İranlılara reklamlı rehberli Türkiye konaklamalı göçmen kaçakçılığı sitesi

İranlı bir grubun sekiz bin dolara Afgan ve İranlıları Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa'ya taşıdığı iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasına göre insan kaçakçıları açıkça reklam yapıp rehberlik hizmeti de veriyor.

Gündem 30 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İranlı ve Afganları kaçak yollarla Avrupa'ya taşıyorlar.

İstanbul’da İranlı dört kişinin silahlı örgüt kurup sosyal medya hesapları üzerinden İran ve Ortadoğu’daki bazı ülkelerde yayınladıkları reklamlarla çoğunluğu Türkiye’ye kaçak yollarla giren göçmenleri başta İtalya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine deniz yoluyla taşıdığı öne sürüldü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapan İranlı M.S. “Bunlar 20-25 kişi, ben ise dördünü tanıyorum. İran’dan, Afganistan’dan kaçaklar İstanbul’a geliyor. Çanakkale ve Muğla’dan İtalya’ya götürülüyorlar. Kişi başı sekiz bin dolar alıyorlar. Sosyal medyada videoları var, orada görünen herkes kaçak. Videoda bir balıkçı teknesinde 80 kadar kişi görülüyor; tamamı kaçak” dedi.

Nitekim İran vatandaşı Omar S.D.’ye ait olduğu iddia edilen bir Instagram hesabından paylaşılan görüntülerde bir gemide düzensiz bir şekilde kamera ve güvertede çok sayıda göçmen olduğu, bunların hesabın sahibine teşekkür ettiği; bir videoda ise Farsça konuşan bir kadının tarih ve hesap sahibi kişinin adını vererek “İtalya sularına girdik’ dediği görülüyor. Aynı Instagram hesabına eklenen linkle ulaşılabilen mesajlaşma uygulaması Telegram’daki açık grupta ise göçmenlerin sorularına yanıtlar veriliyor. Grupta yasal, yasadışı göçmenlik, iltica şartları ve yöntemlerin detaylarının tartışılıyor.

M:S:’nin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma ise sürüyor. M.S. İstanbul’da yaşayan Leila P. ile Younes M. ve Omar S.D. ve Akoo R. isimli dört İran uyruklu kişi hakkında silahlı örgüt kurarak yağma, insan kaçakçılığı, adam kaçırma, tecavüz ve tehdit suçları işledikleri iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yaptı. İran uyruklu bu dört kişinin İran üzerinden Türkiye’ye gelen mülteci ve göçmenlere sosyal medya hesabı ve internet reklamlarıyla ulaştığı, İstanbul’a gelen göçmenlere konaklamak için çeşitli ilçelerde yer tahsis ettikleri, Çanakkale ve Muğla gibi Ege Denizi’ne kıyısı olan şehirlerden deniz yoluyla başta İtalya ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine göçmen taşıdıkları öne sürüldü. İran vatandaşı Omar S. D.’ye ait olduğu belirtilen yukarıdaki Instagram hesabındaki videolarda ise açık denizde seyreden gemideki çok sayıda kişinin Farsça ve Kürtçe İtalya’ya gitmekte olduklarını söyledikleri, bir başka videoda Farsça konuşan bir kadının tarih ve hesap sahibinin adını vererek “İtalya sularına girdik” dediği görülüyor.

Telegram uygulamasında açılan bir grupta ise çete mensubu olduğu iddia edilen bir kişi silah fotoğrafı paylaşarak, tehditkâr şeyler söylüyor. Yüzlerce kişinin yer aldığı bu grupta Avrupa ülkelerine iltica şartları, kaçak yolculuk imkanları ile yasal ve yasadışı göçmenliğe dair bilgiler tartışılıyor, göçmenlerin birbirlerine karşılıklı tavsiyeler verip sorular soruyor. Çete kurduğu öne sürülenlerin İtalya’ya gitmek isteyenlerden rotaya göre kişi başı 8-9 bin dolar ücret istediği, Türkiye’de yaşayan bazı İranlılardan haraç alıp onları tehdit ettikleri, kimi göçmenleri ise dolandırdıkları iddia ediliyor.

Kaçakçılık yöntemleri Telegram mesajlarında

Instagram hesabında bağlantısı da yer alan mesajlaşma uygulaması Telegram’da bulunan açık grupta göçmenlerin sorularına verilen yanıtlar da yer alıyor. Yaklaşık 14 bin kişinin bulunduğu grupta göçmenlere Avrupa’ya gitme yöntemleri anlatılıyor, yasadışı yolculuk yapmak isteyen göçmenlerle iletişime geçiliyor ve sorulara grup yöneticisi bir ekip tarafından yanıt veriliyor. Yanıtlarda “Gemiler ve motorları sağlam, yola çıkmadan önce kontrol ediliyor, gemilerde 30-50 bin dolar maaşla çalışan Ukrayna ve Rus uyruklu kaptanlarımız var,” “Ücret dokuz bin dolar ve varış yerinde ödüyorsunuz,” “Her yaşa kadar yolcu kabul edilir, dokuz yaş altındaki çocuklardan yetişkin ücretinin yarısı alınır, yani 4 bin 500 dolar” gibi bilgiler yer alıyor. Gemi yolculuğu yapacak göçmenlere “Herkes yanına bir sırt çantası alabilir. Yanınızda olması gerekenler; İtalya’dan yola devam etmeniz için bir takım temiz kıyafet, gıda, gerekli ekipman ve 400-500 Euro nakit para. Cep telefonunuz Türk veya Yunan deniz polislerine yakalanmamanız, takip edilmemeniz ve güvenliğiniz için alınacak ve İtalyan sularında size teslim edilecektir. Mümkün olduğunca işbirliği yapın” mesajları veriliyor.

Kara yolculuğu alternatifi

Aynı grupta bir yöneticinin paylaştığı farklı bir mesajda ise “Türkiye’den Yunanistan’a giden rota iki güzergahtan oluşuyor, TIR güzergahı: 6.800 Euro ve taksi güzergahı: 5.000 Euro. İstanbul’dan TIR güzergahına binip Selanik’e gidiyorsunuz ve yürümeden Atina’ya doğru devam ediyorsunuz” denirken mesajın devamında “Türkiye-Yunanistan sınırının sıfır noktasına kadar taksi güzergahından 4-6 kişi ile gidiyorsunuz ve Türkiye-Yunanistan sınırını yaya geçiyorsunuz ve taksinin olması gereken noktada sizi almasını bekleyeceksiniz ve sizi alıp Selanik şehrine götürecek” gibi rehberlik hizmetleri de var.

‘8 bin dolara götürüyorlar’

İddiaya göre kendisinden para isteyen şebekeye istediği para vermeyen M.S. ailesiyle tehdit edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyuru yapan M.S “Bunların hepsi dört kişi. Bir grupta mesela 20-25 kişi, ama ben dördünü tanıyorum. Misafirler, yolcular İran ve Afganistan tarafından kaçak şekilde İstanbul’a geliyor. Burada 15-20 gün 100-150 kişi kalıyorlar. Tekneyle Fethiye, Marmaris ve Çanakkale tarafından İtalya’ya gidiyorlar. İran’dan Türkiye’ye ise kaçak şekilde giriyorlar” dedi. M.S. “Sosyal medyada Telegram ve Instagram’da çok reklamları, İngilizce dil desteği ve Avrupa’dan numaraları var. Mesela aradınız, size diyorlar ki sizi İtalya’ya götürürüm ama şu kadar para alırım. Buradan İtalya’ya kişi başı 8 bin dolara götürüyorlar. Bir seferde de 70-80 kişi” diye konuştu.

‘Can güvenliğim yok’

Ailesinin ve kendisinin tehdit edildiğini söyleyen M.S. “Can güvenliğim yok, beni bu dört kişi tehdit ediyor. Bu yüzden ismimi vermiyorum. Sosyal medyada Instagram’da bir sayfaları, Telegramda iki kanalları var. Her ay 20 bin lira ile 50 bin lira arasında reklam parası veriyorlar bunlara” diye konuştu. M.S. “Sabit bir evleri yok, ev değiştiriyorlar. Beş on günde bir ev değiştiriyorlar. 50 kişiyi Beylikdüzü, 50 kişiyi Mecidiyeköy, 50 kişiyi Fatih tarafında konaklatıyorlar. Hepsi 15-20 gün İstanbul’da kalıyor, 10-15 dolmuşla Çanakkale, Marmaris tarafına götürülüyorlar” dedi.

'Göçmenleri sınır dışı etme' planından sonra ilk seçim: AfD kıl payı kaybetti‘Göçmenleri sınır dışı etme’ planından sonra ilk seçim: AfD kıl payı kaybetti

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.