İşte, Gürcü ‘Rüyası’: LGBTİ+ karşıtı yasadan sonra trans model evinde ölü bulundu

Gürcistan'ın dünya gündemine oturan eşcinsel karşıtı yasa tasarısına tepkiler yağarken bir cinayet haberi geldi. Ünlü trans model Kesaria Abramidze evinde ölü bulundu. Sivil toplumdan ve Avrupa'dan Gürcistan'ın yeni politikalarına tepki yağıyor.

Dünya 20 Eylül 2024
Keseria Abramidze

Ünlü Gürcistanlı trans model yerel yetkililerin aktardığına göre Tiflis’teki evinde ölü bulundu. Cinayet haberi Gürcistan’ın LGBTİ+ “propagandasını” yapmayı yasaklayan yasa tasarısının meclisten geçmesinden bir gün sonra geldi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Kesaria Abramidze’nin bıçaklanarak katledildiğini düşünüyor. Ülke medyasının paylaştığı habere göre katil zanlısı polis tarafından yakalandı.

Gürcistan’ın yeni yasa tasarısı eşcinselleri hedefe koyuyor

Abramidze Gürcistan’ın trans kimliğiyle tanınan en önemli isimlerinden biriydi. Gürcistan’ın bir süredir siyasi ajandasında tuttuğu homofobik ve transfobik politikaları da düşünüldüğünde Abramidze’nin ölümü münferit bir olay gibi görünmüyor. Gürcistan’ın yeni yasa tasarısında “aile değerlerinin korunması” adı altında eşcinsellerin çeşitli kutlamalar yaptıkları Onur Ayı’nın yanı sıra LGBTİ+ hikayeleri içeren filmler ve kitaplar da artık devlet sansürü altında.

Abramidze’nin ölümünün arkasındaki motivasyon henüz tam olarak su yüzüne çıkmamış olsa da Gürcülerin bir kısmı için bu eylemi tetikleyen motivasyon, devletin son on yıldır eşcinselleri hedefine koyan politikaları. İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi son on yılda ülkede eşcinselleri baskılamayı hedefleyen bir dizi politika tasarladı. Gürcü Rüyası, iktidarı boyunca ülkede yoğun nefret eylemleri gerçekleşti. Geçen sene Tiflis’te düzenlenen Onur Ayı kutlamalarını yüzlerce kişi protesto ederek iptalini talep etti. Bu sene ise on binlerce kişi “aile değerlerinin korunması” talebiyle ucu nefret söylemine varan protestolara katıldı. Bu eylemliliklerin tamamında iktidar partisinin  ve Ortodoks Kilisesi’nin yoğun etkisini görmek de mümkün.

‘Nefret eken şiddet biçer’

Tiflis merkezli bir insan hakları grubu olan Sosyal Adalet Merkezi siyasetteki nefret söylemleri ve sokaktaki nefret eylemleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylüyor. Grubun yaptığı açıklamada Gürcistan Rüyası da hedefteydi. İktidarın ısrarla eşcinselleri ve transseksüelleri hedef alan söylemlerinin kitlesel propaganda aracılığıyla tabanda yer bulduğu, bu tarz eylemlerin de arttığı söylendi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josepp Borrell’den Gürcistan’a yeni yasanın geri çekilmesi için çağrı geldi. Borrell, bu yeni yasanın Gürcistan’ın Avrupa Birliği entegrasyonunun önüne geçeceğinin de altını çizdi. X üzerinden yaptığı açıklamada “aile değerlerini korumayı” hedefleyen bu yasanın nefret söylemlerini ve ayrımcılığı da arttıracağını belirtti. Borrell’in çağrısına Almanya Sosyal Demokrat Parti’den de destek geldi. Genel Başkan Micheal Roth, Gürcistan’ı “nefret eken şiddet biçer” sözleriyle eleştirdi.

Gürcistan seçimlere giderken

Eski Sovyet devletlerinden Gürcistan, beş hafta sonra yeni eğilimini göstereceği bir seçime gidecek. Bu seçim, Gürcistan’ın önümüzdeki dönemde Batı’dan mı yoksa Rusya’dan mı taraf olduğunun da belirleyicisi olacak.

Ülkenin batı yanlısı başkanı Salome Zourabichvili’nin bu yasayı yürürlüğe girmeden önce veto etmesi bekleniyor ama Gürcistan Rüyası ve müttefiklerinin vetoyu aşacak sayıda parlamento sandalyesi var. Gürcistan’ın iktidar partisinin genel eğilimleri ise merkez siyasetten gitgide uzaklaşıyor. Bu senenin başında yürürlüğe giren “yabancı etki” yasası, ülkenin Avrupa’dan “ithal ettiği” bir takım fikirlerin önüne geçmeyi hedefliyordu. Başkan Zourabichvili bu cinayetin Gürcüler için bir işaret olduğuna ve “ayağa kalkmaları” gerektiğine de dikkat çekti.

Transseksüel yayıncı, Rowling'i nefret suçu işlediği gerekçesiyle polise şikayet ettiTransseksüel yayıncı, Rowling’i nefret suçu işlediği gerekçesiyle polise şikayet etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.