Dünya ateşkes derken İsrail cephe genişletmeyi sürdürüyor: Cenin’e savaş uçağıyla bombardıman

İsrail, El Fetih yönetimindeki Batı Şeria'da yer alan Cenin'i savaş uçağıyla vurdu. Hamas da 15 İsrail askerini öldürdüklerini açıkladı. Gazze'de ise ölü sayısı tırmanmaya devam ediyor.

Dünya 18 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraflar: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’na cevap olarak başlattığı Gazze işgalinde tansiyon düşmezken, El Fetih yönetimindeki Batı Şeria’daki karmaşık durum devam ediyor. İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin’e savaş uçağıyla saldırdı. Gazze’de de ölü sayısı tırmanmaya devam ediyor. Öte yandan Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Refah’ta 15 İsrail askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Cenin’e savaş uçağıyla saldırı

İsrail ordusu 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bu yana Filistinli Direniş örgütlerinin sığındığı nokta olduğu gerekçesiyle Tulkerim ve Cenin gibi kentlere de baskın düzenliyor. İsrail ordusunun bu gerekçeyle yaptığı saldırılara bugün bir yenisi daha eklendi ancak bir farkla: Savaş uçağı.

İsrail genellikle insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırdığı Batı Şeria’ya yönelik operasyonlarında savaş uçağı kullandığını açıklamıyordu. Bu sefer ordu açıklamasında buna değinildi.   İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Filistinli silahlı direniş gruplarının da bulunduğu Cenin’e “savaş uçağı”yla saldırdığını duyurdu. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda bir Filistinlinin öldüğünü, 8 yaralının da bölgedeki hastaneye nakledildiğini aktardı.

Sosyal medyada, Cenin Mülteci Kampı’nda güçlü bir patlamanın meydana geldiği görüntüler paylaşıldı.

Batı Şeria’da ölü sayısı 500’ü aştı

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısı 505’e yükseldi.  İşgal altındaki Batı Şeria’da özellikle 7 Ekim’den sonra Filistinli silahlı grupların peşinden gittiği bahanesiyle insansız hava aracı (İHA) saldırılarına başvuran İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da savaş uçağı kullandığını normalde açıklamıyor.

Gazze’de 24 saate 84 Filistinli katledildi

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 83 artarak 35 bin 386’ya yükseldi.  İsrail ordusunun son 24 saatte gerçekleştirdiği Gazze hedefli saldırılarda 83 Filistinlinin daha öldü, 105 Filistinli de yaralandı.

Öte yandan İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı da 35 bin 386’ya yükselmiş durumda. İnsanların tedavi göremediği, açlıkla sınandığı bölgede ayrıca yaralı sayısı da 79 bin 366’ya tırmandı. Gazze’deki sağlık bakanlığı hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu vurgusunu da yapıyor. Bakanlığa göre İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamıyor. Gazze merkezli sağlık bakanlığının açıkladığı ölü sayısına cenazelerine ulaşılamayan Filistinliler haliyle dahil değil, yani ölü sayısı açıklananın çok daha üzerinde.

Bir hastane daha hedef alındı

İsrail, her ne kadar yalnızca Hamas ve Filistinli diğer direniş örgütlerine karşı savaştığını, sivillere zarar gelmemesi için dikkat ettiklerini iddia etse de bir yandan da hastaneleri vurmayı sürdürüyor. Bu hastanelerden biri de Kemal Advan Hastanesi oldu.  İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesinde Kemal Advan Hastanesi çevresinde yer alan evleri bombaladığı, çoğu kadın ve çocuk 28 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Beyt Lahiya’da Kemal Advan Hastanesi çevresindeki evlere hava saldırısı düzenledi.

Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiye, yaptığı açıklamada, saldırıda 10’u çocuk, 10’u kadın 28 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti. Yaralıların çoğunun sağlık sisteminin çöktüğü Gazze’de tıbbi yetersizlikler nedeniyle kurtarılamadığını söyleyen Ebu Safiye, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği dolayısıyla durumun “felaket” olduğunu vurguladı. Bölgedeki sağlık ekiplerinin enkaz altından ölü ve yaralıları çıkarmaya çalıştığı, hava saldırısında ayrıca Kemal Advan Hastanesi’nin duvarlarının bir kısmının da yıkıldığı aktarıldı.

Kassam Tugayları: 15 İsrail askeri öldürüldü

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları da Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrinin doğusunda 15 İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Kassam Tugaylarından yapılan yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin bulunduğu bir evin hedef alındığı ve 15 İsrail askerinin öldürüldüğü ifade edildi. Saldırının ardından Kassam direnişçilerinin eve baskın düzenleyerek evin çevresinde İsrail askerleriyle yakın mesafeden çatıştığı kaydedildi.

İsrail ordusuna ait “Merkava” tipi 4 tankın da “Yasin-105” roketleriyle vurulduğu aktarıldı. Kassam Tugaylarının ayrıca Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah Sınır Kapısı’nda konuşlandırılmış İsrail askerlerine de havan toplarıyla saldırdıkları belirtildi.

İsrail’ öldürülen askerlere ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Saldırıların gölgesinde ateşkes çağrıları sürüyor

Dünyada ise İsrail’in saldırılarına yönelik eleştiriler devam ediyor. Kasım ayında yapılan ve uzatmalarla 7 gün süren ateşkes ve esir takasının ikincisi beklenirken, İsrail’in Refah’a girmesiyle tüm görüşme trafiği alt üst olmuştu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

Ardından Mısır ve Katar’ın arabulucu masasında olduğu görüşmeler devam etti ancak İsrail, Hamas son anda ateşkes teklifini kabul ettiğini duyursa da Filistinlilerin sığındığı son kale Refah’a yönelik operasyonunu başlattı. Refah operasyonunun başlamasının ardından Hamas da Kahire’deki heyetini geri çağırdı. O günden bu yana İsrail ve Filistinli direniş örgütlerinin çatışmalar sürerken ateşkes ve esir takasına dair umutlar da kaybolmuş durumda. Hamas’ın elinde hala 129 İsrailli esirin olduğu tahmin ediliyor.

İsrail ordusu Gazze'de tank ateşiyle kendi askerlerini vurdu: Beş ölüİsrail ordusu Gazze’de tank ateşiyle kendi askerlerini vurdu: Beş ölü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.