İsrail Gazze’de sahra hastanesini vurdu: En az 30 ölü, 100’den fazla yaralı

İsrail'in Gazze'deki bir okulda kurulan sahra hastanesine düzenlediği saldırıda en az 30 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. Hamas'ın yerleşkede konuşlandığını savunan İsrail ordusu 'güvenli alan' dediği El Mevasi'ye de saldırılarını sürdürüyor.

Dünya 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İsrail, 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde daha önce "güvenli" ilan ettiği bölgede "operasyon düzenleneceğini" açıklayarak Filistinlilerin derhal bölgeyi boşaltmasını istedi. Yapılan açıklama üzerine bazı Filistinliler yanlarına aldığı birkaç parça eşya ile göç etmeye çalışırken İsrail ordusu bölgeye saldırı düzenledi. Filistinliler göç ederken düzenlenen saldırılar sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. / Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki katliamları dur durak bilmeden devam ediyor. Gazze’de Hamas’a Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in şeridin merkezindeki Deyr Belah’ta bir okuldaki sahra hastanesine düzenlediği hava saldırısında en az 30 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı. İsrail ordusu saldırıyı “Hamas’ın yerleşke içindeki bir komuta ve kontrol merkezini yok etmek” amacıyla gerçekleştirdiğini savundu.

Hastane sözcüsü Dr. Halil Dakran’a göre saldırı sonrasında okuldan Aksa Şehitleri Hastanesi’ne gelen kurbanların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyordu. Filistin Sivil Savunması okulda 4 binden fazla yerinden edilmiş insanın barındığını söyledi.

Saldırı, İsrail‘in hafta başında onlarca Filistinlinin ölümüne neden olan yeni bir saldırı başlattığı Han Yunus kentinde yeni tahliye emirleri yayınlamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Güneydeki mahallelerde yaşayanlara, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bölgede “operasyon düzenleyeceği” uyarısının ardından bölgeyi terk etmeleri söylendi.

Bodies of Palestinian, including children, are brought to al-Aqsa Martyrs Hospital after Israeli attack on Al-Qashtat family house in Deir al-Balah, Gaza on July 27, 2024.

Aralarında çocukların da bulunduğu Filistinlilerin cesetleri Aksa Şehitleri Hastanesi’ne getirildi. / Fotoğraf: AA

Gazze’de çatışmalar aylardır devam ediyor ve yenilenen saldırı İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırma hedefine ulaşmakta zorlandığını gösteriyor. İsrail son çatışmalarda yaklaşık 100 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) sadece pazartesi günü yaklaşık 150 bin kişinin Han Yunus’tan kaçtığını ve bunun da yetersiz gıda ve su kaynakları ile sığınacak yerler üzerindeki baskıyı artırdığını tahmin ediyor.

‘Güvenli alan’ dedikleri bölgeye de saldırdılar

IDF Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, yeni bir harekâtın eli kulağında olduğu sinyalini vererek “terör örgütlerine karşı güçlü bir operasyon başlatmak üzere olduğunu” bildirdi ve Han Yunus’un güney mahallelerinde kalan nüfusa geçici olarak “El Mevasi’deki ayarlanmış insani alana geçme” çağrısı yaptı.

Açıklamada bu hareketin Han Yunus’un güneyinden gelen “önemli terörist faaliyetlere ve roket ateşine” misilleme olduğu belirtildi. Daha önce insani yardım bölgesi olarak tanımlanan yerin “yeniden düzenleneceği” de açıklamaya eklendi.

El Mevasi, 14 Temmuz’da 90 kişinin ölümüne ve 300 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirilen saldırı da dahil olmak üzere İsrail’in defalarca düzenlediği saldırılara maruz kaldı.

Han Yunus’taki bir görgü tanığı CNN’e yaptığı açıklamada, tahliye emrinin ardından bölgeden kaçan insanların “çığlıklarıyla uyandığını”, patlama sesleri duyduğunu ve gökyüzünde işaret fişekleri gördüğünü söyledi.

BM’ye göre Gazze Şeridi en ciddi gıda krizinin yaşandığı yer

Hamas: Tel el-Hava’daki çatışmalarda İsrail askerleri öldürüldü

Hamas’tan yapılan açıklamada, örgütün silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın Tel el-Hava Mahallesi’nde makineli tüfekler ve el bombalarıyla İsrail askerlerine saldırı düzenlediği belirtildi. Çatışmalar sonucunda bazı İsrail askerlerinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirildi.

Olay yerine intikal eden İsrailli kurtarma ekiplerinin de anti personel top mermisiyle hedef alındığı kaydedildi. Kassam Tugaylarının ayrıca Gazze’nin Tel el-Hava Mahallesi’ne giren İsrail askerlerini havan toplarıyla, zırhlı araçları ise Yasin 105 füzeleriyle vurduğu ifade edildi.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, dün Gazze’deki Tel el-Hava Mahallesi’nde İsrail ordusu ile Filistin direniş güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiğini dile getirdi.

7 Ekim sonrası Gazze: Neler yaşandı?

Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 110’u Gazze‘de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 39 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 300 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Okyanusların ötesinden Gazze sesi yükseldi: Üç ülkeden ateşkes çağrısıOkyanusların ötesinden Gazze sesi yükseldi: Üç ülkeden ateşkes çağrısı

Gazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacakGazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.