İstismarı örtbas eden kişiyi afla serbest bırakan Macaristan Cumhurbaşkanı, istifa etti

Çocuğa yönelik istismarı örtbas etmeye çalışan kişiyi afla serbest bıraktığı anlaşılan Macaristan Cumhurbaşkanı, istifa ettiğini duyurdu.

Dünya 10 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak istifa ettiğini duyurdu. Ülkenin en genç ve ilk kadın Cumhurbaşkanı olarak 2022 yılında göreve gelen Novak, bir cinsel istismar vakasının örtbas edilmesinde suç ortağı olarak hüküm giyen bir adamı affetmesiyle gündeme gelmişti. Büyüyen tepkilere daha fazla dayanamayan 46 yaşındaki politikacı Cumhurbaşkanı olarak son kez kameraların önüne geçti ve devlet televizyonundan halka seslendi.

“Bir hata yaptım…” diye başladı konuşmasına Novak ve şöyle dedi: “Bugün sizlere bir Cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğim son gün.” İstifa konuşmasında Novak, kendisine bugüne dek destek olan herkese teşekkürlerini sundu.

Novak’ın sonu nasıl geldi?

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, çocuklara yönelik bir cinsel istismar davasında suç ortağı olarak hüküm giyen eski bir çocuk yurdu yöneticisinin Cumhurbaşkanlığı affıyla salıverilmesine izin vermişti. Bunun ortaya çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı tüm Macaristan’ın eleştiri oklarının hedefi oldu.

Novak’ın affıyla özgürlüğüne kavuşan kişi, en az 10 çocuğa cinsel istismarda bulunan kurum yöneticisini aklamaya çalışan bir yardımcıydı. 2004 – 2016 yılları arasında işlenen istismar suçu için kurum müdürü sadece 8 yıl hapis cezası alırken, Cumhurbaşkanı affından yararlanan yardımcı da üç yıldan fazla süreli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Af olayının gündeme gelmesini takiben artan öfkeye, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’dan da bir yanıt geldi. Orban kısa bir süre içerisinde bir video yayımladı ve Macaristan anayasasında çocuklara karşı işlenen suçlardan hüküm giyenlerin cumhurbaşkanlığı affından yararlanmasını engelleyecek bir değişiklik önerdiğini söyledi.

Tüm bunların gündeme gelmesiyle muhalefetin de Cumhurbaşkanı üzerindeki istifa baskısı arttı. Novak için etik soruşturma başlatıldı. Halk tepkisini gösterirken cinsel taciz mağdurları da Novak’tan bir açıklama beklediklerini dile getirdiler.

Cumhurbaşkanı da baskılara daha fazla dayanamadı. Kendisinden istenen açıklamayı “hata yaptım” diyerek verdi. Ardından da Cumhurbaşkanlığından istifasını duyurmuş oldu.

Orban'ın partisinden boykot: İsveç'in üyeliğini oylamaya gelmedilerOrban’ın partisinden boykot: İsveç’in üyeliğini oylamaya gelmediler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.