Herzog ‘Yeni insani araya hazırız’ dedi, BMGK’daki Gazze oylaması yine ertelendi

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog "İsrail rehineler karşılığında yeni bir insani araya hazır, Gazze'ye yardımlar üç katına çıkabilir" derken, BMGK'daki Gazze için ateşkes oylaması ikinci kez ertelendi.

Dünya 20 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 20 bine yakın Filistinli yaşamını yitirdi. Uluslararası aktörlerin ateşkes çağrıları sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) dün yapılması planlanan ateşkes önergesi oylaması ABD’nin talebiyle ertelendi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da bugün insani aranın tekrarlanabileceğinin sinyalini verdi.

80 ülkenin İsrail büyükelçisiyle bir toplantı organizasyonunda konuşan Herzog, rehinenin serbest bırakılması karşılığında İsrail’in çatışmalara ikinci bir ara vermeye hazır olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Herzog, büyükelçilere Gazze’deki savaşla ilgili bilgi verirken uluslararası örgütleri Gazze’ye yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak için daha fazlasını yapmaya çağırdı.

Herzog, “İnsani yardım miktarı bir anda üç katına çıkarılabilir” diyerek İsrail’in Nitzana Sınır Kapısı’nda her gün yüzlerce kamyonu denetlediğini ancak BM kuruluşlarının ve sahadaki diğer ortakların buna yetişemediğini, bunun da kamyon girişlerinin günde sadece 100-125 ile sınırlı kalmasına neden olduğunu öne sürdü ve ekledi:

“Sadece Birleşmiş Milletler ve ortaklarının çabasıyla bile bu kamyon sayısını üç katına çıkarabilirsiniz. Dünya bilmeli ki Gazze’ye günde on binlerce ton daha fazla yardım girebilirdi.”

BM bu iddiaya karşı çıkarak İsrail bombardımanının yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılmasını zorlaştırdığını söyledi. ABD ise tıkanıklığın İsrail’in Kerem Şalom Sınır Kapısı’nı yeniden açmayı reddetmesinden kaynaklandığını savunmuştu. Washington’ın İsrail’i bu adımı atmaya ikna etmesiyle geçtiğimiz pazar günü yaklaşık 200 yardım kamyonu ateşkesten bu yana ilk kez Gazze’ye girdi.

İsrail’den yapılan açıklamada “Başkan, İsrail’in Filistin halkıyla bir savaş içinde olmadığını, ancak düşmanı olan terör örgütü Hamas’la savaştığını belirtti” ifadeleri yer aldı. Aktarılana göre Herzog “İsrail’in rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak üzere yeni bir insani araya ve ilave insani yardıma hazır olduğunu yineleyebilirim. Sorumluluk tamamen (Yahya) Sinvar’a ve Hamas liderliğine aittir” dedi.

BMGK’da Gazze oylaması ikinci kez ertelendi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de insani yardımların engelsiz erişimi için çatışmalara ara verilmesi talep edilen karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi. İkinci kez ertelenen oylamanın, 20 Aralık’ta gerçekleşmesinin planlandığı öğrenildi.

Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan kaynaklar, ABD’nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından hazırlanan Gazze tasarısına ikna olmadığını, destekleyen ülkelerin ise bir kez daha konuya ilişkin sunulan tasarının veto edilmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını aktardı.

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood gazetecilere yaptığı açıklamada “Hala karar tasarısı üzerinde diğer aktörlerle birlikte çalışıyoruz. Ne noktada olduğumuzu şimdiden söyleyemem, bugün yürütülecek müzakerelere bir bakacağız” demişti.

BMGK'daki Gazze oylaması ertelendiBMGK’daki Gazze oylaması ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.