İsrail, Hizbullah’a karşı Ortaçağ’a döndü: Mancınık kullanıyor

İsrail ordusu ile Lübnan Hizbullahı arasında sınırdaki çatışmalar daha da kızışırken İsrail ordusu sınırdaki yoğun bitki örtüsünü yok etmek için mancınık ve ok kullanmaya başladı.

Dünya 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Mancınıkla yanıcı malzemeler fırlatan İsrail askerleri.

Gazze savaşı başladıktan hemen sonra sınırda karşı karşıya gelen İsrail ve Lübnan’daki Hizbullah arasındaki gerginlik durulmak şöyle dursun, hava sıcaklıkları arttıkça çevreye zarar verici bir hal aldı. Lübnan Hizbullahı’nın geçen haftadan beri fırlattığı roketlerin başlattığı orman yangınları hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle çok daha büyük bir alana hasar verdi. Bunun üzerine aşırı sağcı İsrailli siyasetçiler savaş naraları atmaya başladı. Bu hafta iki ülke arasındaki gerginlik, Hizbullah’ın ‘saha komutanı’ olarak bilinen Talib Abdullah’ın İsrail saldırısında öldürülmesiyle yeni bir seviyeye çıktı. Şimdiye kadarki en büyük saldırısını düzenleyen Hizbullah, İsrail’e çarşamba günü 215 roket fırlattı.

Roket saldırıları dün de devam etti. İsrail ordusu hem kuzeye hem de işgal altındaki Golan Tepeleri’ne 40 roket atıldığını söyledi. Roketler bir kez daha yangınlara neden oldu. Lübnan’ın kuzeyinden ateşlenen roketlerin sorumluluğunu Hizbullah üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada Katyuşa ve Felak roketleri ve insansız hava araçlarıyla İsrail’e ait altı askeri kışla ve üslerin hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusu askeri üslerin vurulup vurulmadığını teyit etmedi ama saldırıların çoğunun başarıyla önlendiğini söyledi. Öte yandan saldırılar sonucu iki kişinin isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle hafif yaralandığı öğrenildi.

Sosyal medyada yayılan görüntülerde İsrail ordusunun kuzey sınırından Lübnan’a Ortaçağ’dan kalma mancınık ile yanıcı maddeler attığı görüldü. İsrail devlet kanalı KAN News’e göre ordu, bu mekanizmanın oraya özel bir düzenek olduğunu ve genel olarak kullanılmadığını açıkladı. Videonun ne zaman çekildiği henüz bilinmiyor. 

Mancınıklar Ortaçağ’da kale gibi savunma amaçlı yapıları kuşatabilmek amacıyla kullanıldı. Videoyu ilk yayınlayan kişi olan Times of Israel muhabiri Emanuel Fabian mekanizmanın sınır bölgesindeki yoğun bitki örtüsünü temizlemek için kullanılmış olabileceğini söyledi. Fabian’a göre ordu bu yöntemle Hizbullah’ın İsrail’e sızmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu arada İsrail’in bitkilerle verdiği savaşta kullanılan bir diğer alet de ok.

Şimdiye kadar en az 65 bin İsrailli sivilin bölgeden ayrıldığı biliniyor. Sınırdaki çatışmalarda İsrail tarafında en az 10 sivil ve 14 asker ölürken Lübnan tarafında 320 savaşçı ile 88 sivilin öldüğü biliniyor. Ölenler arasında gazeteciler de var. Lübnan’ın güneyinden ayrılmak zorunda kalan sivillerin sayısı ise 90 bin.

Geçen haftaki orman yangınları kamuoyunda büyük tepki oluştuğu için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu devreye girerek Hizbullah’a “son derece güçlü” bir yanıt vereceklerini, kuzeyde güvenli yeniden tesis edileceğini belirtmişti. ABD ordusu çarşamba günü İsrail ve Lübnan arasında yükselen tansiyonun düşürülmesini istedi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh “Daha da genişleyen bölgesel bir çatışma görmek istemiyorum. Bölgedeki gerilimin azaltılması şart” dedi.

Bir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alevBir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alev

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.