İsrail’den Yemen’e saldırı: Savaş uçakları Hudeyde Limanı’nı vurdu

Husiler'in Tel Aviv'e düzenlediği İHA saldırısına İsrail'in misillemesi sert oldu. Yemen'in Hudeyde kentindeki limana düzenlenen hava saldırısında limandan yükselen alevler ve dumanlar tüm kenti kapladı.

Dünya 20 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail kontrolü altındaki topraklara düzenlediği ve ‘Aksa Tufanı Operasyonu’ adını verdiği saldırıların ardından Gazze Şeridi’ndeki İsrail işgali devam ediyor. Bu durum bölgede İran destekli Direniş Ekseni bileşenlerinin de dahil olduğu bölgesel gerilimi de beraberinde getirdi.

Son dönemde hem Lübnan’daki Hizbullah hem de Yemen’deki Husiler tarafından düzenlenen saldırılara hedef olan İsrail, iki gün önce Husilerin Tel Aviv’e ‘Yafa’ isimli yeni bir insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği bir saldırıyla da sarsılmıştı. Bir kişinin yaşamını yitirdiği, sekiz kişinin de yaralandığı saldırıda sirenlerin ve hava savunma sisteminin devreye girmemesi dikkat çekmişti. Daha sonra ölen kişinin Belarus’tan İsrail’e yeni taşınmış olan 50 yaşındaki bir adam olduğu bildirildi.

Saldırının, Hizbullah’ın üst düzey komutanının öldürüldüğünün açıklanmasından saatler sonra gerçekleşmesi de bir diğer dikkat çeken detay olmuştu. İsrailli askeri yetkililer, savunma güçlerinin gelen İHA’yı tespit ettiğini ancak “insan hatası” nedeniyle düşürmeye çalışmadığını söyledi. Daha önce İsrail’e doğru ateşlenen neredeyse tüm Husi füzeleri ve insansız hava araçları önlenmişti ve hiçbiri Tel Aviv’e ulaşmamıştı. Husiler 1600 kilometre uzaktan düzenlenen ve ABD Büyükelçiliği yakınlarında gerçekleşen saldırıyı üstlendiklerini açıkladı ve daha fazlasına imza atacaklarını söylediler.

İsrail akşam saatlerinde bu saldırıya sert bir misilleme gerçekleştirdi. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre savaş uçakları Yemen’in Hudeyde kentindeki limanda Husilere ait “askeri hedefleri” vurdu.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, Yemen’in Kızıldeniz’deki Hudeyde liman kentine düzenlenen hava saldırısından önce İsrail güvenlik kabinesi acil toplantı yaptı. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey yetkililerin katıldığı toplantının yaklaşık dört saat sürdüğü ve katılımcılardan bu toplantıya katıldıklarını kimseye söylememeleri istendiği bildirildi. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı kompleksinde Netanyahu’nun Halevi ile birlikte saldırıyı takip ettiği anların görüntülerini paylaştı.

Kanal 13’ün haberine göre, öğle saatlerinde İsrail’in güneyindeki Eylat’taki askeri hava üssünden savaş uçakları ve yakıt ikmal uçaklarının havalandığı görüldü. Yediot Ahranot gazetesine göre ise İsrail’in Yemen’e yönelik saldırısına donanma, yakıt ikmal uçakları, F-15 ve F-35 savaş jetleri katıldı. İsrail donanmasının, Yemen’den gelebilecek olası bir karşı saldırıya karşı Kızıldeniz’de yüksek alarm durumuna geçtiği belirtildi.

Dubai merkezli el-Arabiya televizyonu da İsrail’in Yemen’deki saldırıyı ABD ile koordine ettiğini ve aralarında F-35 savaş uçaklarının da bulunduğu 12 İsrail uçağının Hudeyde’deki 10 farklı hedefi bombaladığını bildirdi. Böylelikle İsrail 76 yıllık tarihinde Yemen’i ilk kez hedef almış oldu.

İsrail: Hudeyde’de yanan ateş tüm Ortadoğu’da görülüyor

Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkesinin 1800 kilometre menzilli bu hava saldırısında ordusunun Husilere bir mesaj göndermeyi amaçladığını belirtti. Gallant “Şu anda Hudeyde’de yanan ateş tüm Ortadoğu’da görülüyor ve bunun önemi açık” dedi.

İsrail son aylarda Yemen topraklarını hedef alan yüzlerce insansız hava aracı ve füze saldırısına ilk kez doğrudan karşılık vermiş oldu. Hudeyde’den gelen görüntülerde büyük yangınların çıktığı görülüyor. Husiler tarafından yönetilen hükümet, İsrail’in kıyıya yakın petrol depolama tesislerini ve bir elektrik santralini hedef aldığını belirtti. Saldırıda ayrıca sivil kayıpların yaşandığı bildirildi fakat bir istatistik paylaşılmadı.

Gallant, İsrail savaş uçaklarının grubu İsraillilere zarar verdikleri için vurduğunu söyledi ve “Husiler bize 200’den fazla kez saldırdı. İlk kez bir İsrail vatandaşına zarar verdiklerinde onları vurduk. Ve bunu gerek duyduğumuz her yerde yapacağız” dedi.

Husi yetkilisi Muhammed Abdülselam ise İsrail’in Yemen’e karşı “acımasızca saldırdığını” bildirdi. Saldırıların, Husilere Gazze’deki Filistinlileri desteklemeyi bırakmaları için baskı yapmayı amaçladığını söyledi.

Saldırıların ardından bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinin kendisini “her türlü yöntemle” savunacağını belirtti. Netanyahu televizyonda yayınlanan konuşmasında “Bize zarar veren herkes saldırganlığının bedelini çok ağır ödeyecektir” dedi ve limanın İran silahları için bir giriş noktası olduğunu öne sürdü. Netanyahu ayrıca bu saldırıların, İsrail’in düşmanlarına ulaşabilecekleri hiçbir yer bırakmadığını savundu.

İsrail, Yemen’deki Husileri daha önce hedef almış değil. Ancak ABD ve İngiltere, Husilerin Aden Körfezi ve Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırmasını engellemek için aylardır bu gruba hava saldırıları düzenliyor. Başlangıçta Husiler, İsrail ile bağlantılı veya İsrail’e giden ya da İsrail’den gelen gemilere saldırdıklarını belirtmişti. Ancak gemilerin birçoğu İsrail’le bağlantılı değil ve hava saldırıları başladığından beri grup, İngiltere ve ABD ile bağlantılı gemileri de hedef aldı.

Husiler, Yemen'den İHA yollayıp Tel Aviv'i vurdu: Sirenler çalışmadıHusiler, Yemen’den İHA yollayıp Tel Aviv’i vurdu: Sirenler çalışmadı

İsrail meclisi Filistin devletinin varlığına karşı çıkan tasarıyı onayladıİsrail meclisi Filistin devletinin varlığına karşı çıkan tasarıyı onayladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.