, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Şubat 2022’de başlamasından bu yana Lukoil’de arkasında soru işaretleri bırakarak ölen 4’üncü üst düzey yönetici olarak dikkatleri üzerine çekti. Telegram kanalı Baza, “Üst düzey yönetici intihar etti ve asfiksiden (oksijen yetersizliğinden kaynaklanan boğulma) öldü. Şirket için yaklaşık 30 yıldır çalışıyordu,” diye yazdı. Lukoil, internet sitesinde yaptığı açıklamada Robertus’un 54 yaşında “aniden” öldüğünü duyururken, ölüm nedenine dair ayrıntı paylaşmadı.

Amansız bir hastalığı yoktu

ASTRA ise Robertus’un ciddi bir hastalıktan mustarip olup olmadığı yönündeki soru işaretlerine “yoktu” dermişçesine cevap verdi: “Ölümünden önce baş ağrılarından şikayetçiydi.” The VChK-OGPU ise ismini vermedikleri kaynaklardan aldıkları bilgiye dayandırdıkları haberinde, Robertus’un herhangi bir kronik ya da amansız hastalığının olmadığını yazdı. Haberde, “herhangi bir kronik hastalığı ya da ailevi sorunu yoktu ve ölümünün arifesinde tanıdıkları onu aklı başında ve sağlıklı görüyorlardı” denildi. ABD merkezli Newsweek Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Lukoil ile e-posta yoluyla temasa geçtiğini yazdı. Haberde, Lukoil’in Robertus’un ekonomist olarak başlayarak 30 yılı aşkın bir süredir petrol deviyle çalıştığı ve “yerli yakıt ve enerji kompleksinin geliştirilmesindeki başarısından dolayı devlet ödüllerine” layık görüldüğü bilgisini verdiği belirtildi. Lukoil’in internet sitesinde yer alan basın açıklamasında “Hafızamızda yetenekli bir lider, çok yönlü bir insan, sempatik bir yoldaş olarak kalacaktır” denildi.

İki yılda ‘ölen’ dördüncü Lukoil yöneticisi

Rusya’da yayın yapan RTVI’ya göre Robertus, Ukrayna Savaşı’nın başladığı 2022 yılından bu yana “ölen” dördüncü Lukoil yöneticisi. Lukoil Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya savaş işgalini açıkça eleştirmesiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Şirketin yönetim kurulu o dönemde bir açıklama yayınlayarak “Ukrayna’da yaşanan trajik olaylarla ilgili en derin endişelerini” dile getirmişti. Bu endişelerin dile getirilmesi ardından üst düzey yöneticiler gizemli bir şekilde ölmeye başladı.

İlk ölüm takvimler Mayıs 2022’yi gösterdiği sırada yaşandı. Lukoil’in eski üst düzey yöneticisi milyarder Alexander Subbotin henüz 44 yaşındayken gizemli bir şekilde öldü. Subbotin, uyarıcı madde almaya gittiği iddia edilen bir şamanın evinde ölü bulunması manşetlerde yer almıştı. Rus devlet haber ajansı TASS o dönem aktardığına göre, Subbotin’in şamanın evine gittiğinde uyuşturucu etkisi altında olduğu, ayılmak için kurbağa zehri ya da çeşitli bitkilerden elde edilen bir saykodelik uyarıcıyı almaya gittiğini belirtmişti. Subbotin’in bir süredir yakın olduğu şamanın evinde kalp krizi geçirdiği iddia edilmişti.

Eylül 2022’de ise bir başka ölüm haberleri gündeme geldi. Lukoil’in yönetim kurulunda bulunan Ravil Maganov, Moskova’da bir hastane penceresinden düşerek öldü. 67 yaşındaki Maganov’un hastane penceresinden nasıl düştüğü sorusu da yanıtsız kaldı. Eski yönetim kurulu üyesi Maganov 1993 yılından bu yana Lukoil’de görev yapıyordu. Pencereden düşerek ölen Maganov’un amansız bir hastalığı olduğu bu sebeple intihar ettiği iddia edilse de bu da asla doğrulanamadı.

2023’ün Ekim ayında da yine şirketin yöneticilerinden Vladimir Nekrasov öldü. 66 yaşındaki Neksarov’un ölümü kalp yetmezliği olarak açıklandı.

Putin'in 'Putin destekçisi' rakipleri ve Rusya seçimleriPutin’in ‘Putin destekçisi’ rakipleri ve Rusya seçimleri

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.