İsrail duracak gibi değil: Gazze’de özel birlik, 50 bin yeni asker

İsrail ordusu güneydeki bir askeri üste mühimmat patlaması sonucu ikisi ağır dokuz askerinin yaralandığını duyurdu. Yeni bir olası 7 Ekim saldırısına karşı özel bir birlik kuran İsrail ordusunun 50 bin yedek askeri daha orduya alacağı söyleniyor.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları 7 Ekim’den bu yana sürüyor. Saldırılarda şu ana kadar 36 binin üzerinde sivil hayatını kaybetti, 1.5 milyonu aşkın Filistinli yerinden edildi. Tüm uluslararası tepkilere rağmen İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) 7 Mayıs’ta şeridin en güneyindeki Refah’a karadan da girdi. Burası yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı, Gazze’nin Mısır’a açılan kapısı olarak kilit öneme sahip bir nokta.

Hem havadan hem karadan saldırılarına devam eden IDF’in İsrail’in güneyinde bir askeri üssünde patlama meydana geldi. Patlamayla ilgili olarak ordudan yapılan açıklamada “olay soruşturuluyor” dendi. Açıklamada yaralı askerlerin tedavi altına alındığı belirtildi. İsrail medyası patlamanın Necef Çölü’nde bir üste meydana geldiğini bildirdi.

Saldırının yankıları sürerken İsrail ordusunun yedek asker sayısının 300 binden 350 bine çıkarılması hakkında yapılan açıklamalarda farklı görüşler ortaya atıldı.

Ordu radyosuna göre artışın nedeni kuzeydeki (Lübnan) çatışmalara hazırlık iken Israel Today gazetesi bunun Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a saldırıların uzamasıyla ilgili olduğunu iddia etti.

Kamu yayın kuruluşu KAN’ın askeri haberler yorumcusu İtay Blumental ise artışın Lübnan sınırı ile ilgili olmadığını belirtti ve Refah’taki faaliyetlerin artması nedeniyle olduğunu paylaştı.

İsrail hükümetinden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Önceki haberlere göre İsrail ordusu kuzeyde geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirme ihtimaline karşı yedek asker sayısının artırılmasını talep etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise Hizbullah ile yaşanan gerilime işaret ederek “Bir karar verilmesi gereken noktaya yaklaşıyoruz, İsrail ordusu saldırıya geçmeye hazır” dedi. Bu çatışmalarda birçok kişi hayatını kaybetti.

Gazze’de özel askeri birlik

Birçok İsrailli siyasi ve güvenlik yetkilileri 7 Ekim saldırılarının istihbarat ve güvenlik açısından başarısızlık olduğunu söylüyor.

Eleştirilerin odağındaki İsrail ordusu ise Gazze Şeridi çevresinde olası 7 Ekim saldırılarının tekrarlanma riskine karşı özel bir askeri birlik kurduğunu duyurdu. İsrail ordusunun açıklamasına göre birliğin adı “Lot’r Outaf.” Birlik için özel kuruluş töreni düzenlendi.

Birliğin Gazze Şeridi çevresindeki hızlı ve acil müdahale için oluşturulduğu, 7 Ekim olaylarından çıkarılan derslerin bir sonucu olarak kurulduğu kaydedildi.

Birliğin seçkin askerlerden oluştuğu ve bölgedeki sorunlarla başa çıkabilecek özel eğitimden geçeceği vurgulandı. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından seçilen adayların yakın gelecekte eğitim almaya başlayacakları ifade edildi.

Gallant: Müzakereler ateş altında sürecek

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas ile Gazze Şeridi’nde ateşkes müzakerelerinin sadece ateş altında yürütüleceğini belirtti.

Gallant, Hamas’a yönelik saldırıların süreceği mesajını verirken “Mısır’da düzenlenecek toplantıda, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası müzakerelerinin yeniden başlatılması ele alınacak” dedi.

Mısırlı kaynaklar daha önce Katar’ın Gazze’de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin yeniden başlatılmasına yönelik mekanizmaları görüşmek üzere Mısır, Katar ve ABD’nin katılımıyla düzenlenecek toplantıya ev sahipliği yapacağını söylemişti.

Ben-Gvir’den Netanyahu’ya çağrı

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Doğu Kudüs’ün işgalinin yıl dönümü nedeniyle Batı Kudüs’te Şam Kapısı’ndaki ‘bayrak yürüyüşü’nde konuştu.

Başbakan Binyamin Netanyahu’ya güçlü olma ve teslim olmama çağrısında bulunan Ben-Gvir X hesabından yaptığı paylaşımda “Netanyahu’yu güçlü olmaya çağırıyoruz, vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, durmayacağız ve kazanacağız” diye yazdı.

Radikal söylemlerine devam eden İsrailli bakan “Kudüs bizim, Şam Kapısı bizim, Tapınak Dağı (Mescid-i Aksa) bizim ve Tanrı’nın izniyle zafer bizim” dedi.

7 Ekim sonrası Gazze’de yaşananlar

Gazze’de savaş Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.

Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

İki milyon dolarlık propaganda: İsrail ABD'de savaşa destek toplamak için sahte hesaplar kullanmışİki milyon dolarlık propaganda: İsrail ABD’de savaşa destek toplamak için sahte hesaplar kullanmış

Bir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alevBir yanda Hizbullah, diğer yanda sıcak hava ve sonuç: İsrail alev alev

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.