Jeffrey Epstein’in hesabından Noam Chomsky’ye para transferi yapılmış

Bu ayın başlarında ortaya çıkan belgelerde, kız çocuklarını istismar etmek ve fuhuş ağı kurmaktan suçlu bulunan ABD'li milyarder Jeffrey Epstein ile Noam Chomsky'nin bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Şimdi de Epstein'in hesabından Chomsky'ye 270 bin dolar para transferi yapıldığı öğrenildi.

Dünya 19 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
  • 10Haber news
Epstein ile bağlantısı ortaya çıktığında Chomsky, "Bu kimseyi ilgilendirmez" açıklamasını yapmıştı.

66 yaşındaki iş insanı Jeffrey Epstein, 14 ila 18 yaş arasındaki onlarca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu ve fuhuş ağı oluşturduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Epstein tutuklandığında 559 milyon dolarlık servetini teminat olarak gösterme karşılığında New York’taki malikanesinde ev hapsinde tutulmak istemişti ancak bu talebi reddedilmişti. Epstein, 2019 yılında tutuklu bulunduğu Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi’nde ölü bulundu.

ABD’li milyarderin ölümü, akıllarda birçok soru işareti bıraktı ve olayla ilgili bazı komplo teorileri ortaya atıldı. Tabii hâlâ hayattayken ve henüz hapsedilmemişken iletişimde olduğu kişiler de mercek altına alınmaya devam ediyor. Wall Street Journal bu ayın başlarında Epstein’in ajandasındaki isimleri ortaya çıkarmıştı. Buna göre eski suçlunun, dilbilimci Noam Chomsky ile de görüştüğü öğrenilmişti.

Hatta Chomsky gazeteye verdiği demeçte bu görüşmelerin kimseyi ilgilendirmediği tepkisini vermiş, daha sonra ise Epstein’i tanıdığını anlatmıştı. Chomsky, ABD’li milyarderin İsrail’in eski Başbakanı Ehud Barak ile ‘İsrail’in Filistin politikası’nı görüşmek üzere toplantı ayarladığını söylemişti. Epstein ile temaslarının 2015 ve 2016 yıllarında yaşandığını belirten Chomsky, ‘ABD’li milyarderin bir suçtan mahkum edildiğini ve cezasını çektiğini, dolayısıyla ABD yasalarına göre geçmişine sünger çekildiği’ni ifade etmişti.

Jeffrey Epstein'in ajandasında ortaya çıktı: Chomsky ve CIA direktörü ile görüşmüşJeffrey Epstein’in ajandasında ortaya çıktı: Chomsky ve CIA direktörü ile görüşmüş

Şimdiyse ortaya yeni bir iddia atıldı. Wall Street Journal’ın haberine göre Chomsky’nin banka hesabına, Mart 2018’de Epstein ile bağlantılı bir hesaptan yaklaşık 270 bin dolar gönderildi. Gazeteye konuyla ilgili konuşan Chomsky, para transferinin gerçekten de yapıldığını doğrulasa da bu parada ‘Epstein’e ait tek bir kuruş bile olmadığını’ dile getirdi.

Eşinin uzun bir hastalık sürecinin ardından 15 yıl önce vefat ettiğini anlatan Chomsky, bu süreçte para konusuna hiç dikkat etmediklerini söyledi. “Epstein’den tavsiye istedim” diyen Chomsky, “En kolayının onun ofisi aracılığıyla benim adıma bir hesaptan diğerine para aktarmak olduğu sonucuna vardık” diye devam etti. Öte yandan Chomsky, gazeteye daha önce de söylediği gibi “Bunlar kimseyi ilgilendirmeyen özel meseleler” diye de vurguladı.

Deutsche Bank, Epstein mağdurlarına 75 milyon dolar ödeyecek

Öte yandan Epstein ile ilgili gerçekleşen bir diğer gelişme ise merkezi Almanya’da olan Deutsche Bank’ta yaşandı. Söz konusu banka Aralık 2018’e kadar Epstein’i müşteri olarak kabul etmeye devam etti. Mahkeme belgelerine göre Epstein ve sahibi olduğu kuruluşlar bankada 40’tan fazla hesap açtı ve bu hesaplara 110 milyon dolardan fazla yatırım yapıldı.

Epstein mağdurları, bankaya hem ABD’li milyarderi müşterisi olarak tutmaya devam ettiği için hem de ‘söz konusu suçlardan çıkar sağladığını’ iddia ederek bir dava açtı. Banka, mağdurlara 75 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Buna göre ödenmesi planlanan tazminatta davacıların her biri 5 milyon dolar alabilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.