Kerala’yı heyelan vurdu: 100’den fazla kişi öldü, 600 haneye ulaşılamıyor

Hindistan'ın Kerala eyaletinde yaşanan heyelan felaket boyutlarına ulaştı. Yamaçlardan kopan kayalıkların aşırı yağışlarla tüm yerleşim birimini yerle yeksan ettiği bölgede 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Ölü sayısının artması bekleniyor.

Dünya 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Kerala heyelan felaketi / Fotoğraf: X

Hindistan’ın Kerala eyaletinde heyelan en az 108 kişiyi canından etti, 116 kişi de yaralandı. Yetkililer şiddetli yağışların yol açtığı heyelanda bölgedeki ev ve iş yerlerinin çamur nehirleri altında kaldığını söyledi. Hindistan’ın en popüler turizm merkezlerinden Kerala eyaletinin Wayanad bölgesinde Pazartesi günü meydana gelen şiddetli yağışın ardından gece yarısından sonra yamaçlar kaydı. Çamurlar ve yamaçlardan kopan kaya parçaları aşırı yağışlarla kasabayı bir felaketin içine sürükledi. Yapılan açıklamaya göre kurbanların çoğu o sırada derme çatma çadırlarda uyuyan işçiler ve aileleriydi.

Felakete müdahale eden kurtarma görevlilerinin çabaları ülke basınına yansıdı. Göğsüne kadar çamura gömülmüş bir adamın mücadelesi de ekran yansıyan anlardan biriydi. Kurtarma görevlileri kendisine ulaşana kadar söz konusu adam yaşam mücadelesi verdi.

Eyalet yetkilileri çoğunluğu çay ve kakule arazileri olmak üzere etkilenen bölgede yaklaşık 350 ailenin yaşadığını açıklamıştı. Pek çok kişi hâlâ kayıpken 600 haneye de ulaşma çabaları sürüyor.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, etkilenen bölgeyi en yakın kasaba olan Chooralmala’ya bağlayan köprünün yıkılmasının ardından  ordu alternatif köprü inşa edilmesine yardımcı olmak üzere mühendisler gönderdi.

2018’den bu yana yaşanan en büyük felaket

Salı günü meydana gelen toprak kaymaları şiddetli sellerin yaklaşık 400 kişinin ölümüne yol açtığı 2018 yılından bu yana yaşanan en büyük felaket olarak kayıtlara geçti. Eyalet kabine bakanı M B Rajesh daha önce yaptığı açıklamada en az 44 kişinin öldüğünü ve 250 kişinin geçici barınaklara yerleştirildiğini, ancak bir köprünün çökmesi nedeniyle kurtarma çalışmalarının aksadığını söylemişti. Bakan “Bu trajedinin ciddiyetinin artmasından korkuyoruz. Kurtarma çalışmaları çeşitli kurumlar tarafından savaş koşullarında yürütülüyor” dedi.

Yardım çalışmalarına katılan bir bölge sakini olan Rashid Padikkalparamban bölgede gece yarısından itibaren en az üç toprak kayması olduğunu ve bunun Mundakkai sitelerini Chooralmala’ya bağlayan köprüyü de yıktığını söyledi.

Hindistan pişiyor: Yeni Delhi 52,3 dereceyle kendi sıcaklık rekorunu kırdıHindistan pişiyor: Yeni Delhi 52,3 dereceyle kendi sıcaklık rekorunu kırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.