Prens Harry ve kraliyet ailesine ölüm çağrısı yapmışlardı: 15 yıl hapis cezası

İngiltere’de Prens Harry ve kraliyet ailesinin öldürülmesi çağrısında bulunan iki podcast yayıncısı toplamda 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dünya 6 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Prens Harry ve ailesinin öldürülmeleri yönünde çağrıda bulunan iki podcast yayıncısı toplamda 15 yıl hapis cezası aldı. / Fotoğraf: MET

İngiltere’de Nazi sempatizanı olan ve dinleyicileri etnik azınlıklara karşı şiddet içeren eylemlerde bulunmaya çağıran iki podcast yayıncısı, dün toplamda 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İki podcast yayıncısı aynı zamanda Prens Harry ve ailesinin öldürülmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.

İngiltere polis teşkilatı Metropolitan Polisi (MET) dün yaptığı açıklamada, Londralı Christopher Gibbons (40) ve Tyrone Patten-Walsh (36) isimli iki Nazi sempatizanı podcast yayıncısının dinleyicilere ırkçı, antisemitik, İslamofobik, homofobik ve kadın düşmanı görüşleri teşvik etmeleri sebebiyle toplamda 15 yıl hapis cezasına çarptırıldıklarını açıkladı. Gibbons 8 yıla, Patten-Walsh ise 7 yıl hapis cezası aldı. İngiltere Ceza Kanunu’na göre her ikisi de üç yıl sonra şartlı tahliye edilecek.

Associated Press’in (AP) haberine göre 40 yaşındaki Gibbons ve 36 yaşındaki Tyrone Patten-Walsh, “Lone Wolf Radio” adlı programlarında takma isimler kullanıyor. AP’nin aktardığına göre bir bölümde ikili, ırklararası ilişki yaşayanlar için bir idam günü düzenleme fikrini bile konuşmuş.

Harry’nin 4 yaşındaki oğluna ‘uyutulması gereken yaratık’ demişler

Habere göre Gibbons, Sussex Dükü Harry’nin “vatana ihanetten yargılanması ve idam edilmesi gerektiğini” söylemiş ve 4 yaşındaki oğlunu “uyutulması gereken bir yaratık” olarak nitelendirmiş.

Polis, 150.000’den fazla kez görüntülenen içeriğin yedi video ve izleyicileri terör suçları işlemeye teşvik eden bir başka belge ihtiva ettiğini söyledi.

MET, 2021’in Mayıs ayında tutuklanan ikilinin 7 Temmuz 2023’de görülen mahkemede tüm suçlamalardan hüküm giydiklerini, duruşmada ise ‘terörist yayınları yayma ve terörizm yasasını ihlal etme suçundan’ hapis cezalarının açıklandığını belirtti.

İki podcast yayıncısının programlarında Prens Harry ve ailesi için ölüm çağrısında bulundukları ve İngiltere’de yaşanan sekiz ayrı terör eylemini övdükleri ifade edildi. MET, Gibbons’ın neo-Nazi çevrimiçi kütüphanesinde, aşırı sağcı konuşmalar ve propaganda belgelerinden oluşan 500’den fazla videonun bulunduğunu ve içeriğin 152 binden fazla kez görüntülendiğini kaydetti.

‘Teröristçe içerikler paylaşan herkese mesaj’

MET’in Terörle Mücadele birimini yöneten Dominic Murphy yaptığı açıklamada, cezanın “teröristçe içerikler” paylaşan herkese “açık bir mesaj” içerdiğini söyledi.  Murphy “Gibbons ve Patten-Walsh’ın paylaştığı içerikler tam da savunmasız insanları, özellikle de gençleri terörizme çekme potansiyeline sahip türden” dedi.

Öte yandan Prens Harry’nin avukatlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Almanya siyaseti şokta: 'Naziler' üç eyalette iktidara yürüyorAlmanya siyaseti şokta: ‘Naziler’ üç eyalette iktidara yürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.