İngiltere Rusya’ya yaptırım atağına kalktı: Savunma ataşesine sınır dışı, diplomatik tesislere mühür

Rusya'ya karşı yaptırım atağına kalkan İngiltere Rus savunma ataşesini sınır dışı edecek. Yeni yaptırım paketini duyuran İçişleri Bakanı Cleverly "Rusya'ya ve eylemlerine müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.

Dünya 9 Mayıs 2024
Fotoğraf: Shutterstock

2022’nin Şubat ayında başlayan ve üçüncü yılında da süren Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Avrupa’dan Moskova’ya karşı yaptırım dalgası şiddetini artırarak devam ediyor. Yaptırımlarını son dönemde giderek artıran İngiltere’nin İçişleri Bakanı James Cleverly Rusya’nın savunma ataşesinin “bir askeri istihbarat görevlisi” olduğunu ve  İngiltere’den sınır dışı edileceğini söyledi.

Cleverly Rusya’ya ait bazı tesislerin diplomatik statülerinin kaldırıldığını duyurdu ve milletvekillerine bu hamlelerin İngiltere ve Avrupa’da “kötü niyetli faaliyetler” örüntüsünü takip ettiğini savundu.

Bu hamle Muhafazakar Parti iktidarının Putin’in müttefiklerine karşı daha fazla yaptırım çağrısında bulunarak ajanlarının faaliyetlerini engellemede başarısız olduğu itirafının ardından geldi.

Nisan ayında bir İngiliz Londra’da Ukrayna bağlantılı bir ticari mülke yönelik kundaklama saldırısı için bazı kişileri görevlendirmek de dahil olmak üzere “Rusya’ya fayda sağlamayı amaçlayan düşmanca devlet faaliyeti” iddiasıyla suçlanmıştı.

Cleverly’nin açıkladığı yaptırım paketi

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’na yaptığı konuşmada Cleverly şunları söyledi:

“Bugün Dışişleri Bakanı (David Cameron) ile birlikte Rusya’ya ve eylemlerine müsamaha göstermeyeceğimizi açıkça ifade etmek üzere bir önlem paketi açıklıyorum. Meclise şunu söyleyebilirim ki, bir askeri istihbarat görevlisi olan Rus savunma ataşesini sınır dışı edeceğiz. Doğu Sussex’te Rusya’ya ait bir mülk olan Seacox Heath evi ve Highgate’teki ticaret ve savunma bölümü de dahil olmak üzere Birleşik Krallık’ta Rusya’ya ait olan ve istihbarat amacıyla kullanıldığına inandığımız bazı mülklerin diplomatik tesis statüsünü de kaldıracağız.”

“Rus diplomatların Birleşik Krallık’ta geçirebilecekleri sürenin sınırlandırılması da dahil olmak üzere Rus diplomatik vizelerine yeni kısıtlamalar getiriyoruz” diyen İngiliz bakan Moskova’nın buna karşılık olarak Rus düşmanlığı suçlamalarında bulunacağını ve komplo teorileri yayacağını söyledi:

“Önümüzdeki günlerde Rus hükümetinden Rus düşmanlığı, komplo teorileri ve histeri suçlamalarını beklemeliyiz. Bu yeni bir şey değil ve Britanya halkı ve hükümeti buna kanmayacak, Putin’in trolleri ve uşakları tarafından aptal yerine konmayacaktır.”

UK foreign secretary goes to Middle East in hopes of stemming escalating conflict

İngiltere İçişleri Bakanı James Cleverly. / Fotoğraf: AA

Gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper ise İşçi Partisi’nin Rusya’ya karşı alınan tedbirleri desteklediğini ve Ukrayna’ya desteğini sürdüreceğini belirtti.

Diplomatik statüsü kaldırılan Rus mülkleri arasında Ticehurst, Doğu Sussex’teki Seacox Heath binası ve Londra’nın kuzeyindeki Highgate’te bulunan Rus Büyükelçiliği’nin ticaret ve savunma bölümleri de bulunuyor.

Bu arada yeni yaptırım paketinde Rus diplomatik vizelerine de ek kısıtlamalar getirildiği ve Rus diplomatların ülkede kalış sürelerine sınırlamalar getirileceği açıklandı.

Yaptırımlara neden olan kundaklama

Söz konusu yaptırımlar Londra’nın doğusunda Ukrayna bağlantılı bir işletmeye yapılan ve yetkililerin Kremlin tarafından düzenlendiğinden şüphelendiği kundaklama saldırısının ardından geldi.

UK firm hit by 'Wagner plot' arson attack also suffered fire in Spain

Londra’da kundaklanan depolar. / Fotoğraf: Londra İtfaiyesi

Kraliyet Savcılık Servisi mart ayında Londra’nın doğusundaki Leyton’da bulunan bir sanayi sitesindeki depoda çıkan ve benzin gibi bir hızlandırıcı kullanılarak başlatılan yangınla ilgili olarak beş kişiyi suçladı.

Depo iki kargo şirketine ev sahipliği yapıyordu: Oddisey ve Meest Express. Bu firmalar Londra’da yaşayan Ukraynalı iş insanı Mikhail Boikov ve eşi Jelena Boikova’ya ait.

Söz konusu saldırı Putin’le bağları olan paralı asker örgütü Wagner grubunun dahil olduğu iddia edilen bir komplonun parçasıydı.

Nisan ayında ayrıca iki kişi Ulusal Güvenlik Yasası kapsamında suçlandı. Ayrı bir davada ise altı Bulgar vatandaşı Birleşik Krallık’ta Rusya adına casusluk yapmak üzere komplo kurmakla itham edildi.

Bu arada sınır dışı etme de dahil olmak üzere İngiltere’nin diğer yaptırımlarının Rusya’dan da benzer hamleler gelmesine yol açacağı öngörülüyor.

Öte yandan İngiliz hükümeti şubat ayında Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni’nin öldüğü cezaevini yöneten altı kişi hakkında da yaptırım kararı aldı.

Batı'nın boykotlarının gölgesinde: Putin beşinci dönemi için yemin ettiBatı’nın boykotlarının gölgesinde: Putin beşinci dönemi için yemin etti

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen'den aşırı sağcı liderlere: Putin'in piyonlarıAB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’den aşırı sağcı liderlere: Putin’in piyonları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.