Taç giyme törenine bir hafta kala: İngilizler artık monarşiyi o kadar da önemli bulmuyor

Britanya Kralı 3. Charles'ın taç giyme törenine günler kala yapılan bir anket, her 10 İngiliz'den sadece üçü monarşinin 'çok önemli' olduğunu düşünüyor. Bu, kayıtlara geçen en düşük oran oldu.

Dünya 29 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Ulusal Sosyal Araştırmalar Merkezi (NatCen) tarafından yapılan bir anket, monarşiye olan kamuoyu desteğinin tarihin en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Ankete katılanların yüzde 45’i monarşinin kaldırılması gerektiğini, hiçbir öneminin olmadığını ya da o kadar da önemli olmadığını söyledi.

Geçen yıl yaşamını yitiren Kraliçe 2. Elizabeth’in platin jübilesinin yapıldığı 2022 yılında da katılımcıların yüzde 35’i aynı üç cevaptan birini vermişti. Genel olarak 2023’teki yanıtlar monarşiye verilen desteğin en son 2021’de görülen seviyelere düştüğünü gösteriyor.

6,638 görüşmeye dayanan veriler, yıllık olarak yapılan ‘İngilizlerin Toplumsal Yaklaşımları’ anketi için toplanan 40 yıllık verilerden alındı. Veriler, monarşinin ‘çok önemli’ olduğunu söyleyenlerin sayısının 2022’de yüzde 38’den yüzde 29’a düştüğünü gösteriyor.

Yaşın da sonuçlardaki etkisi yadsınamaz. 55 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 42’sinin monarşiyi ‘çok önemli’ olarak gördüğü belirtilirken, bu oranın 18 ila 34 yaş arasındakilerde sadece 12.

Bu, monarşiye verilen desteğin uzun vadedeki azalışının da bir göstergesi. Bu yeni bulgular, verilerin toplanmaya başladığı 1983 yılından bu yana en düşük seviyeye işaret ediyor. Bununla birlikte NatCen, Windsorların jübile, düğün veya doğum günü gibi gösterişli etkinlikler sırasında popülerliğinde artış gözlemlendiğini belirtiyor.

Öte yandan Charles’ın taç giyme töreni 6 Mayıs’ta gerçekleşecek.

Belgelerle kanıtlandı: Kral Charles'ın ataları köle ticareti yapmışBelgelerle kanıtlandı: Kral Charles’ın ataları köle ticareti yapmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.