İran’ın saldırısı İsrail’i etkilemedi: Lübnan’da ilk kara çatışması, Gazze’de 60 ölü daha

İsrail'in saldırıları bölgede tansiyonu yükseltirken İran'ın cevabı savaşın yayılma endişelerini kuvvetlendirdi. İran "şimdilik" saldırılarının durduğunu kaydederken İsrail Lübnan ve Gazze'yi hedef almaya devam ediyor.

Dünya 2 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze ardından başlattığı Lübnan saldırıları tüm dünya tarafından kaygıyla takip ediliyor. Tel Aviv yönetimi İran destekli Hizbullah’ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve tüm komuta kademesini öldürdükten günler sonra İran da İsrail’e saldırdı.

İran dün gece 7 Ekim’den sonra İsrail’e yönelik en büyük askeri saldırısını düzenledi. Yüzlerce füzeyle İsrail’i hedef alan İran yeni bir tehdit olmadığı sürece saldırılarını devam ettirmeyeceğini belirtti. İsrail ise yaşananların ardından “İran’ın bedel ödeyeceğini” açıkladı. ABD haber sitesi Axios İsrailli yetkililere dayandırdığı bir haberinde İran’a misilleme saldırısının birkaç gün içinde gerçekleşeceğini yazdı. İran’daki alt yapı tesislerini hedef alacağını duyuran İsrail’in İran’daki petrol üretim tesislerini ve diğer stratejik bölgeleri hedeflemesi öngörülüyor.

Üç askeri üs hedef alındı

İran salı günü İsrail’e yapılan saldırının yalnızca askeri tesisleri hedef aldığını söyledi. İran devlet haber ajansı İsrail’e ait üç askeri üssün hedef alındığını açıkladı. Tahran saldırının İsrail’in Direniş gruplarının liderini öldürmesine ve Lübnan’da Hizbullah’a ve Gazze’ye saldırılarına yanıt olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada “İsrail rejimi daha fazla misilleme yapmaya karar vermediği sürece eylemimiz sona ermiştir. Karşılık verirse cevabımız daha güçlü ve daha kuvvetli olacaktır” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İran’ın saldırılarına karşılık verme sözü verdi. Salı günü geç saatlerde güvenlik kabinesi toplantısının başlangıcında konuşan İsrail Başbakanı “İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek” dedi.

Washington, İsrail’i 180’den fazla balistik füze ile hedef alan İran saldırısının Tahran için “ağır sonuçları” olacağını ve bunun için de İsrail’e tam destek verdiklerini açıkladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile görüştüğü ve Washington’un Ortadoğu’daki çıkarlarını savunmak için işbirliği mesajları verdikleri belirtildi. Austin X’te yaptığı bir paylaşımda da “Bakan ve ben, İran tarafından fırlatılan yaklaşık 200 balistik füzeye karşı İsrail’in koordineli savunması için karşılıklı takdirlerimizi ilettik ve yakın temas halinde kalmayı taahhüt ettik” dedi.

Pentagon ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin İsrail’e yönelen İran füzelerine karşı savunma yaptığını açıkladı. İngiltere de ayrıntı vermeden kuvvetlerinin “Ortadoğu’da daha fazla tırmanmayı önleme girişimlerinde rol oynadığını” belirtti. Pentagon Salı günü İran’ın gerçekleştirdiği hava saldırılarının Nisan ayında İran tarafından İsrail’e yapılan saldırının yaklaşık iki katı büyüklüğünde olduğunu söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari X’te yayınlanan bir videoda İsrail’in Salı günü İran’ın bombardımanına karşı hava savunma sistemlerini harekete geçirdiğini ve füzelerin çoğunun “İsrail ve ABD liderliğindeki savunma koalisyonu tarafından” engellendiğini söyledi.

İran: İsrail’deki hedeflerin yüzde 90’u vuruldu

İran Devrim Muhafızları İran kuvvetlerinin ilk kez hipersonik Fattah füzelerini kullandığını ve füzelerinin yüzde 90’ının İsrail’deki hedeflerini başarıyla vurduğunu açıkladı. İran Genelkurmay Başkanlığı devlet medyasına İsrail’in vereceği karşılığın İsrail’in altyapısında “büyük yıkımla” sonuçlanacağını söyledi. Ayrıca İsrail’in herhangi bir müttefikinin bölgedeki varlıklarının da hedef alınacağı belirtildi.

İran ve ABD’nin bölgesel bir savaşın içine çekilebileceğine dair korku İsrail’in son iki hafta içinde Lübnan’a yönelik artan saldırıları ve Pazartesi günü başlattığı kara harekâtı ile Gazze Şeridi’nde bir yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle arttı. ABD Başkanı Joe Biden ABD’nin İsrail’e tam desteğini ifade etti ve İran’ın saldırısını “etkisiz” olarak niteledi.

Demokratların başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Biden’ın tutumunu destekledi ve ABD’nin İran’a karşı çıkarlarını savunmakta tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada İran’ın İsrail’e yönelik yeni saldırılarını şiddetle kınadığını belirterek İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının bir göstergesi olarak Fransa’nın Çarşamba günü Ortadoğu’daki askeri kaynaklarını harekete geçirdiğini söyledi.

İsrail’den Lübnan için yeni tahliye emri

Tüm dünyanın ateşkes çağrılarına rağmen Gazze ve Batı Şeria saldırılarını sürdüren İsrail savaşı Lübnan topraklarına da taşıdı. İsrail, Hizbullah’ın kalesi olan Beyrut’un güney banliyölerini bombalamayı sürdürüyor. Hizbullah’a ait olduğunu söylediği hedeflere çarşamba günü en az bir düzine yeni hava saldırısı düzenledi. Banliyölerin bazı bölgelerinden büyük duman bulutlarının yükseldiği görüldü. İsrail günlerce süren ağır saldırıların ardından büyük ölçüde boşaltılan bölge için yeni tahliye emirleri de yayınladı.

İsrail ordusu Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyindeki Hizbullah’ın kalesi olarak nitelendirilen Dahiye’nin Hreyk, Şuveyfat Amrusiye ve Hades Beyrut mahallelerinin sakinlerine “Hizbullah tesislerine yakın oldukları” gerekçesiyle bazı binaları boşaltmaları çağrısında bulundu.

İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee X platformundan konuya ilişkin açıklama yaptı. Paylaşımında Hreyk Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee haritada işaretli olan binaların sakinlerinden binaları acilen tahliye etmelerini istedi. Diğer bir paylaşımında da Şuveyfat Amrusiye Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee haritada işaretli bina sakinlerine binaları tahliye etmeleri çağrısında bulundu.

Üçüncü paylaşımında da Hades Beyrut Mahallesi’ni içeren bir harita yayınlayan Adraee haritada işaretli bina sakinlerini binaları tahliye etmeye çağırdı. Binaların “Hizbullah tesislerine yakın olduklarını” ifade eden Adraee binalardan en az 500 metre uzak durulması çağrısını yaptı.

Adraee İsrail ordusunun haritalarda işaretlenen binalara kısa sürede saldırı düzenleyeceğini belirtti.

Hizbullah: Piyade birlikleriyle çatıştık

Hizbullah Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye ilinin Merc Uyun ilçesine bağlı El-Adise kasabasına sızmaya çalışan bir İsrail gücüne karşı koyarak onlarla çatıştığını ve kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığını duyurdu. Hizbullah sosyal paylaşım platformu Telegram üzerinden yaptığı açıklamada konuya ilişkin bilgi verdi. Açıklamada Hizbullah unsurlarının bu sabah Hallet El-Mehafir yönünden El-Adise kasabasına sızmaya çalışan İsrail piyade kuvvetine karşı koyduğu, onlarla çatıştığı, kayıplar verdirerek onları geri çekilmeye zorladığı ifade edildi.

Hizbullah Tel Aviv’in dün sabah Lübnan’ın güneyinde askeri operasyon başlattığını açıklamasından bu yana ilk kez İsrail piyade gücüyle çatışmaya girdiğini duyurdu. Dün gün boyunca İsrail güçlerinin herhangi bir kara saldırısı gözlenmezken Hizbullah Tel Aviv’in iddialarını yalanlayarak Lübnan’ın güneyinde İsrail ordusu ile Hizbullah üyeleri arasında doğrudan bir çatışma yaşanmadığını vurgulamıştı.

Lübnan hükümetinin son açıklamasına göre Lübnan’da çoğu son iki haftada olmak üzere yaklaşık 1.900 kişi öldü ve 9.000’den fazla kişi yaralandı.

İsrail gece boyunca Gazze’ye saldırdı: 60 kişi öldü

İsrail’in Gazze’ye gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 60 kişi öldü. Bölgedeki sağlık görevlileri İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde gece boyunca düzenlediği saldırılarda aralarında yerinden edilmiş ailelerin barındığı bir okul da olduğunu belirtti. En az 60 Filistinli bu saldırılarda öldürüldü.

Reuters’in yerel medyaya dayandırdığı haberine göre İsrail tankları Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un doğu ve orta kesimlerindeki bazı bölgelere baskın düzenledikten sonra kısmen geri çekilirken en az 40 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Gazze Şehri’nde yerinden edilmiş ailelerin barındığı bir okula düzenlenen ve 17 kişinin ölümüne neden olan saldırı dâhil en az 22 Filistinli öldürüldü.

İran, İsrail'e 200 füze attı, sadece bir kişi yaralandı, o da bir Filistinliİran, İsrail’e 200 füze attı, sadece bir kişi yaralandı, o da bir Filistinli

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.