İsrail güçleri Batı Şeria’da bir Türk’ü katletti, Erdoğan ‘soykırım politikası’ dedi

Filistin topraklarında işgale ve katliama devam eden İsrail, Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’yi katletti. Dışişleri "hesap vereceksiniz" dedi. Erdoğan da 'soykırım' politikasının hukuk önünde hesap vermesi için her şeyi yapacaklarını söyledi.

Dünya 6 Eylül 2024

İsrail’in Gazze’deki saldırıları, 28 Ağustos’ta işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelmişti. Bir haftadır süren operasyonlarda onlarca Filistinlinin öldürüldüğü saldırılar da bir Türk de hayatını kaybetti. Batı Şeria’nın Nablus kentinde öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Eygi aynı zamanda ABD vatandaşıydı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir” denildi.

Erdoğan: Barbarca müdahaleyi lanetliyorum

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Eygi’nin ölümüyle ilgili “İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” dedi.

Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse bir yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz.”

Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından kafasından hedef alınan Eygi ağır yaralanmıştı. Eygi, tedavi için kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Blinken: ‘Gerçeklere’ göre adım atacağız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Eygi’nin İsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili olarak çok üzgün olduklarını ve ‘ortaya çıkacak gerçeklere göre adım atacaklarını’ belirtti.

BM: Suçlular hesap versin

Birleşmiş Milletler (BM) ise Eygi’nin öldürülmesinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların hesap vermesini talep etti.

Ayşenur Ezgi Eygi kimdir?

Ayşenur Ezgi Eygi hem Türkiye hem de ABD vatandaşıydı. Antalya doğumlu ve henüz 26 yaşında olan Eygi, Batı Şeria’ya geçtiğimiz günlerde gitmişti. Eygi, bugün hayatını kaybetmesiyle gündeme geldi. 1998 doğumlu olan Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi’nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu ve bu kapsamda Filistin’de faaliyet gösteriyordu.

Eygi, Filistin’de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü olmasıyla da dikkat çekiyor. 2003 yılında Rachel Corrie ve 2004 yılında da Tom Hurndall Gazze’de İsrail ordusu tarafından öldürülmüştü.

Filistin’de adına birçok okul yapılan ve Filistinlilerin “şehit” olarak andığı Corrie 2003 yılında İsrail buldozerleriyle ezilerek öldürülmüştü. Fotoğrafçılık öğrencisi Hurndall da 2004’te Gazze Şeridi’nde İsrail Savunma Kuvvetleri keskin nişancısı Taysir Hayb tarafından başından vurularak öldürülmüştü.

ISM yani Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM), İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline karşı çıkan Filistin liderliğindeki bir harekettir.

İsrail'in hedefi bu kez Batı Şeria: Büyük operasyonda dokuz Filistinli öldüİsrail’in hedefi bu kez Batı Şeria: Büyük operasyonda dokuz Filistinli öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.