İngiltere’yi sallayan Rus casus: ‘Taliban’dan kaçıyorum’ demiş, Kral’la Afganistan’a gitmiş

İngiltere'de uzun süre MI6'te çalışan Rus casus ülke gündemine oturdu. 2000 yılında Afganistan'dan sığınmacı olarak ülkeye giren casusun Kral Charles ve Prens William ile Afganistan'a gittiği bile öne sürülüyor.

Dünya 8 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İngiltere istihbarat servisi MI6 için çalıştıktan sonra Afganistan’da Taliban’dan kaçtığı yalanını söyleyerek İngiltere’de sığınma hakkı kazanan bir Rus casusunun Prens Charles ve Prens William’la bile görüştüğü iddia edildi.

Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve İngiltere Elektronik İstihbarat Servisi (GCHQ) için de çalıştığı iddia edilen casusun ‘çok gizli’ belgelere eriştiği söyleniyor. Mahkeme casusun hem Rus hem de İngiliz vatandaşı olduğunu ve başbakanlar Gordon Brown ve David Cameron’ın emrinde çalıştığını duyurdu.

Charles ve William’la Afganistan ziyareti

Ayrıca 2000’li yılların sonlarında Dışişleri Bakanlığı için çalışırken Afganistan’a yaptığı ziyaretler sırasında o dönem Galler Prensi olan 3. Charles ve Prens William ile de tanıştığı söylenen “C2” kod adlı casus mülteci olarak 2000 yılında İngiltere’ye geldikten sonra Taliban’dan kaçtığını söyleyince İçişleri Bakanlığı kendisine oturum hakkı tanımış.

Times’ın haberine göre C2 daha önce altı yıl Rusya’da yaşadığı için sahte bahanelerle sığınma talebinde bulunmakla suçlanıyor.

İngiliz askeri istihbaratı MI5 Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU’nun ajanı olduğuna inandığı için C2’yi 2019 yılında İngiliz vatandaşlığından çıkardı ve ülkeden kovdu. İngiliz yetkililer İngiltere’ye geri dönmesine izin verilmesi halinde ulusal güvenlik için risk oluşturacağını savunuyor.

Özel Göçmenlik Temyiz Komisyonu duruşmasında C2 iltica başvurusunda yalan söylediğini kabul etti ancak casusluk ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu suçlamalarını şiddetle reddetti. C2 salı günü mahkemede Rus askeri yetkililere nakit rüşvet vermeden önce çıplak kadın resimleri verdiğini ve gizli olmadığını söylediği kimlik kartının kopyalarını sunduğunu belirtti. Avukatı Robert Palmer ise C2’nin ‘Birleşik Krallık’a sadık siciline’ vurgu yaptı.

Afganistan’dan Rusya’ya, Rusya’dan İngiltere’ye uzanan hikaye

C2 Sovyet destekli hükümetin 1992’de düşmesinin ardından kendisini Afganistan’dan ülkeye sokacak bir insan kaçakçısına para ödeyerek 1994’te Rusya’ya girmiş ve kendisine yeni bir yaşam kurmuş. Sonraki altı yıl boyunca Rusça konuşmayı öğrenmiş ve bir Rus vatandaşıyla evlenmiş.

2000 yılında bir kaçakçı ona Karayipler’de bir tatil paketi satın almış ve Londra Heathrow’dan transit geçmek için kullandığı sahte bir Rus pasaportu vermiş. Ancak havaalanında Sınır Gücü yetkililerine giderek sığınma talebinde bulunmuş ve Taliban’dan kaçtığı yalanını söylemiş.

Mahkemeye göre C2’ye Birleşik Krallık’ta kalması için istisnai izin verildi ve emniyet, mahkemeler ve İçişleri Bakanlığı için serbest tercüman olarak çalıştıktan sonra GCHQ’da iş buldu. Dışişleri Bakanlığı için çalışırken 2000’li yılların sonunda Afganistan’a geri döndü ve burada Prens Charles ve tahtın şu anki varisi Prens William dahil Kraliyet ailesinden kişiler ve siyasetçilerle tanıştı.

C2 orada bulunduğu sırada Pakistan istihbarat servisi ISI’nın kendisini işe almaya çalıştığını ve “İngiltere’nin hangi silahları kullandığını öğrenmek’ için bilgi avcılığı yaptığını öne sürdü.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevi sona erdiğinde ülkede kalmaya ve çalışmaya devam eden C2’nin Rus yetkililerle yakın temasa geçtiği ve Rusya’yı altı kez ziyaret ettiği söyleniyor.

Bunu da yaşamadık demeyiz: Çin casusu olduğu şüphesiyle Hindistan'da gözaltına alınan güvercin aklandı ve özgürlüğüne kavuştuBunu da yaşamadık demeyiz: Çin casusu olduğu şüphesiyle Hindistan’da gözaltına alınan güvercin aklandı ve özgürlüğüne kavuştu

MOSSAD, Türkiye'de casusluk için dedektif tutmuşMOSSAD, Türkiye’de casusluk için dedektif tutmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.