İsrail gözünü Lübnan’a dikti: Savaş açma kararından kaçış yok

Gazze'de savaş devam ederken İsrail-Hizbullah hattında gerilim de sürüyor. Bölgeyi sarsacak yeni bir savaş kapıdayken İsrail Eğitim Bakanı Kisch "Lübnan'a savaş açma kararından kaçış yok" dedi.

Dünya 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Lübnan ile İsrail arasındaki sınır hattında son günlerde gerilim hızla artıyor. Hizbullah militanları ve İsrail ordusu arasındaki çatışmalar bölgedeki endişeleri körüklüyor. 8 Ekim’de patlak veren çatışmalar Hizbullah savaşçılarının Lübnan’dan İsrail’in kontrolündeki Golan Tepeleri’ne sızma girişimiyle başladı. İsrail ordusu bunu “provokatif ve saldırgan bir eylem” olarak değerlendirip karşılık verdi. Çatışmalarda her iki taraf da kayıplar verdi.

Ekim 2023’ten bu yana devam eden çatışmalarda en az 300 Hizbullah üyesi, 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’tan fazla Filistinli militan, altı İsrailli sivil ve 11 İsrailli asker hayatını kaybetti. Uluslararası toplum taraflara şiddetten kaçınma ve çatışmaların tırmanmasını engelleme çağrısında bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, tarafları barışçıl çözümler bulmaya ve ateşkes ilan etmeye davet etti.

İran destekli Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah ise çatışmaları “İsrail’in işgalci politikalarına karşı direniş” olarak nitelendirerek desteklediklerini belirtti. İsrail ise sınırlarını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağını vurguladı.

Bu gelişmeler sürerken bölgedeki insani durum da endişe verici boyutlara ulaşıyor. Sivil halkın güvenliği ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için uluslararası yardımların artırılması gerektiği belirtiliyor. Lübnan hükümeti ve uluslararası aktörler, tarafları diplomatik çözümler aramaya ve çatışmaların daha da yayılmasını önlemeye çağırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi önemli aktörler, tarafları itidale ve çatışmaları sonlandırmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Lübnan ve İsrail hükümetleriyle ayrı ayrı görüşerek çatışmaların tırmanmasını önlemek için diplomatik çabalarını artırdı. Avrupa Birliği (AB) de bölgeye insani yardım gönderilmesi ve sivillerin korunması için girişimlerde bulundu.

İsrailli bakandan Netanyahu’ya çağrı

Hâl böyleyken İsrail’den İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kisch İsrail basınına yaptığı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu’ya Lübnan’a karşı “acil ve güçlü bir eylem” başlatma çağrısı yaptı.

İsrailli bakan “Kuzeyde yaşayanlar için barış ve istikrarın yeniden sağlanması ve İsrail’in geleceği açısından Lübnan’la büyük bir savaştan kaçış yok” dedi.

Hizbullah ile süren çatışmalar nedeniyle kuzeyde tahliye edilen okulların durumu hakkında bilgi de veren Kisch “güvenlik kaosu” nedeniyle İsrail’in kuzeyinde boşaltılan yerleşim bölgelerindeki okulların eylül ayında başlayacak yeni eğitim döneminde kapalı kalacağını belirtti.

Savaşın başlangıcında İsrail’in kuzeyinden tahliye edilen 60 bin sivilden 14 bin 600’ü çocuk. Bu çocuklar ülkenin iç kesimlerindeki anaokullarına, okullara ya da derme çatma binalara dağılmış durumda. Tahliye edilen bölge sakinleri de evlerine ne zaman dönebileceklerini henüz bilmiyorlar.

Hizbullah’tan İsrail’e hava saldırısı

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre Lübnan’dan gönderilen dört insansız hava aracından (İHA) ikisi imha edilirken diğer ikisi dağlık bir bölgeye düştü. Haberde olayda can kaybı olmadığı belirtilirken Lübnan’ın güneyinden 10 da roket fırlatıldığı bildirildi.

İsrail ordusunun X hesabından yapılan açıklamada ülkenin kuzeyinde aktif hale getirilen sistemler sayesinde Lübnan’dan atılan birkaç roketin tespit edildiği vurgulandı. Açıklamada roketlerin çoğunun düşürüldüğü ve düşen ya da imha edilen roketlerin şarapnelleri nedeniyle çıkan yangınların söndürülme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. İsrail ordusu roket saldırılarına topçu atışlarıyla karşılık verdiklerini de belirtti.

Öte yandan Hizbullah tarafından yapılan açıklamada Lübnan’ın güneyindeki Şakra beldesine yönelik saldırıya karşılık olarak İsrail’in askeri hedeflerine İHA ve roketlerle misilleme yapıldığı belirtildi. Açıklamada İsrail’in kuzeyinde Golani Tugayı’na bağlı birliklerin bulunduğu üssün İHA’larla vurulduğu ve sınırdaki Ramim askeri bölgesinin havan toplarıyla hedef alındığı söylendi.

İsrail'den Yemen'e saldırı: Savaş uçakları Hudeyde Limanı'nı vurduİsrail’den Yemen’e saldırı: Savaş uçakları Hudeyde Limanı’nı vurdu

Netanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağızNetanyahu: Savaşın şiddetli aşaması bitmek üzere, Lübnan sınırına odaklanacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.