İsrail çağrılara kulak asmıyor: Gazze yine yangın yeri

İsrail, UAD'ın "Refah saldırısı derhal dursun" çağrısına kulak asmadı. Gazze'deki saldırılar sürerken 20 bin kişinin gözü kulağı ise açılması bekledikleri Refah Sınır Kapısı'nda.

Dünya 25 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali devam ediyor. İsrail’in bir milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı son yer olan Refah’a operasyon başlatmasının ardından Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Güney Afrika’nın yeni tedbir kararını görüşmüştü. UAD tarafından İsrail’e “Refah saldırılarını derhal durdurması” çağrısı yapılsa da Tel Aviv yönetimi buna kulak asmadı. Kararın ardından İsrail, Gazze’deki saldırılarını daha da artırdı. Filistinli sağlık görevlileri Cumartesi günü, Birleşmiş Milletler’in en üst mahkemesindeki yargıçların İsrail’e Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısını durdurma emri vermesinden bir gün sonra, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ndeki yeni saldırılarında 30’dan fazla kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Refah’ta 6 kişi öldü

UAD kararına rağmen İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 6 Filistinli hayatını kaybetti. Bölgedeki tıp kaynaklarının AA muhabirine verdiği bilgiye göre, Kuveyt İhtisas Hastanesi’ne aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 6 Filistinlinin cenazesi getirildi. İsrail savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırıda Refah kentinin kuzeyindeki Hırbet Ads bölgesindeki Kışta ailesine ait ev hedef alındı. Uluslararası Adalet Divanının derhal durdurması yönündeki kararına rağmen İsrail ordusunun Refah kentine saldırıları devam ediyor.

Müzakere masası haftaya yeniden kuruluyor

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir yetkili, İngiltere merkezli haber ajansı Reutetrs’a İsrail’in Hamas’a yönelik saldırılarını sürdürmesine rağmen, iki taraf arasındaki arabuluculuk görüşmelerinin önümüzdeki hafta yeniden başlayacağını söyledi. Görüşmelerle ilgili kararın İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın başkanının CIA başkanı ve Katar başbakanı ile bir araya gelmesinin ardından alındığını belirten kaynak, konunun hassasiyeti nedeniyle ismini ya da uyruğunu vermekten kaçındı. Kaynak, “Toplantı sonunda, önümüzdeki hafta içinde arabulucular Mısır ve Katar’ın öncülüğünde ve ABD’nin aktif katılımıyla yeni öneriler temelinde müzakerelerin başlatılmasına karar verildi” dedi.

Hamas ise müzakerelere ilişkin yorum yapmadı. Gazze’de yedi ayı aşkın bir süredir devam eden savaşın ardından arabulucular, İsrail’in Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını, Hamas’ın da İsrail’in elindeki Filistinli mahkûmların serbest bırakılmasını ve savaşın sona ermesini istemesi nedeniyle bir ilerleme sağlamakta zorlandı.
Arabuluculuğa ve Birleşmiş Milletler’in en üst mahkemesindeki yargıçların Cuma günü İsrail’e Hamas savaşçılarının kökünü kazımaya çalıştığını söylediği Refah’a yönelik askeri saldırısını derhal durdurma emri vermesine rağmen Gazze’deki çatışmalar devam etti.

İrlanda’dan İsrail’e Refah tepkisi: UAD kararının açık ihlalidir

İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in Refah’a yönelik süregelen saldırılarının, Uluslararası Adalet Divanının UAD İsrail’in Refah’taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini derhal durdurması kararının açık ihlali olduğunu bildirdi. Harris, İrlanda’nın Wicklow bölgesinde, basın mensuplarına, İsrail’in Refah’a yönelik devam eden saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. İrlanda Başbakanı, İsrail’in Refah’taki saldırılarının kınanması gerektiğini belirterek, saldırıların bölgedeki insani felaket açısından durumu daha da kötüleştireceği değerlendirmesinde bulundu. UAD’nin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını derhal durdurmasına hükmettiği kararına atıfta bulunan Harris, “Bu saldırılar, uluslararası bir mahkemenin dün verdiği kararın açık ihlalidir.” ifadesini kullandı. Harris, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Refah’a yönelik saldırılardan derhal vazgeçerek UAD’nin kararına uyması gerektiğini vurgulayarak, “Netanyahu’nun bunu (UAD kararını) görmezden gelerek ısrar etmesi ciddi endişe kaynağıdır.” dedi.

Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde ölen İsrailli esirlerin ailelerine seslendi:

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde ölen İsrailli esirlerin görüntülerini paylaştı ve ailelerine, “(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, ordusu ve Savaş Kabinesi, vatandaşlarınızı esaret altında böyle öldürüyor” ifadesiyle seslendi. Kassam Tugayları, Telegram hesabından İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen İsrailli esirlerin ailelerine seslenerek, “Ordunuz, Netanyahu’nun talimatıyla esirlerin onurunu ölüyken de diriyken de ayaklar altına aldı” başlıklı bir video yayınladı.

Videoda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin esirleri geri döndüreceklerine dair yaptıkları açıklamaların görüntülerinden kesitler paylaşıldıktan sonra “Netanyahu, ordusu ve Savaş Kabinesi, vatandaşlarınızı esaret altında böyle öldürüyor.” ifadesi kullanıldı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ölen esirlerin enkaz altında ya da toz içinde öldüğü anların fotoğrafları verilen videoda, “İsimlerini Netanyahu’ya ve hükümetine sorun, size söyleyeceklerdir, onlar çok iyi biliyor.” denildi. Esirlerin İsrail bombardımanlarında öldüklerine işaret edilerek, “Onları bu şekilde geri döndürecekler.” ifadesi kullanıldı.

Gazze’de 3 esirin cesedine ulaşılmıştı

İsrail ordusu, 23 Mayıs’ta gece düzenlenen “operasyonda”, 7 Ekim’de öldürülen ve Gazze Şeridi’ne götürülen Orion Hernandez Radoux, Hanan Yablonka ve Michel Nisenbaum’un cesetlerinin Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliya bölgesinde bulunduğunu duyurmuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Yaşayan ve ölen tüm rehinelerimizi geri getireceğiz” demişti. Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 6 Mayıs’ta Katar ve Mısır’a, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirmişti. İsrail Savaş Kabinesi’nin Hamas’ın açıklamasına karşılık Gazze’nin Refah bölgesine yönelik saldırılara devam kararı alması ise İsrail’de ateşkes ve esir takası yapılmasını isteyenlerin tepkisine yol açmıştı. Hamas’ın elinde 125 İsrailli esirin olduğu tahmin ediliyor.

UAD ‘açın’ demişti, 20 bin kişinin gözü Refah sınırında

Gazze Şeridi’nde 20 binden fazla hasta ve yaralının, yurt dışında tedavi için İsrail ordusunun Refah’a kara saldırısı düzenledikten sonra Filistin tarafını işgal ettiği Refah Sınır Kapısı’nın açılmasını beklediği belirtildi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in işgal ettiği Refah Sınır Kapısı’ndaki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kudra, İsrail’in Refah’ı işgalinden bu yana hiçbir hasta ve yaralının yurt dışına çıkamadığını, hiç kimsenin de geri dönemediğini ifade etti. Gazze’de 20 binden fazla kanser, kalp hastası ile yaralının sınır kapısının açılmasını beklediğini kaydeden Kudra, İsrail’in sivillere yönelik savaş suçları işlediğine, uluslararası hukukta yer alan hasta ve yaralı haklarını açıkça ihlal ettiğine dikkati çekti. Kudra, uluslararası toplumdan, Gazze’deki sağlık kurumlarının çoğunun İsrail tarafından kasıtlı olarak hizmet dışı bırakılmasından ötürü bu hasta ve yaralıları ölümden kurtarmak için harekete geçmesini talep etti.

Sözcü, “İsrail’in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 493’ten fazla sağlık personelinin öldürüldüğünü, 310’dan fazlasının alıkonulduğunu” kaydetti. İsrail ordusu, 7 Mayıs’ta Refah’ın doğusuna kara saldırısı başlatmış Mısır’a açılan sınır kapısı Refah’ın Filistin tarafında kontrolü ele geçirmişti. İsrail ordusunun işgal ettiği bölge Gazze’ye insani yardımların girişinde ana geçiş noktası olan ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin yurt dışına çıkmak için kullandıkları tek geçiş noktası Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nı da içeriyor. İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 103’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 35 bin 903 Filistinli öldürüldü, 80 bin 420 kişi yaralandı. Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.