İran’ın Trump’a suikast düzenleyeceği iddiası: ABD Gizli Servisi önlemleri artırdı

ABD Gizli Servisi, İran'ın Trump'a suikast planladığına dair istihbarat aldıktan sonra güvenliği artırdı. ABD basınının aktardığına göre bu planın cumartesi günkü silahlı saldırıyla bilinen bir bağlantısı yok.

Dünya 17 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Trump suikast girişiminin ardından ilk kez halk karşısına çıktı. / Fotoğraf: AA

Konuyla ilgili bilgi sahibi birden fazla kişi CNN’e yaptıkları açıklamada, ABD makamlarının geçen haftalarda bir kaynaktan İran’ın Donald Trump’a suikast girişiminde bulunacağına dair istihbarat elde ettiğini ve bu gelişmenin, ABD Gizli Servisi’nin (USSS) son haftalarda eski başkanın etrafındaki güvenliği arttırmasına yol açtığını söyledi.

Kaynaklar cumartesi günü eski başkanı öldürmeye teşebbüs eden suikastçı Thomas Matthew Crooks’un bu komployla bağlantılı olduğuna dair herhangi bir belirti olmadığını belirtti.

“Düşman bir yabancı istihbarat teşkilatından” gelen istihbarat tehdidinin varlığı, Pensilvanya Butler’da cumartesi günü düzenlenen mitingdeki güvenlik açıkları ve 20 yaşındaki bir adamın eski başkanı yaralayan ateşi açmak için yakındaki bir çatıya nasıl erişebildiği hakkında yeni sorular ortaya çıkarıyor.

Bir ABD ulusal güvenlik yetkilisi, Gizli Servis ve Trump’ın ekibinin cumartesi günkü mitingden önce tehditten haberdar edildiğini söyledi.

CNN’e konuşan yetkili, “Gizli Servis artan tehdidi bu tehdit akışından öğrendi. Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) en son raporları takip etmeye devam ettiklerinden kesinlikle emin olmak için USSS ile doğrudan üst düzeyde temasa geçti. USSS bu bilgiyi detay sorumlusu ile paylaştı ve Trump kampanyası gelişen tehditten haberdar edildi. Artan tehdit karşısında Gizli Servis, eski Başkan Trump’ın korunması için kaynaklarını ve varlıklarını arttırdı. Tüm bunlar cumartesi gününden önce gerçekleşmiştir” dedi.

Trump’ın ekibi İran tehdidinden haberdar edilip edilmediğini açıklamadı. Sadece “Başkan Trump’ın güvenlik detayları hakkında yorum yapmıyoruz. Tüm sorular Birleşik Devletler Gizli Servisi’ne yöneltilmelidir” şeklinde bir açıklama yapıldı.

Trump’a açık hava mitingi düzenlememe uyarısı

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, Gizli Servis yetkililerinin Trump’ın ekibini, teşkilatın erişimi daha iyi kontrol edebildiği etkinliklerden daha büyük riskler taşıyan açık hava mitingleri düzenlememesi konusunda defalarca uyardığını söyledi. Kaynaklar uyarıların daha genel nitelikte olduğunu belirtti.

Kurum sözcüsü Anthony Guglielmi yaptığı açıklamada “Gizli Servis ve diğer kurumlar sürekli olarak yeni potansiyel tehdit bilgileri alıyor ve gerektiğinde kaynakları ayarlamak için harekete geçiyor” dedi: “Gizli Servis’in tehditleri ciddiye aldığını ve buna göre karşılık verdiğini söylemek dışında herhangi bir spesifik tehdit akışı hakkında yorum yapamayız.”

Bir kaynak CNN’e yaptığı açıklamada, bu seçim döngüsünde, kampanyanın güvenlik endişeleri nedeniyle konukların önceden Gizli Servis tarafından aranmadığı spontane kayıt dışı etkinlikler düzenlemeyi bıraktığını belirtti.

FBI yorum yapmadı, İran iddiaları reddetti

Cumartesi günkü silahlı saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise yorum yapmaktan kaçındı.

Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) sözcüsü Adrienne Watson, tetikçi Thomas Matthew Crooks ile şu anda başka biri arasında bilinen bir bağlantı olmadığını ifade etti: “Cumartesi günü eski Başkan Trump’a yönelik suikast girişimine ilişkin soruşturma aktif ve devam etmektedir. Şu anda kolluk kuvvetleri soruşturmanın, tetikçi ile herhangi bir suç ortağı veya yabancı ya da yerli ortak komplocu arasında bir bağ tespit etmediğini bildirdi.”

İran İslam Cumhuriyeti’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği ise İran’ın Trump’a yönelik bir suikast planı olduğu iddiasını reddetti: “Bu suçlamalar asılsız ve kötü niyetlidir. İran İslam Cumhuriyeti açısından Trump, General Kasım Süleymani’ye suikast emri verdiği için hukuk mahkemesinde yargılanması ve cezalandırılması gereken bir suçludur. İran onu adalete teslim etmek için yasal yolu seçmiştir.”

Devlet destekli İran medyasından gelen tehditlerde artış

İran, ABD ordusunun Ocak 2020’de İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesi nedeniyle defalarca intikam sözü verdi. Trump yönetiminin ulusal güvenlik alanında çalışan eski üst düzey yetkilileri de hükümetten ayrıldıklarından bu yana sıkı güvenlik önlemleri aldılar.

Ağustos 2022’de Adalet Bakanlığı, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak görev yapan John Bolton’a suikast düzenlemeye çalıştığı iddiasıyla bir Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. ABD’li savcılar Bolton’a yönelik komplonun Süleymani suikastına “muhtemelen misilleme” olduğunu belirtti.

Soruşturma hakkında bilgi sahibi bir federal kolluk kuvveti kaynağı ve Pompeo’ya yakın bir kaynağa göre, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran’ın suikast planının hedeflerinden biriydi.

Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien’ın da Pompeo ve diğer eski Trump yetkilileri gibi İran’dan gelen tehditler nedeniyle ABD hükümetine bağlı bir güvenlik görevlisi vardı, ancak konuya aşina kaynaklara göre bu görev geçen yaz sona erdirildi. Kaynaklar, O’Brien’ın artık kendi özel güvenlik masraflarını ödediğini söyledi. Milletvekillerine bu karar için belirli bir neden gösterilmemesi hayal kırıklığına yol açtı. O’Brien, yorum talebine yanıt vermedi.

Bu arada Bolton’ın hala Gizli Servis koruması var.

Konuyla ilgili birden fazla kaynağa göre, emniyet yetkilileri aylardır İran’ın eski Trump yetkililerine ve eski başkanın kendisine suikast girişiminde bulunabileceği tehdidinden endişe duyuyorlardı. Ancak CNN’e konuşan kaynaklar, son istihbaratın tehdidin önemli ölçüde arttığını gösterdiğini belirtti.

Kaynaklardan biri CNN’e yaptığı açıklamada, bu operasyonel planlamaya ilişkin uyarıların, İran hesaplarından ve devlet destekli medyadan Trump’tan bahseden ve ABD yetkilileri arasında güvenlik endişelerini artıran çevrimiçi mesajların gözle görülür bir artışıyla aynı zamana denk geldiğini söyledi.

Bu fotoğraf da yetmedi: Suikast girişiminden sonra ilk ankette sürprizBu fotoğraf da yetmedi: Suikast girişiminden sonra ilk ankette sürpriz

'Seçim yılı' denmişti; suikast yılı da oldu‘Seçim yılı’ denmişti; suikast yılı da oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.