Hamas’tan ‘Aksa Tufanı’na ilişkin ilk rapor: Saldırdık, çünkü…
İsrail'in aşırı sağcı bakanı Bezalel Smotrich Gazze Şeridi'nde iki milyon sivilin açlıktan ölmesi pahasına bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemenin "haklı ve ahlaki" olduğuna inandığını ima etti.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200’den fazla İsraillinin öldürülmesi ve 250’sinin de esir alınmasıyla Tel Aviv yönetimi Gazze’yi adeta cehenneme çevirdi. İsrail’in 7 Ekim’e misilleme olarak başlattığı saldırıların katliama dönmesinin üzerinden 10 ay geçti ve öldürülen Filistinlilerin sayısı 39 bini geçti.
90 binden fazla yaralının bulunduğu Gazze’de İsrail’in yerle yeksan ettiği sağlık kurumları hizmet veremezken yine insani yardımların bölgeye girişinin engellenmesi de Gazzelileri kıtlıkla karşı karşıya bıraktı. İsrail’in ambargoları yüzünden her geçen gün açlıktan ölen Filistinli sayısı da artmaya başladı.
Bölgede durum buyken İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’ten yine duyanı hayretler içinde bırakacak bir açıklama geldi. Smotrich İsrailli rehineler evlerine dönmediği sürece Gazze’deki iki milyon sivilin açlıktan ölmesine göz yummanın “haklı ve ahlaki” olduğunu söyledi. İsrail’de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Smotrich uluslararası baskı nedeniyle hükümetin Gazze’ye giden yardımlara izin vermek zorunda kalmasından da yakındı.
Aşırı sağcı politikacı savaşı uzatan ana etkenin “Hamas’ı ayakta tutan yardımlar” olduğunu ve İsrail hükümetinin Gazze’ye girişler üzerinde tam kontrol sağlaması gerektiğini de savundu. Savunma Bakanı Yoav Gallant ve orduyu kuşatma altındaki bölgeye malzeme girişine izin verdikleri için eleştiren bakan, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun müdahale ederek politikayı değiştirmeye zorlaması gerektiğini ima etti.
Smotrich “Başbakan onları dizginlemek istemiyor mu yoksa bunu başaramıyor mu bilmiyorum” dedi.
Aşırı sağcı bakan “Rehinelerimiz iade edilene kadar haklı ve ahlaki olsa bile kimse iki milyon sivilin açlıktan ölmesine neden olmamıza izin vermeyecektir. İnsani yardıma karşılık insani yardım ahlaki olarak haklı görülebilir ama ne yapabiliriz? Bugün belli bir gerçeklik içinde yaşıyoruz, bu savaş için uluslararası meşruiyete ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi nüfusunun tamamı yüksek düzeyde şiddetli gıda güvensizliğiyle mücadele ediyor. Bu oran Güney Sudan, Yemen ve Suriye’de nüfusun yarısından fazlasıyken, Haiti’de neredeyse nüfusun yarısına tekabül ediyor. 2023’te Burkina Faso, Filistin (Gazze Şeridi), Mali, Somali ve Güney Sudan’daki 705 binden fazla insanın “felaket düzeyde” şiddetli gıda güvensizliğine maruz kaldığı, bunların 576 bininin Gazze Şeridi’nde yaşayan insanların oluşturduğu kaydedildi.
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre Gazze Şeridi, “en ciddi gıda krizinin yaşandığı yer.” 2023’ün sonlarına gelindiğinde Gazze’deki 2,2 milyonluk nüfusun tamamı, 3. aşama “kriz” koşulları veya daha ileri düzeyi ile karşı karşıya olarak sınıflandırıldı.
Gazze’de nüfusun yüzde 80’inin ülke içinde yerinden edildiği de vurgulandı. IPC’nin 18 Mart 2024’te yayımlanan “Gazze Özel Dosyası”nda ise Gazze’de nüfusun 4’te birinden fazlasının “felaket” seviyelerinde şiddetli gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Çatışmaların ve insani yardıma erişimin kısıtlanmasının devam etmesi halinde bu durumun, Temmuz 2024’e kadar nüfusun yarısını (1,1 milyon insanı) tehdit edecek şekilde genişleyeceği öngörüldü ve Gazze’de yakın kıtlık riski konusunda uyarıda bulunuldu.
İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 16 bin 314 çocuk hayatını kaybetti. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 300 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun “7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde 3 bin 457 katliam gerçekleştirdiği” bildirildi.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 16 bin 314 çocuk ve 10 bin 980 kadının hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, 10 bin kişinin enkaz altında veya kayıp olduğu, hastanelere ulaşan ölülerin sayısının 39 bin 480 olduğu, 91 bin 128 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı.
Gazze’de İsrail saldırılarına maruz kalanların yüzde 69’unun kadın ve çocuk olduğu vurgulandı. İsrail’in halkı zorla aç ve susuz bıraktığı, yardımların girişini engelleyerek insani felakete sebep olduğu Gazze’de 35 kişinin yetersiz beslenme ve sıvı kaybı nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
İsrail ordusunun baskın yaptığı Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde 7 toplu mezarın tespit edildiği ve bu toplu mezarlardan 520 Filistinlinin cesedinin çıkarıldığı belirtildi. Gazze’de 3 bin 500 çocuğun yetersiz beslenme ve gıda eksikliği nedeniyle ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bildirilen açıklamada, çeşitli hastalıklardan sıkıntı çeken 3 bin hastanın da Gazze dışında tedavi altına alınması gerektiği vurgulandı.