İsrail’de 7 Ekim saldırısından sonra üst düzeyde ilk istifa

İsrail ordusunun istihbarat başkanı Haliva,7 Ekim'de Hamas'ın sürpriz saldırısını önleyememesini gerekçe göstererek istifasını veren ilk üst düzey İsrailli yetkili oldu. Bu diğer yetkililer arasında istifa dalgası yaratır mı, merak konusu.

Dünya 22 Nisan 2024
Aharon Haliva. Fotoğraf: IDF

Bundan altı ay önce tarihler 7 Ekim’i gösterdiğinde İsrail gözlerini Hamas’ın başlattığı saldırıya açtı. Saldırıda 1200 İsrailli öldü, 230’dan fazlası rehin alındı. Rehin alınanlar arasında askerler de vardı. Akla gelen sorulardan ilki çok sağlam bir istihbarat ağına sahip olduğu bilinen İsrail’in nasıl Hamas’ın saldırısına hazırlıksız yakalandığıydı. İsrailliler bu saldırıdan şimdiye kadar başta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olmak üzere İsrail hükümetini ve güvenlik birimlerini sorumlu tuttu. Ama ilk üst düzey istifa ordunun istihbarat başkanından geldi.

Ordunun askeri istihbarat başkanı Tümgeneral Aharon Haliva, Hamas ve Filistinli diğer direniş gruplarının İsrail’in sınır savunmasını aşarak gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili olarak verdiği istifada “Emrim altındaki istihbarat birimi verilen görevi yerine getiremedi. O kara gün o günden beri her gün, her gece aklımda. Savaşın korkunç acısını sonsuza dek yanımda taşıyacağım” dedi.

Yerine yeni biri atanana kadar görevde kalmaya devam edeceğini belirten Haliva “Mesaim bitene kadar Hamas’ı ve bize zarar vermek isteyenleri yenilgiye uğratmak ve rehinelerin evlerine dönmesini sağlamak için her şeyi yapacağım” dedi.

Savaşın çıkmasının ardından Haliva istihbaratı ve günlük uyarıları değerlendirmekten sorumlu askeri birimin başkanı olarak saldırıyı önleyememenin sorumlusu olduğunu kabul etmişti. Ordudan yapılan açıklamada Haliva’nın istifa talebinin kabul edildiği belirtildi, orduya verdiği 38 yıllık hizmet için kendisine teşekkür edildi.

Bu istifa sonun değil başlangıcın habercisi olabilir. Zira Haliva dediğimiz gibi saldırıdan sorumlu tutulan tek isim değil. Halkın beklentisi Halevi gibi görevine yerine getiremediği düşünülen diğer askeri ve güvenlik güçlerinin istifa etmeleri. Gelen ilk istifa ülkenin güvenliğinden sorumlu diğer liderlerin istifasına neden olacak bir dalganın başlangıcı olabilir.

İstifa etmesi en çok istenen kişi ise Netanyahu ancak o sorumlu tutulan diğer isimler gibi özür dilemek yerine suçu “askeri elitlere” atmayı tercih ederek kendisini olayın dışında tutmaya çalıştı. Netanyahu istifaya sıcak bakmadığını kendisine yöneltilen istifa çağrılarına kulak kapayarak gösteriyor. Ayrıca İsrail’in ateşkesin önüne sürekli engel çıkarması da uzöanlar tarafından Netanyahu’nun savaşı uzatarak erken seçimi geciktirmek olduğunu söylüyor.

Savaş dönemi diğer istifaların gelip gelmeyeceği de belirsiz. Güneyde Hamas’la, kuzeyde Lübnan Hizbullahı’yla çatışmalar devam ediyor. Ayrıca bir de karşılıklı atılan füze ve dronlar nedeniyle İran ile kriz ortamı hakim. Bazı uzmanlar İsrail’in birden fazla cephede mücadele verirken istifaların sorumsuzca olacağını ve zayıflık göstergesi olarak yorumlanabileceğini söylüyor.

Haliva’nın istifası, İsrail ordusunun kendi içinde 7 Ekim saldırısı için düzenlediği soruşturmanın ortasında geldi. İstihbarat birimi soruşturmayı tarihlere göre ayarladı: 2014’teki Gazze savaşının sonundan başlayarak saldırı öncesi son 10 yılı ayrı bir ekip, saldırıdan önceki 36 saatin öne çıkacağı şekilde 1 Ekim’den 7 Ekim’e kadar olan günleri ayrı bir ekip ve 7 Ekim katliamını ayrı bir ekip soruşturuyor.

Yeni krizin adı Netzah Yehuda: ABD ilk kez İsrailli askeri birliğe yaptırım uygulamayı düşünüyorYeni krizin adı Netzah Yehuda: ABD ilk kez İsrailli askeri birliğe yaptırım uygulamayı düşünüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.