İran’da gerilim tavan yaptı: Ceyş-ül İslam saldırısında 28 kişi öldü

İran'da Devrim Muhafızlarına ait askeri tesisle iki karakola eş zamanlı saldırılar düzenlendi. Ceyş-ül İslam adlı örgütün üstlendiği saldırılarda 10'u İranlı güvenlik görevlisi toplam 28 kişi hayatını kaybetti.

Dünya 4 Nisan 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Son zamanlarda İsrail’le gerilimiyle gündeme gelen İran’da Devrim Muhafızlarına ait askeri tesisle iki karakola eş zamanlı saldırılar düzenlendi. İran devlet medyası İran’ın güneydoğudaki Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları karargahına düzenlenen saldırılarda en az 10 İran güvenlik mensubunun öldürüldüğünü, ayrıca  18 kişinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu. AA geçtiği haberde bu 16 kişinin terör örgütü kabul edilen Ceyş-ül İslam üyesi olduğunu bildirdi.

Gece boyunca çatışmalar sürdü

Devlet televizyonu Ceyş-ül İslam grubu ile güvenlik güçleri arasında gece boyunca Çabahar ve Rask kasabalarında çatışma olduğunu bildirdi. İçişleri Bakan Yardımcısı Majid Mirahmadi devlet televizyonuna “Teröristler Chabahar ve Rask’taki Muhafız karargahlarını ele geçirme hedeflerine ulaşmada başarılı olamadı” dedi.

İran devlet televizyonunun haberine göre Sistan-Beluçistan Vali Yardımcısı Ali Rıza Merhameti “Rask ve Çabahar’daki askeri karargahlara terör saldırıları düzenlendi. Durum kontrol altında ve konuyla ilgili detaylı bilgi daha sonra açıklanacak” ifadelerini kullandı. Merhameti daha sonra devlet televizyonuna saldırılara karşılık verilmesiyle çıkan çatışmalarda üç İranlı güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Devlet televizyonu ise uzun süre devam eden çatışmalarda hayatını kaybeden İranlı güvenlik görevlisi sayısının 11’e yükseldiğini bildirdi. 16 saldırganın da öldürüldüğü aktarıldı. Sistan-Beluçistan eyaletinin Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Rıza Dilberi tamamı etkisiz hale getirilinceye kadar Çabahar’da teröristlere yönelik operasyonların devam edeceğini ifade etti.

İran devlet televizyonu, ağırlıklı olarak Sünni Müslüman nüfusun bulunduğu yoksul bölgedeki çatışmalarda 10 güvenlik görevlisinin de yaralandığını bildirdi.

Saldırıyı Ceyş-ül İslam üstlendi

Saldırıyı Ceyş-ül İslam örgütü üstlendi. Ceyşül İslam yaptığı açıklamada 168 savaşçısının saldırıya katıldığını söyledi. Örgüt Suriye, Rusya, İran ve Mısır’da terör örgütü olarak tanınıyor. Ceyş-ül İslam Şii ağırlıklı nüfusun yaşadığı İran’da etnik azınlık olan Beluciler için hak talebi iddiasında. Örgüt son yıllarda Sistan-Belucistan’da İran güvenlik güçlerine karşı pek çok saldırının sorumluluğunu üstlenmişti. Ceyş-ül İslam “Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu” öne sürerek ülkenin güneydoğusundaki Pakistan sınırında yer alan Sistan-Belucistan eyaletinde İran’a karşı silahlı eylemler düzenliyor.

Aralık ayında örgüt Rask kasabasında bir polis karakoluna saldırarak 11 güvenlik personelini öldürmüştü. Ocak ayında İran’ın örgütün Pakistan’daki iki üssünü füzelerle hedef alması İslamabad’ın tepkisine neden olmuştu.

Ceyş-ül İslam

Ceyş-ül İslam ya da “Adalet ve Eşitlik Ordusu” İran hükümetine muhalif silahlı bir militan grup. Örgüt kendisini İran’ın Sistan-Beluçistan eyaletinde “Sünni haklarının savunucusu” olarak tanımlıyor. İran daha önce Cundullah (Allah’ın Askerleri) olarak bilinen militan grubun lideri Abdülmalik Rigi’yi 2009 yılında İran güvenlik güçlerini bombalamak ve İngiltere ile ABD’nin ajanı olmak suçlamalarıyla tutukladı.

Rigi 2010’da da asılarak idam edildi. O dönemde İran’da görev yapan eski Pakistanlı diplomat Muhammed Abbasi Pakistan’ın Rigi’nin tutuklanmasında önemli rol oynadığını söyledi. ABD istihbaratına göre Ceyş-ül İslam birçok patlama ve saldırıya karıştı. Bunlardan biri 2005’te eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a düzenlenen saldırıydı.

Ceyş-ül İslam’ın üstlendiği saldırılar genelde Sistan-Beluçistan eyaletinde yapıldı.

İran'ın intikam yemini İsrail'i teyakkuza geçirdi: Sığınaklar açılabilirİran’ın intikam yemini İsrail’i teyakkuza geçirdi: Sığınaklar açılabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.