İtalya’da mafya babaları bile çocuklarını mafyadan korumak için devletle işbirliği yapıyor

İtalya'da hükümet 2012 yılında mafyaya karşı başlattıkları programı Sicilya bölgesini de kapsayacak şekilde genişletti. Çocukları mafyadan korumayı hedefleyen bu programa mafya babaları dahi başvurdu.

Dünya 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Mafya denince akla gelen ilk ülke nedir diye sorsak kuşkusuz “İtalya” cevabını verirdiniz. İtalya’da küçük çocukların mafya tarafından kandırılmasını engellemek için 2012 yılında başlatılan projenin uzatılmasına karar verildi. Proje özellikle Napoli ve tabii ki Sicilya bölgesine ağırlık veriyor. Proje genel anlamda risk altındaki çocukları kapsıyor. Risk altındaki çocuklar da ailesinde suç geçmişi olanlar. Bakanlık proje kapsamında risk altındaki çocukların ailelerini yakın izlemeye alıyor ve böylelikle tehlikenin bir nebze de olsa azalması öngörülüyor.

İtalya mafyası denince akıllara gelen “Baba” serisini okuyan ya da izleyenler çok iyi bilecektir: İtalyan mafyasındaki “aile” sadakati suçun da nesiller boyu aktarımına neden olur. Haliyle proje söz konusu “sadakati” de kırmayı hedefliyor. Adalet bakanı Carlo Nordio salı günü sunduğu protokole ilişkin yaptığı açıklamada projeyi uzatma kararının “Mafyaya karşı tarihi bir an” olduğunu savundu. “Seçme Özgürlüğü” isimli bu program 2012 yılında çocuk hakimi Roberto Di Bella tarafından İtalya’nın en güçlü suç örgütü ‘Ndrangheta’ya ev sahipliği yapan Calabria bölgesinde kurulmuştu. Program şimdi ülkenin diğer iki ana organize suç kalesini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Yani, Cosa Nostra’ya ev sahipliği yapan Sicilya’yla Camorra’nın ev sahibi Napoli’nin Campania bölgesini.

‘Sekiz yaşında ateş etmeyi öğrenen çocuklar var’

İtalyan parlamentosunun mafya ile mücadele komisyonu başkanı Chiara Colosimo “Sekiz yaşında ateş etmeyi öğrenen çocuklar var. Sekiz yaşında uyuşturucu satan çocuklar var” dedi. Projeyi başlatan hakim Di Bella da “aile onurunu korumak” için annesini öldürmeye zorlanan çocuk vakaları gördüğünü, ancak “gözlerinde hala ışık olan, farklı bir yaşam uman” çocuklar da olduğunu vurguladı.

Program başladığından bu yana yaklaşık 150 çocuk koruyucu aile yanına ya da ülkedeki gizli sığınma evlerine yerleştirildi. Burada eğitimlerine devam ediyor, normal yaşama entegre oluyorlar. Di Bella’ya göre bu 150 çocuktan yalnızca 30’unun annesi çocuklarının programdaki gelişimlerini takip ediyor.

16 yaşında çocuk, yaşıtı 'hasmını' tabancayla vurup öldürdü16 yaşında çocuk, yaşıtı ‘hasmını’ tabancayla vurup öldürdü

‘Mafya patronları bile programa başvurdu’

AFP’ye verdiği demeçte Di Bella “Önemli mafya patronları da çocuklarını korumak için devlet işbirlikçisi oldu, torunları için bunu yaptığını söyleyen biri de dahil” dedi.

Şimdi Sicilya’nın Katanya bölgesinde yargıç olan Di Bella hapisteki mafya babalarından çocuklarını kurtarmasına yardım ettiği için teşekkür mektupları aldığını ifade etti. AFP tarafından doğrulanan bir mektubu programa katılmaya karar veren bir mafya babası yazmış. Mafya babası “Çocukluğumu hatırladım, sonra oğlumu düşündüm ve doğru şeyi yaptığımı anladım” diyor. Mektup şöyle devam ediyor: “Bir ebeveyn evladı için hayatını vermeye hazırdır. Çocuklarım ve eşim için hayatımı değiştirmeye karar verdim.”

Aile Bakanı Eugenia Roccella kadınların bu projede çok önemli bir rol oynadığını ifade etti. Roccella popüler kültür ve medyanın, mafya eşlerini genellikle “perde arkasında güç sahibi, kocaları parmaklıklar arkasındayken emir veren kişiler” olarak tasvir ettiğini belirterek “Ama bu bir kurgu. Bu kültürde kadınların özgürleşmesi mümkün değil, bunun yerine onları yok eder” dedi.

Roccella kadınların rolünün, mafya içi sadakate itaatsizlik yoluyla kültürel aktarım zincirini kırmak olduğunu ifade ederek “özellikle de kendisini ve çocuklarını mafyadan uzaklaştırmanın” da önemli olduğunun altını çizdi.

İtalyan Mafyası 19’uncu yüzyılda İtalya’da ortaya çıkan ve dünyanın diğer bölgelerine de yayılmış bir suç örgütü olarak bilinir. Özellikle haraç, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, yasadışı kumar ve cinayet gibi faaliyetler olmak üzere organize suçlar işler. Mafya kendi hiyerarşisi, kuralları ve ritüelleri olan karmaşık bir örgüt olarak çok sayıda kitap, film ve TV şovuna konu olmuş, popüler kültürün bir parçası haline gelmiştir.

Dünya mafyasının Türkiye kapışmasında bugün: Antalya’da silahlar konuştu, kim bu Nadir Salifov!Dünya mafyasının Türkiye kapışmasında bugün: Antalya’da silahlar konuştu, kim bu Nadir Salifov!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.