İsrail basınının iddiası: Erdoğan İsrail ile ilişkileri düzeltmek istiyor

İsrail basını Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Torunlar'ın yardımcısının geçen hafta çağrıldığı İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda görüştüğü yetkiliye Türkiye'nin ilişkileri yeniden yoluna sokmak istediğini söylediğini iddia etti.

Dünya 3 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Erdığan ve Netanyahu geçen yıl Türkevi'nde el sıkışırken.

İsrail’in Gazze’de 32 binden fazla kişinin ölümüne, onlarca hastanenin yıkımına ve iki milyondan fazla insanın evlerini terk etmesine neden olan saldırıları uluslararası toplumda her geçen gün çok daha büyük tepkilerle karşılaşıyor. Gazze’de yaşananlara ilk tepkilerden biri Türkiye’den gelmiş, 2022’de normalleşme yolunda hızlı adımlar atan Ankara ve Tel Aviv bir kez daha ilişkileri yokuşa sürmüştü.

Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan savaş süresince hem İsrail’e hem de liderleri Binyamin Netanyahu’ya verdi veriştirdi. İsrail’i “terör devleti” olmakla suçlayan Erdoğan Netanyahu için de sık sık Hitler benzetmesi yaptı. Hatta geçen hafta Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’ın yardımcısı Erdoğan’ın mart ayındaki “Netanyahu ve yönetimi, Gazze’de işledikleri insanlık suçlarıyla günümüzün Nazileri olarak isimlerini Hitler, Mussolini ve Stalin’in yanına ekletmişlerdir” sözleri nedeniyle İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz tarafından bakanlığa çağrılmıştı.

İsrail gazetesi Maariv ise dün yayınladığı bir haberde Katz ve söz konusu büyükelçi yardımcısının görüşmesiyle ilgili olarak ortaya bir iddia attı. Bu iddiaya göre büyükelçi yardımcısı görüşme sırasında Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Jacob Blitstein’e “Erdoğan’ın İsrail’e karşı dile getirdiği sert söylemlerin Erdoğan’ın Türkiye’deki yerel seçimlerdeki siyasi kaygılarından kaynaklandığını” söyledi. Haberde büyükelçi yardımcısının seçimlerden sonra Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini yeniden yoluna sokmak istediğini, bunun için de savaşın başında tarafların geri çektikleri büyükelçilerin görev yerlerine dönmesi gerektiğini söylediği iddia ediliyor.

AK Parti 20 yılın en büyük hezimetini yaşadı

İktidardaki AK Parti pazar günkü yerel seçimlerde son 20 yılın en büyük hezimetini yaşadı. Ana muhalefet partisi CHP büyükşehirlerin 14’ünü kazanarak seçimden birinci parti çıktı. Analistler seçmenlerin taraf değiştirmesine gerekçe olarak yüksek enflasyonun neden olduğu hayat pahalılığını gösterse de nedenlerden biri kuşkusuz muhafazakâr Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) yükselişiydi.

Erdoğan bir yanda Gazze’de yaşananlar için sert konuşurken öbür tarafta iki ülke arasında ticari ilişkiler devam ediyordu. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ocak ayına göre şubat atında İsrail’e ihracat yüzde 27, İsrail’den ithalat yüzde 18 artmış. Ticaret Bakanlığı ise ticaretin Yahudi bölgesine gitmediğini, Filistinlilerin yaşadığı Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’ye gönderildiğini savunuyor. Ancak seçmenlerinin bir kısmını bu sözlere inandıramamış görünüyor.

‘Size biz değil İsrail’le ticaret kaybettiriyor’

Mayıs seçimlerinin aksine 31 Mart’tan önce Ak Parti ile ters düşen ve milliyetçi-muhafazakar kentlerde aday çıkaran YRP; CHP ve AK Partiden sonra üçüncü parti oldu ve hem Şanlıurfa’da hem de Yozgat’ta belediyeyi kaptı. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan seçim kampanyası boyunca Erdoğan ve hükümeti İsrail’e giden ticari araçlar nedeniyle eleştirmişti. Seçim sonrası Zeytinburnu’nda konuşan Erbakan “Bugün Gazze’ye gemiler dolusu gübre gönderiyoruz, çelik, çimento, yedek parça, dikenli tel ve tel örgütü gönderiyoruz, milyarlarca dolarlık ticareti, ihracatı yapmaya devam ediyoruz. Bu siyonist katillere bu ticareti yapmak bize yakışıyor mu?” sözlerini dile getirmiş hemen ardından Erdoğan’a seslenerek şunları söylemişti:

“Size biz kaybettirmiyoruz, size İsrail’le ticaret kaybettiriyor. Size rantçı belediyecilik anlayışınız, 22 senedir uyguladığınız borç-faiz-zam-vergi ekonomisi, emekliyi, emekçiyi, dar gelirliyi içine düşürdüğünüz durum kaybettiriyor.”

Katz ise seçim sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’deki yerel seçimlerde Erdoğan’ın adayları yenildi. Erdoğan’a bir çift lafım var: İsrail’i kışkırtma çabaların artık işe yaramıyor” demişti.

Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri dört yıl sonra ama seçim haritasının CHP kırmızısına boyanması “Acaba erken seçim olur mu” sorularını artırdı. Bu soruyu ilk dillendiren de AK Parti’nin büyüyen rakibi YRP oldu. YRP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Altınöz kötüye giden ekonomi nedeniyle erken seçimin artık Türkiye için bir ‘mecburiyet’ olduğunu söyledi.

Erdoğan Netanyahu'yu diktatörlerle kıyasladı, İsrail ve Türk hükümeti karşılıklı atıştıErdoğan Netanyahu’yu diktatörlerle kıyasladı, İsrail ve Türk hükümeti karşılıklı atıştı

31 Mart'tan sonra erken seçimi ilk telaffuz eden YRP oldu31 Mart’tan sonra erken seçimi ilk telaffuz eden YRP oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.