İsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas’a, rehine aileleri Netanyahu’ya çıkıştı

İsrail ordusu Refah'taki tünellerden birinde altı rehinenin cesedine ulaştı. Bu cesetler Nova festivalinden kaçırılan rehinelere aitti. İçlerinden biri de Amerikan vatandaşıydı. Biden Hamas'a yüklenirken rehine aileleri Netanyahu'ya çıkıştı.

Dünya 1 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Üsttekiler soldan sağa: Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi ve Carmel Gat. Altakiler soldan: Ori Danino, Almog Sarusi ve Alex Lobanov. Fotoğraf: Rehine Aileleri Forumu

İsrail ordusu 7 Ekim saldırılarının altı rehinesinin cesedine Gazze’nin güneyindeki Refah’ta, tünellerden birinde ulaştıklarını açıkladı. Bulunan cesetlerden biri Amerikan vatandaşıydı. İsrail’in bir haftada ikinci kez düzenlediği kurtarma operasyonu rehinelerin serbest bırakılıp Gazze’de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakerelerin ortasında yapıldı. Hamas’ın saldırılarında Gazze’ye 250 kadar rehine kaçırılmıştı. Bunların bir kısmı kasımdaki bir haftalık arada serbest bırakılmıştı. Operasyondan sonra Gazze’de 101 rehine kaldı.

Yetkililer kurtarma operasyonunun cumartesi yerel saatle öğleden sonra düzenlendiğini ancak cesetlerin kimlere ait olduğunun tespit edilmesinin ve ailelere haber verilmesinin saatler aldığını söyledi. Cesetler Hamas’ın 7 Ekim’deki sürpriz saldırısı sırasında Nova müzik festivalinde olan üç erkek ve üç kadına ait. Bunlardan biri de Amerikalı rehinelerin sembolü haline gelen Hersh Goldberg Polin’in cesediydi. Bulunan diğer rehineler 32 yaşındaki iki çocuk babası Alex Lobanov, 24 yaşındaki Eden Yerushalmi, 25 yaşındaki Ori Danino, 27 yaşındaki Almog Sarusi ve 40 yaşındaki Carmel Gat. Lobanov ve Yerushalmi festivalde barı işletiyordu, Gat ise onlardan ayrı olarak Kibbutz Be’eri’den kaçırılmıştı.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari rehinelerin askerler ulaşmadan kısa süre önce “Hamas savaşçıları tarafından öldürüldüğünü” iddia etti. Oysa bu haftaki ilk kurtarma operasyonunda Hamas savaşçıları 52 yaşındaki İsrail vatandaşı Bedevi Kaid Farhan El Kadı’yı canlı bir şekilde geride bırakmıştı.

Hersh’in ailesi kısa süre önce Demokratların Chicago’daki Ulusal Kongresi’nde konuşmuş, binlerce seyirci “Rehineleri geri getirin” sloganı atarak rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Aile ölüm haberinin ardından “Kalbi binbir parça Goldberg-Polin ailesi sevgili oğulları ve kardeşleri Hersh’in ölümünü duyurmaktan büyük üzüntü duyuyor. Gösterdiğiniz sevgi ve destek için hepinize teşekkür ediyoruz” açıklaması yaptı.

Biden Hamas’a, rehine aileleri Netanyahu’ya çıkıştı

ABD Başkanı Joe Biden cumartesi gecesi açıklamasında Goldberg-Polin’in anne babasının “kendi oğullarının ve acımasız şartlarda tutulan tüm rehinelerin amansız ve yılmaz savunucuları olduğunu” söyledi. Açıklamanın devamında oğullarının ölümünün “trajik olduğu kadar kınanması gereken bir durum” olduğunu da vurgulayan Biden “Hiç şüpheniz olmasın. Hamas liderleri suçlarının bedelini ödeyecek. Biz de kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak anlaşma için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz dedi. Demokratların kasımdaki seçimlerde başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris de “Hamas’ın hem İsrail halkı hem de İsrail’deki Amerikan vatandaşları için oluşturduğu tehdit ortadan kaldırılmalıdır. Hamas Gazze’yi kontrol etmemelidir” dedi.

Gazze’deki rehineler arasında sekiz ABD vatandaşı var. ABD aylardır Mısır ve Katar ile çatışmaların durdurulması, rehinelerin ve tutuklu Filistinlilerin takası için anlaşmaya varmaya çalışıyor.
Oysa bugüne kadar rehine anlaşmasına yanaşmayan taraf Hamas’tan ziyade İsrail’di. Hamas ne zaman anlaşmaya yeşil ışık yaksa İsrail’in verdiği yanıt Gazze’yi daha şiddetli bir şekilde vurmak oldu. Son olarak müzakerelerin durmasına neden olan adımı da Hamas’ın baş müzakerecisi, siyasi büro şefi İsmail Haniye’yi suikastla öldürerek attılar. Biden yönetimi ise bugüne kadar sadece Hamas’a baskı uygulayarak İsrail ateşkese dünden razıymış gibi davrandı.

Rehinelerin serbest bırakılması için ateşkes sağlanması konusunda hükümete baskı yapan Rehine Aileleri Forumu Genel Merkezi bugün Netanyahu’yu protesto için halkı sokağa çağırdı. Grubun dünkü açıklamasında “Netanyahu rehineleri terk etti. Bu artık bir gerçek. Yarından itibaren İsrail sarsılacak. Halkı hazırlıklı olmaya çağırıyoruz. İsrail’i durma noktasına getireceğiz. Terk edilmişliğimiz yetti de arttı” dedi.

Netanyahu ise altı rehinenin ölümünden sorumlu olan kişileri yakalayana kadar rahat nefes alamayacaklarını söyledi. Başbakan açıklamasında “Rehineleri öldüren kimse anlaşma istemiyordur” dedi.

Gallant ve Netanyahu yine birbirine girdi

İsrailli müzakereciler ve istihbarat başkanları İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve güvenlik kabinesine ateşkes anlaşmasına varılması için baskı yapıyordu. Üst düzey İsrailli bir yetkili dün Axios’a “Netanyahu ve kabinedekileri tam da bu senaryo hakkında uyarmıştık ama bizi dinlemediler” dedi. İki gün önce Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında bu konuda yeni bir tartışma çıktı. Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve MOSSAD Başkanı David Barnea Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan Selahaddin (Philadelphi) Koridoru boyunca İsrail kontrolünü sürdürme kararını oylamanın olası bir anlaşmayı baltalayacağını söyledi.

Gallant hem Netanyahu hem de kabinedeki diğer isimlere “Philadelphi ve rehineler arasında seçim yapmak zorundayız. İkisine birden sahip olamayız. Oylama yaparsak ya rehinelerin öleceğini ya da serbest kalmaları için geri adım atmamız gerekeceğini duyabiliriz” dedi. Netanyahu ise bu uyarıyı görmezden gelerek Selahaddin Koridoru meselesini oylamaya sundu ve kabinedekilerin çoğu İsrail askerinin bölgede kalması yönünde oy kullandı.

326 günlük esaretin ardından serbest kaldı ama Bedevi'nin çilesi bitmedi: İsrail köyünü yıkmak istiyor326 günlük esaretin ardından serbest kaldı ama Bedevi’nin çilesi bitmedi: İsrail köyünü yıkmak istiyor

Şans Bedevi'ye de güldü, İsrail 10 ay sonra Arap rehineyi kurtardıŞans Bedevi’ye de güldü, İsrail 10 ay sonra Arap rehineyi kurtardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.