İsrail Gazze’de yüz tanımlama programı kullanıyormuş

İsrail Gazze'de Hamas ve diğer direniş örgütlerine mensup kişileri bulmak için bir yüz tanımlama programına güveniyor. Ancak bu programın meşruluğuna ve güvenliğine dair çok fazla endişe var.

Dünya 29 Mart 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi. Fotoğraf: İsrail ordusu

İsrail’in Gazze’ye havadan ve karadan saldırıları henüz bir ateşkes imzalanamadığı için devam ediyor. Bu saldırıların başlıca hedeflerinden biri hastaneler. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bulduğu her fırsatta Refah’a düzenlenecek kara operasyonunun “ne kadar önemli olduğunu” anlatıp duruyor. 1.3 milyon İsraillinin sığındığı Refah’tan nereye sığınabileceği tartışılırken İsrail’in hukuksuz işlerinden biri daha ortaya çıktı.

New York Times’ın haberine göre İsrail, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin bilgisi ya da rızası olmadan bilgileriyle oluşturduğu veri tabanını bir yüz tanıma programına aktarıyor. Programın 7 Ekim saldırıları sonrasında oluşturulduğu, amacın ise Hamas’la bağlantılı kişileri tespit etmek olduğu belirtiliyor. Programda hem Google Photos teknolojisi hem de Tel Aviv merkezli Corsight şirketinin geliştirdiği özel bir araç kullanılıyor.

Veri tabanı nasıl oluşturuldu?

İsrail ordusunun merkezi istihbarat birimi Birim 8200’deki subaylar, 7 Ekim saldırılarından sonra güvenlik kamerası görüntülerini ve Hamas’ın sosyal medyaya yüklediği videoları izleyerek potansiyel hedefleri belirledi. Sonrasında Filistinli mahkumlardan görüntülerde Hamas’la bağlantılı kişileri teşhis etmeleri istendi.

Corsight geliştirdiği teknolojinin bir yüzün yarısı ya da yarısından azı görünse bile insanları doğru bir şekilde teşhis edebilmesiyle övünüyor. Şirket istihbarat biriminin belirlediği görüntüleri teknolojisine aktardı. Ordu veri tabını daha da geliştirmek ve potansiyel hedefleri belirlemek için Filistinlilerin güneye kaçmak için kullandığı ana yollar üzerine yüz tanıma kameralarıyla donatılmış kontrol noktaları kurdu.

Hata verdiği de oluyor

Ordu yetkilileri NYT’ye Corsight’ın teknolojisinin her zaman doğru sonuç vermediğini, özellikle flu görüntülerde ya da yüzlerin gizlendiği fotoğraflarda sorunlar yaşandığını belirtiyor. Bu da bazen teknolojinin sivilleri yanlışlıkla Hamas’la bağlantılıymış gibi gösterdiği anlamına geliyor.

Uluslararası Af Örgütü’nde araştırmacı olan Matt Mahmudi, İsrail’in yüz tanıma teknolojisini kullanmasının endişe verici olduğunu çünkü bunun “Filistinlilerin tamamen insanlıktan çıkarılmasına” yol açabileceğini ve onların birey olarak görülmediğinin bir başka göstergesi olduğunu söylüyor. Mahmudi teknoloji hata yapsa bile İsrail askerlerinin bir kişiyi Hamas’ın parçası olarak tanımladıktan sonra teknolojinin çıktılarını sorgulama ihtimalinin düşük olduğunu vurguluyor.

Filistinli şair Musab Ebu Taha kasım ayı ortalarında ailesiyle birlikte Gazze’den Mısır’a geçmeye çalışırken İsrail’in askeri kontrol noktasında yakalandı. Sisteme göre Ebu Taha İsrail’in arananlar listesindeydi. Filistinli şair bir gözaltı merkezinde tutuldu ve burada iki gün boyunca dövülerek sorgulandı. Hata fark edilince de hiçbir şey olmamış gibi Gazze’ye geri gönderildi.

Ebu Taha şimdi ailesiyle birlikte Kahire’de. Gazze’deki yüz tanıma programından haberdar olmadığını söyleyen şair “İsrail’in benim yüzümü kaydettiğini bilmiyordum. Gerçi yıllardır insansız hava araçlarıyla bizi gökyüzünden izliyorlar. Bahçede yaptığımız işleri, okula gidişimizi, eşlerimizi öpüşümüzü izliyorlar. Kendimi çok uzun zamandır izleniyor gibi hissediyorum” diyor.

Yetkililer Corsight’ın teknolojisinin kullanımı ücretsiz olan Google Photos ile desteklendiğini söylüyor. İstihbarat yetkilileri Hamas’la bağlantılı olduğu “bilinen” kişilerin verilerini Google Photos’a yükleyerek daha çok kişiyi tanımlamak için bu yöntemden faydalanmış. NYT’ye konuşan asker Google Photos’un yüzün sadece küçük bir kısmını görse bile kişileri hızla tanımlayarak Corsight ve muadillerinden çok daha iyi olduğunu belirtiyor.

Google sözcüsü ise Google Photos’un ücretsiz bir araç olduğunu ve “fotoğraflardaki bilinmeyen insanların kimliğini sağlamadığını” belirtiyor.

Corsight’ı tanıyalım

Corsight’ın yöneticileri ve yatırımcıları Gazze Şeridi’nde devam eden savaşta İsrail ordusuna yardım etmek istediklerini söylüyor. Corsight’ın 2020’de beş milyon dolarlık bir finansman elde etmesini sağlayan Kanada merkezli Awz Ventures fonunun kurucusu ve yönetici ortağı Aaron Aşkenazi, ekim ayında Jerusalem Post için kaleme aldığı bir yazıda Awz’ın İsrail’e “teröristleri durduracak teknolojik araçları sağladığını” yazdı. Awz’ın portföyündeki şirketlere bakıldığında da çoğunun yapay zeka ve siber güvenlik sektörlerinde çalışmalar yürüttüğü görülüyor.

Forbes’un haberine göre ekim ayında İsrail’deki bazı hastaneler de hastaları tanımlamak için Corsight’ın teknolojisinden faydalanmaya başladı. Tabii teknolojiyi öncelikli olarak hükümet, kolluk kuvvetleri ve ordu kullanıyor.

2019 yılında kurulan şirket daha bir yaşındayken teknolojisinin maskeli yüzleri tanıyabileceğini söyledi. İki yıl sonra da bir kişinin DNA’sıyla yüzünün modelini oluşturabilecek bir araç geliştirdiklerini öne sürdü. Şirketin bu teknolojisi geçen yıl Kolombiya’nın Bogota kentinde cinayet ve hırsızlık şüphelilerinin izini sürmek için emniyet yetkilileri tarafından da kullanılmıştı.

Gazze'de bu da oldu: İsrail askerlerinden alenen sapkınlıkGazze’de bu da oldu: İsrail askerlerinden alenen sapkınlık

Çaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğulduÇaresizlik işte bu: 12 Gazzeli denize düşen yardıma ulaşmak isterken boğuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.