İranlılara reklamlı rehberli Türkiye konaklamalı göçmen kaçakçılığı sitesi
İran ve Pakistan arasında geçen haftaya damga vuran sınırötesi saldırılar daha da büyümeden tatlıya bağlandı. 48 saatlik gerginlikte geri çekilen büyükelçiler 26 Ocak'a kadar görev yerlerine dönecek.
İran’ın 16 Ocak’ta Pakistan’ın sınır bölgesi Belucistan’a düzenlediği saldırıda iki çocuğun ölmesi, üç çocuğun yaralanması üzerine Pakistan 18 Ocak’ta misilleme olarak sınır bölgesine füze atarak üçü kadın, dördü çocuk dokuz kişinin ölümüne yol açmıştı. Zaten ilişkileri sallantılı olan nükleer silaha sahip bu iki ülkenin karşılıklı saldırıları Ortadoğu’daki krizin daha da yayılacağı endişesini tetiklemişti. Ancak korkulan olmadı, İran ve Pakistan kısa süren krizin ardından diplomatik ilişkiyi yeniden başlatacağını açıkladı.
Dün yapılan ortak açıklamada iki ülkenin büyükelçilerinin 26 Ocak tarihine kadar görev yerlerine döneceği ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 29 Ocak’ta Pakistanlı mevkidaşı Jalil Abbas Jilani’yi ziyaret edeceği belirtildi. Bu açıklama geçen hafta sınır bölgelerine düzenlenen ve bölgedeki gerilimin yükselmesine neden olan kısasa kısas saldırılarının ardından ilişkileri yeniden inşa etme çabalarına işaret ediyor.
İran ve Pakistan’ın arası son yıllarda Belucistan’daki ayrılıkçı Beluciler nedeniyle zaten gergindi. Ancak İran’ın bu seferki saldırısı Tahran’ın terör örgütü kabul ettiği Ceyşu’l Adl’a yönelikti. Pakistan ise perşembe günkü misillemesinde İran’ın Sistan-Belucistan eyaletindeki Belucileri hedef aldığı bir saldırı düzenledi.
Her iki taraf da terör örgütü olarak gördükleri grupları hedef alsa da saldırılar sınır ötesi olduğu için İslamabad ve Tahran arasındaki diplomatik ilişki hızlaa bozuldu, büyükelçiler geri çekildi, söylemlerin tonu sertleşti. Uluslararası toplum ise İsrail’in Gazze işgali devam ederken Ortadoğu’da başka bir kriz çıkacak endişesiyle tarafları itidale çağırdı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres iki ülkeyi “gerilimin daha da büyümemesi için itidalli davranmaya” çağırdı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning Pakistan ve İran’a seslenerek “tarafları tansiyonun yükselmesine neden olabilecek davranışlardan kaçınmaya ve barış ve istikrarı korumak için birlikte çalışmaya çağırıyoruz” dedi. Mao Beijing’in iki ülkeyi “yakın komşu” olarak gördüğünü sözlerine ekledi. Bu çağrılar etkili oldu ve iki ülke gerginliği düşürmek için hızla harekete geçerek “komşuluk ilişkilerini iyileştirme” sözü verdi.
Pakistan’ın geçici Başbakanı Enverülhak Kakar İran’ın attığı olumlu adımları kabul ederek ilişkileri onarmak için adım atmanın her iki ülke için de en hayırlısı olacağını söylüyor. İki ülkenin gelecekte bu tür olayların önüne geçmek için mevcut mekanizmaları güçlendirme ve istihbarat işbirliğini artırma gibi öneriler içeren yeni bir ortaklık üzerinde düşündüğü belirtiliyor.