İngiltere’yi sarsan bıçaklı saldırı: Üç kız çocuğunun öldüğü olay hakkında neler biliniyor?

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasındaki bıçaklı saldırıda üç kız çocuğu hayatını kaybetti, yedi kişinin ise hayati tehlikesi sürüyor. Ülkeyi sarsan saldırıda fail 17 yaşında bir Ruandalı.

Dünya 31 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İngiltere’nin kuzeybatısında bir dans ve yoga kursunda pazartesi günü meydana gelen bıçaklı saldırının yankıları sürüyor. Southport isimli kasabada yaşları 6 ila 11 arasında değişen çocukların Taylor Swift tema yaz tatili etkinliğine saldırı olmuş, sekiz çocuk ve iki yetişkin hastaneye kaldırılmıştı. Çocuklardan üçü hayatını kaybetti.

Ölen üç kız çocuğunun kimlikleri belirlendi. Polis ağır yaralanan dokuz yaşındaki Alice Dasilva Aguiar’ın erken saatlerde öldüğünü,  yedi yaşındaki Elsie Dot Stancombe ve altı yaşındaki Bebe King’in ise pazartesi günü hayatını kaybettiğini söyledi. Çocukları korumaya çalışan iki dans öğretmeninin durumunun da ağır olduğu bildiriliyor.

Dünyaca ünlü Amerikalı şarkıcı Swift Instagram hesabından “tamamen şokta olduğunu ve hâlâ olayın dehşetini yaşadığını” duyurdu. Swift “Bunlar sadece dans dersindeki küçük çocuklardı. Bu ailelere üzüntülerimi nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum” diye yazdı.

Öte yandan saldırının olduğu bölgede toplanan kalabalık protestocu grubu da polisle çatıştı. Göçmen karşıtı birçok kişinin bölgeye giderek olayı protesto ettiği bildiriliyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberinde saldırıya ilişkin detaylara yer verildi:

Neler yaşandı?

29 Temmuz Pazartesi günü Southport’ta yerel saatle 11.50 civarında (TSİ 13.50) Hart Sokağı’nda saldırı ihbarı alan polis olay yerine intikal etti.

Merseyside Bölgesi Polis Şefi Serena Kennedy olayı “vahşi” bir bıçaklı saldırı olarak nitelendirdi. Kennedy iki çocuğun hayatını kaybettiğini, sekiz çocuğun yaralandığını ve iki yetişkinin durumunun kritik olduğunu belirtti.

Olay yerine 13 ambulans, özel ekipler, hava ambulansı ve doktorlar sevk edilirken yaralılar dört farklı hastaneye kaldırıldı.

Saldırı nerede oldu?

Saldırı 6-10 yaş grubundaki çocukların katıldığı bir yoga ve dans etkinliği sırasında meydana geldi. Merseyside idari bölgesindeki Southport kasabası İngiltere’nin kuzeybatısında. Liverpool’un 16 kilometre kuzeyinde, başkent Londra’ya 366 kilometre mesafede bir kasaba.

Saldırının kurbanları için başlatılan maddi yardım kampanyasında ilk saatlerde 100 bin sterline yakın bağış toplandı. Saldırının olduğu noktaya taziye çiçekleri bırakıldı.

Zanlı kim?

Merseyside polisi olayın ardından 17 yaşındaki bir erkeğin gözaltına alındığını, bir bıçağa elkonduğunu doğruladı. Zanlı bıçaklama vakasıyla bağlantılı olarak cinayet şüphesiyle tutuklandı. Polis saldırının terör vakası olarak değerlendirilmediğini açıkladı.

Sosyal medyada yer alan, zanlının mülteci olduğu ve botla İngiltere’ye geldiği yönündeki iddiaların yanıltıcı olduğu belirtildi. Zanlının isminin “Ali Al-Shakati” olduğu iddiası da doğru değil. Gözaltına alınan kişi Southport’un kuzeyindeki Banks isimli bir köyde yaşıyor ve ismi gizli tutuluyor. 17 yaşındaki zanlının ailesi Ruanda’dan Galler’e yerleşmiş ve zanlı burada doğmuş.

Saldırganın motivasyonuna ilişkin soruşturma devam ediyor.

Görgü tanıkları ne diyor?

Bir görgü tanığı saldırganın maske taktığını, olay yerine taksiyle geldiğini ancak taksi ücretini ödemeyi reddettiğini söyledi. Yerel gazeteci Tim Johnson olay yerine polisten kısa süre sonra geldiğini ve sedyede yaralı bir kız çocuğu gördüğünü anlattı. Johnson sokakta ağlayan insanlar arasında yardım ekipleri de olduğunu aktardı.

Bir görgü tanığı olayı “Hayatımda gördüğüm en kötü şeydi” sözleriyle tarif etti. Olay yerindeki birçok kişi sokakta küçük çocukları kanlar içinde gördüklerini belirtti. Bir kadının “Kızım bıçaklandı” diyerek koştuğunu aktardılar.

Liderlerin tepkileri

İngiltere Başbakanı Keir Starmer saldırıyı “gerçekten korkunç” olarak nitelendirdi ve “Yaşadıkları acıyı ve travmayı hayal etmek neredeyse imkansız” diyerek kurbanlara ve ailelerine başsağlığı diledi.

Kral 3. Charles da sosyal medya platformu X’te bir taziye mesajı yayınlayarak kendisinin ve eşinin “derin şok” yaşadığını belirtti. Galler Prensi William ve Galler Prensesi Catherine ise taziye mesajlarında “Ebeveyn olarak bugün Southport’ta yaralananların ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin, dostlarının ve sevdiklerinin neler yaşadığını hayal bile edemiyoruz” diye yazdı.

İngiliz kasabasında kanlı pazartesi: İki çocuk öldü, dokuz yaralı varİngiliz kasabasında kanlı pazartesi: İki çocuk öldü, dokuz yaralı var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.