İsrail’in Filistinlilere işkencesi bitmiyor: Megiddo Cezaevi’nden sızan görüntülere, ‘rutin’ dediler

İsrail'in ne saldırıları ne de işkenceleri sona eriyor. Daha önce defalarca yazılan Sde Teiman Cezaevi'nden sonra, şimdi de Megiddo Filistinlilere yönelik işkencelerle gündemde.

Dünya 7 Eylül 2024

İsrail’in Gazze’deki işgali sürerken İsrail hapishanelerinin korkutucu gerçeğine ilişkin yeni detaylar ortaya çıkmaya da devam ediyor. İsrail’in yüksek tirajlı gazetelerinden Haaretz, İsrail’in kuzeyinde yer alan Megiddo Hapishanesi’nden sızdırılan yeni görüntüleri yayınladı. Görüntülerde güvenlik görevlilerinin, köpeklerle Filistinli esir ve mahkumlara kötü muamele yaptığı gözler önüne seriliyor.

Yer, Megiddo Hapishanesi. Sızdırılan görüntülerde İsrailli bir gardiyanın elleri arkadan kelepçeli yüzüstü yere yatırılmış onlarca Filistinli mahkumdan bazıların başlarının üstünden, bazılarının da başlarına çok yakın yerlerinden polis köpeğiyle geçtiği görülüyor. Gazetenin, Megiddo Hapishanesi’ndeki esir Filistinlilerden aktardığına göre, gardiyanlar, Filistinli esirleri kameraların olmadığı yerlere götürüp hassas yerlerinden darbediyor. Öte yandan İsrail Cezaevleri Servisinden üst düzey bir yetkili de gazeteye, “Megiddo Hapishanesi’nde tutukluların maruz kaldığı ağır şiddetin farkındayız” ifadesini kullandı.

Şiddetin ‘rutin’ olduğu ifade edildi

Megiddo Cezaevi, Fotoğraf: Haaretz

Gazetenin haberine göre İsrail Cezaevleri Servisi, Filistinli esirlere uygulanan prosedürlerin “rutin” olduğunu iddia etti.

Hamas görüntüler üzerine bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, İsrailli gardiyanların, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından da onaylanan bir uygulama olarak, Megiddo Hapishanesi’nde polis köpekleriyle yaptığı kötü muamele ve aşağılamanın, Filistinlilere karşı taşıdığı nefret ve sadizmin boyutunu ortaya koyduğunu belirtti. Açıklamada aç bırakma, işkence ve kasıtlı tıbbi ihmal nedeniyle hapishanelerde 60’tan fazla Filistinlinin öldüğü ifade edildi. Hamas, uluslararası kurum ve kuruluşlara Filistinlilere karşı işlenen suçları belgeleme, esir ve tutuklulara karşı yapılan ihlallerin durdurulması için İsrailli hükümetine baskı yapılması çağrısında bulundu.

İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumlara ve esirlere yönelik işkence ve kötü muameleye yönelik raporlar ve tanıklıklar, İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından ciddi artış gösterdi. Bu görülen artış ve şiddetin boyutu daha önce de defalarca rapor ve haberlere konu oldu. Hatta daha önce yayımlanan bir raporda Filistinli tanıkların, işkence esnasında Bakan Ben-Gvir’in de hapishanede bulunduğu yönündeki ifadeleri yer almıştı.

Tanıkların ağzından İsrail'deki cehennem: İşkence anında bakan da oradaymışTanıkların ağzından İsrail’deki cehennem: İşkence anında bakan da oradaymış

İsrail’in Guantanamosu Sde Teiman'a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldinizİsrail’in Guantanamosu Sde Teiman’a dair yeni rapor: Cehenneme hoşgeldiniz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.