İngiltere’de yeni hükümet kadın düşmanlığını ‘aşırılıkçı ideoloji’ sayacak

İngiltere’nin yeni İşçi Patisi Hükümeti kadın düşmanlığını aşırılıkçı ideoloji olarak değerlendirmeye hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Yveet Cooper öncülüğünde ülkedeki aşırı sağcı eğilimleri markaja alan bir inceleme başlatıldı.

Dünya 19 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

İşçi Partisi 14 yıl sonra İngiltere’de seçimleri kazanarak 3 Temmuz’da iktidara gelmişti. Seçilmelerinin hemen ardından İngiltere’nin dört bir yanına dağılan aşırı sağcı, ırkçı gösterilerle mücadele ederek ilk sınavlarını vermişlerdi. İngiltere’de solun en önemli temsilcisi olan İşçi Partisi Başbakan Keir Starmer’ın liderliğinde yeni yasal düzenlemeler için çalışmalarına başladı. İçişleri Bakanı Yvette Cooper’ın açıklamasına göre “kadın düşmanlığı” yeni hükümet planı içinde “aşırılıkçılık” olarak değerlendirilecek.

Cooper’ın öncülüğünde İngiltere’nin aşırıcılıkla mücadele stratejisi yeniden inceleniyor. Bu incelemenin amacı İngiltere’deki bazı aşırılıkçı ideolojiler ve aşırılıkçı grupların oluşturabileceği tehditlerle mücadele etmek. Çünkü Cooper’ın iddialarına göre muhafazakâr hükümet döneminde aşırılıkçılarla mücadele, ciddi şekilde zayıflatıldı. İşçi Partisi, seçim öncesinde “büyüyen ve değişen yeni aşırılıkçı kültürlere yanıt verme” vaadini bu çalışmasıyla gerçekleştirmek istiyor.

İncelemelerin iki ayağı olacak

İçişleri Bakanı tarafından başlatılan inceleme İngiltere’de radikal İslamcılığın ve aşırı sağcılığın artışıyla kadın düşmanlığı gibi daha geniş çerçevedeki ideolojik eğilimleri de ele alacak. Cooper aşırıcılığın “hem çevrimiçi ortamda hem de sokaklarda” arttığını ve bu durumun “toplumu ve demokrasiyi yıprattığını” ifade etti. Yapılacak bu incelemenin en önemli ayağını hükümetin giderek daha fazla yaygınlaştığını belirttiği kadın düşmanlığı oluşturacak. İncelemenin bir diğer önemli ayağı da gençlerdeki radikalleşme eğilimleri olacak.

Cooper yeni stratejilerinin “aşırılık yanlısı eğilimleri haritalandırıp izleyerek, bu eğilimleri nasıl engelleneceğini” belirlemek olduğunu söyledi. Aynı zamanda, “topluma zararlı ve nefret dolu inançları benimseyen, şiddeti savunan kişileri durdurmak için mevcut politikalarda ele alınması gereken eksiklikleri belirleyeceğini” ifade etti. İncelemenin ekim ayında tamamlanması bekleniyor. Bu çalışma, İşçi Partisi’nin temmuz ayında iktidara gelmesinden bu yana duyurduğu “stratejik savunma incelemesi”, “harcama incelemesi” ve “Ulusal Müfredat incelemesi” gibi politikalarından biri olarak öne çıkıyor.

Son yıllarda çoğunlukla genç erkeklerin oluşturduğu ve kendilerini “istemeden bekar” olarak tanımlayan, kadınları ve “alfa erkekleri” sorunlarının kaynağı olarak gören bir çevrimiçi hareket olan “Incel kültürü” dünya genelinde endişeleri artırıyor.

2021’de 22 yaşındaki Jake Davison, Plymouth’ta beş kişiyi öldürdükten sonra kendini vurmuştu. O dönemki hükümet bu konuda herhangi bir politika geliştirmedi ancak o olay ve Andrew Tate gibi kadın düşmanlığıyla tanınan sosyal medya fenomenlerinin yükselişi bugün dünyanın her yanında olduğu gibi İngiltere’de de endişe yaratıyor. Çiçeği burnunda İngiltere Hükümeti de bu konuda atacağı adımları planlamaya başladı.

'Erkekliğimiz kırılgan' diyemedi, artan erkek intiharları için kadınları suçladı‘Erkekliğimiz kırılgan’ diyemedi, artan erkek intiharları için kadınları suçladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.